در نشست «دلانگيزسازي فضاي كتابخانهها» مطرح شد
لزوم توجه به امكانات نرمافزاري و سختافزاري در دلانگيزسازي كتابخانهها
دكتر حسن كياني، عضو هيات علمي دانشگاه الزهرا (س)، در نشست «دلانگيزسازي فضاي كتابخانهها» گفت: با توجه به شرايط روز بايد بر اساس احساس نياز مخاطب به خدمات الكترونيكي كتابخانهها، بحث توجه به امكانات نرمافزاري و سختافزاري را در اولويت معيارهاي دلانگيزسازي قرار دهيم./
عضو هيات علمي گروه كتابداري دانشگاه الزهرا (س)افزود: بيشتر كتابخانههاي عمومي و حتي دانشگاهي ايران، قرائتخانه اند كه در اين مساله هم مراجعان و هم مسوولان كتابخانهها مسوولند. به عبارت ديگر كتابداران ميتوانند در ايجاد شرايط مطلوب فضاي كتابخانهها با ارايه خدمات موثر نقشآفرين باشند.
وي خاطرنشان كرد: تلفيق خدمات سنتي كتابداري با تكنولوژي جديد نبايد ايجاد نگراني كند. مراجعان امروز كتابخانهها ديگر وقت زيادي براي مطالعه منابع چاپي ندارند بلكه بيشتر مايلند در منزل خود از خدمات الكترونيكي كتابخانهها و منابع اطلاعاتي استفاده كنند. بنابراين با ايجاد امكانات ديجيتالي ميتوانيم رغبت به استفاده از منابع كتابخانهاي را افزايش دهيم.
كياني افزود: براي دلانگيزسازي كتابخانهها بايد امكانات نرمافزاري و سختافزاري لازم را فراهم كنيم. به عبارت ديگر دلانگيزسازي كتابخانهها تنها به معماري زيبا و طراحي آن مربوط نميشود.
همچنين در اين نشست، كاظم حافظيان رضوي، پژوهشگر حوزه كتابداري در سخناني گفت: حضور كتابدار متخصص و با اخلاق كتابداري در كنار معماري مطلوب و ارايه خدمات مناسب و داشتن تجهيزات بهروز، كتابخانه را دلپذير ميكند. بحث دلانگيزسازي كتابخانهها سال 1379 با افتتاح كتابخانه جديد دانشگاه الزهرا (س) آغاز شد و سال گذشته نيز دانشگاه اصفهان همايشي را با تمركز بر اين مساله برگزار كرد. اكنون دلانگيزسازي كتابخانهها مورد بحث صاحبنظران حوزه كتابداري است.
وي افزود: به عنوان كتابدار بايد به كتابخانه در شكل عام بنگريم. هنوز در كتابخانه و كتابفروشيهاي انگلستان خانمهاي قصهگو به قصهخواني با اجراي نمايش اقدام ميكنند. با آمدن موج فناوري اطلاعات بايد به تلفيق سنت و تكنولوژي د ركتابخانهها بپردازيم. نمونه مفيد در اين زمينه كتابخانه اسكندريه است كه با داشتن قدمت طولاني (2000 سال قبل از ميلاد مسيح) به تكنولوژي جديد نيز مجهز شده و معماري زيباي دوران قديم را به خوبي حفظ كرده است.
همچنين در اين نشست، فرناز فتاحي، كارشناس ارشد معماري داخلي اظهار داشت: در بحث دلانگيزسازي كتابخانهها بايد به مراجعان و محل ساختمان كتابخانه بر اساس نوع فعاليت آن توجه كنيم. اقليم هر منطقه شرايط خاصي را در طراحي و معماري كتابخانه ميطلبد.
وي تصريح كرد: شكل معماري داخلي و خارجي كتابخانهها بايد جذاب باشد و از مصالح پايدار در ساختمان اين مراكز استفاده شود. نور كافي و رنگآميزي مناسب با بخشهاي مختلف كتابخانه نيز در دلپذيرسازي آن موثر است. براي هر بخش كتابخانه بايد با توجه به مراجعان آن طراحي و نورپردازي خاص درنظر گرفت.
نشست «دلانگيزسازي فضاي كتابخانهها» دوشنبه 19 ارديبهشت از ساعت 14 تا 15/30 در كارنامه نشر سراي اهل قلم برگزار شد.
بيست و چهارمين نمايشگاه كتاب تهران تا 24 ارديبهشت در مصلاي امام خميني (ره) داير است.
نظر شما