سه‌شنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۰
دسترسی اعضای فعال سازمان اسناد و کتابخانه ملی به تمام منابع دیجیتال

مدیرکل توسعه خدمات دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به اینکه کتابخانه‌ها با بسترسازی مناسب تهدید «ویروس کرونا» را به فرصت تبدیل کرده‌اند، اقدامات این نهاد را در امر ترویج کتابخوانی برشمرد.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، حسن باقری، مدیر کل توسعه خدمات دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با ارسال یادداشتی، به نقش تاثیرگذار کتابخانه‌ها در انتقال منابع و دسترسی مخاطبان به اطلاعات و اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در شرایط کرونا پرداخت.
 
متن یادداشت به شرح زیر است:
 
«با آغاز شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان بسیاری از فعالیت‌های جمعی و اجتماعی تحت‌الشعاع قرار گرفت و روال زندگی روزمره افراد با مشکلاتی مواجه شد. کرونا شرایطی را به وجود آورد که جامعه را وادار به استفاده از فضای مجازی کرد. کتابخانه‌ها نیز مانند تمامی نهادهای اجتماعی دیگر تحت تأثیر شرایط همه‌گیری قرار گرفت و به‌عنوان یکی از مکان‌های پرخطر که امکان انتقال ویروس را از طریق تعامل کاربران با یکدیگر منجر می‌شود، به تعطیلی کشاند. در این راستا تنها شیوه ارائه خدمات، بستر فضای مجازی شد. به عبارت دیگر، این گونه از خدمات کتابخانه‌ای، پیش از دوران کرونا نیز ارائه می‌شد؛ اما در این دوران، اقبال ویژه‌ای را به خود معطوف داشت.
 
دسترسی آسان و سریع به منابع اطلاعاتی بدون محدودیت زمانی و مکانی از ویژگی‌های فضای مجازی محسوب می‌شود و در شرایط کنونی ضرورت دارد تا کتابخانه‌ها با استفاه از ظرفیت‌های فضای مجازی برای ترویج کتابخوانی اقدام کنند.
 
در این راستا کتابخانه‌ها با بسترسازی مناسب تهدید «ویروس کرونا» را به فرصت تبدیل کرده و با فراهم ساختن زیرساخت‌های لازم و استفاده از تکنولوژی‌های جدید وکارآمد، موجب برجسته شدن و شکوفایی خدمات مجازی شدند.
 
سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز در دوران کرونا که متاسفانه همچنان نیز ادامه دارد تمهیدات و خدمات مجازی ویژه‌ای را برای ارائه به اعضای خود فراهم کرده که شامل موارد زیر می‌شود:
 
- دسترسی به متن و محتوای حدود 37 هزار نسخه خطی، 15 هزار کتاب چاپی نفیس، 4 هزار کتاب چاپ سنگی، 100 هزار پرونده و 220 هزار پایان نامه  و 13 هزار عکس تاریخی برای اعضاء خارج از سازمان از طریق نشانی  http://dl.nlai.ir/. عضویت و استفاده از این پایگاه رایگان است و همه اعضاء فعال سازمان اسناد و کتابخانه ملی که از سال 1392 تاکنون به صورت پیش فرض عضو پایگاه کتابخانه و اسناد دیجیتال سازمان شده‌اند، می‌توانند با استفاده از شماره عضویت و کدملی به راحتی از این منابع استفاده کنند.
 
-راه‌اندازی وب‌سایت ملی کتابخانه کودکان و نوجوانان به نشانی. در این وب‌سایت بیش از  23هزار کتاب و کتاب گویا به صورت رایگان برای مطالعه برخط دراختیار علاقه‌مندان قرار داده شده است.
 
-فراهم کردم امکان سفارش و تحویل نسخه دیجیتال کتاب‌ها. به این ترتیب متقاضیان می‌توانند از طریق ارسال ایمیل به نشانی «requestinfo@nlai.ir»  تقاضای تصاویر دیجیتال شده منابع مورد نیاز خود را اعلام کنند که در صورت موجود بودن منابع و در راستای حفظ مالکیت معنوی آثار، فقط تا سقف ۲۵ درصد از منبع نسخه دیجیتال شده به متقاضیان تحویل داده خواهد شد.
 
-امکان تعامل میان کاربران نهایی و کتابداران از طریق میز مرجع مجازی. از طریق خدمات مرجع مجازی، کاربران می‌توانند با استفاده از تكنولوژی‌های ارتباطی پست الكترونیكی، گفت‌وگو همزمان، فكس و پیامک بدون محدودیت زمانی و مکانی با کتابداران بخش‌های مختلف کتابخانه ارتباط برقرار کنند.
 
-فراهم ساختن زیرساخت‌های لازم برای دورکاری کامل کارکنان کتابخانه ملی. در این راستا تمامی شاخص‌های عملکرد سازمان به صورت برخط از طریق سامانه داشبورد مدیریتی کتابخانه ملی به نشانی http://nlai/dashboard.aspx برای عموم قابل دسترس است.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها