لیلا جعفری به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: به سفارش انجمن قلم زندگینامه «ابوالفرج اصفهانی» موسیقیدان و نویسنده کتاب ارزشمند و سترگ «الاغانی» را به صورت رمان نوشتهام که به زودی توسط این نهاد منتشر میشود، البته هنوز نتوانسته ام اسمی برای این کتاب انتخاب کنم.
وی افزود: ابوالفرج در جایی میگوید 50 سال از زندگیاش را صرف گردآوری و نوشتن «الاغانی» کرده، چرا که در جستوجو و پیدا کردن منابع سختی زیادی کشیده است. بر این اساس میتوان گفت زندگانی ابوالفرج با الاغانی پیوند خورده و من در این کتاب بیشتر سختیهای نگارش الاغانی را شرح دادهام.
جعفری در مورد منابع و استنادات خود در نگارش این کتاب گفت: یکسری از منابع، در مورد شخصیت ابوالفرج وجود دارد که دیگران نوشتهاند، اما با وجودی که کتابهای بسیاری به ابوالفرج نسبت داده شده، متاسفانه آثار خود این دانشمند موسیقیشناس در ایران رنگ ترجمه و انتشار به خود ندیده است. چند سال پیش انتشارات علمی و فرهنگی صرفا بخش کوچکی از کتاب الاغانی را منتشر کرد و این در حالی است که یک نسخه خطی منحصر به فرد از الاغانی در کتابخانه ملی موجود است.
وی در پاسخ به این سوال که چه وجوهی از شخصیت ابوالفرج را جذاب دیده که تصمیم به نگارش داستانی درباره آن گرفته، گفت: همانطور که بیان کردم منابع کمی در مورد ابوالفرج وجود دارد، اما من از همین منابع ویژگیهای شخصیتی او را استخراج کردم. جالب است بدانید که ابوالفرج همیشه تنها بوده و شخصیت درونگرایی داشته است. همچنین او شخصیتی جدی داشته و در منابع آمده است که کسی را یارای شوخی با او نبوده است.
جعفری گفت: ابوالفرج فارسی زبان و بالطبع برای زبان فارسی ارزش بسیاری قایل است، اما به هرحال بر حسب جبر زمانه، به زبان عربی سخن میگفت و کتاب مینوشت. ابوالفرج شیعه است و احترام زیادی به امیرالمومنین امام علیابن ابیطالب (ع) میگذارد. او زمانی در مکه و در حضور خیل عظیم بدخواهان ائمه معصومین درباره حضرت علی(ع) شعر خوانی کرده است.
این نویسنده در ادامه در پاسخ به این سوال که بر اساس تحقیقاتش آیا ابوالفرج به نهضت شعوبیه تعلق داشته یا خیر گفت: ابوالفرج اصفهانی در بغداد که در آن زمان شهر علم و دانش بوده زندگی میکرده است. او به دلیل درونگرا بودنش وابسته به هیچ فرقهای نبود.
جعفری در پایان گفت: ابوالفرج اصفهانی حق بزرگی بر تاریخ و فرهنگ ایران زمین دارد. اگر ابوالفرج و کار پرزحمتش در گردآوری مستندات برای نگارش الاغانی نبود، شاید هیچگاه فسق و فجور بسیار سلسلههای ظالم اموی و عباسی عیان نمیشد.
علی بن حسین بن محمد اموی قرشی مشهور به ابوالفرج اصفهانی، محدث، مورخ، ادیب، شاعر و موسیقیشناس در عهد المعتضد عباسی در اصفهان متولد شد. او در کودکی به بغداد رفت و آنجا به تحصیل پرداخت.
ابوالفرج از جوانی به جمع اخبار ادبا و موسیقی دانان و استماع اخبار نادر تاریخی و ضبط احادیث و اشعار و ترانهها شوق داشت.
در اکثر منابع تاریخی ۲۸ کتاب به ابوالفرج نسبت داده شده که از آنها تنها سه کتاب «الاغانی»، «مقاتل الطالبیین و اخبارهم» که در شرح احوال ۲۱۶ تن از اولاد حضرت ابوطالب است و کتاب «ادب الغرباء یا آداب الغرباء یا أدباء الغربا» اکنون در دست است.
لیلا جعفری،داستان و رماننویس است. پیشتر به قلم او مجموعه داستان و رمانهای «زندگی شیشه»، «فرشته آبها»، «مردی برای تمام سالها»، «روز تاریک» و چند کتاب دیگر منتشر شده است.
پنجشنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۴
نظر شما