چهارمین جلسه از سلسله نشستهای حکمرانی قرآن برگزار شد؛
مصلحی: اختلاف با استکبار راهبردی است/ معاف: اولین هدف حکومت امنیت است
مصلحی گفت: باید حواسمان باشد که اختلافها با استکبار، اختلافی راهبردی است. این اختلاف، شکلی و موضوعی و قائم به فرد نیست. دشمن میخواهد اصل این هستی یعنی انقلاب را از بین ببرد چون این انقلاب، هستی او را نشانه رفته است.
معاف در ابتدای نشست بیان کرد: ماه ربیع را تبریک عرض میکنم و تشکر میکنم از حضور آقای مصلحی که هم قرآن پژوه هستند و هم مفسر نهجالبلاغه. جلسه حکمرانی قرآنی تلاقی مباحث تئوریکال و پرکتیکال با مباحث عملی است که سعی میشود مدلهای تجویزی برای جمهوری اسلامی ارائه شود.
وی ادامه داد: بحثی که ارائه میکنم در قالب سوال مطرح میشود به خصوص در بحث امنیت و قرآن که جزو مباحث سخت تئوریک ماست. اساسا لایههای پنهانی در این بحث وجود دارد. بر اساس پژوهش تفصیلی، مباحث جدیای در قرآن وجود دارد و آیات متعددی به اطلاعات و امنیت اشاره دارد. یکی آیه 112 سوره نحل است.
معاف افزود: این آیه بسیار مهمی است و بحث امنیت را با بحث امنیت اقتصادی کنار هم میآورد. سوره قریش نیز به این موضوع پرداخته است. ما در قرآن رد پای این بحث را زیاد میبینیم. آیه 125 سوره بقره نیز به همین شکل به این موضوع پرداخته است. آیههای دیگری نیز هستند، مانند آیه 67 سوره عنکبوت، آیه 97 و 154 آل عمران.
وی گفت: مرحوم علامه طباطبایی نیز در المیزان، جلد 10 صفحه 62 بحثی درباره امنیت و نسبتش با سلام و سلامت دارند. ایشان میگویند معنی سلام و امن به هم نزدیک هستند اما سلام به امنیتی که به ذات مربوط است برمیگردد و امن بر اساس سالم ماندن از بلیهای مطرح میشود و مد نظر قرار میگیرد.
معاف بیان کرد: یکی از سرفصلهایی که در مباحث حکمرانی قرآنی باید به آن توجه کنیم این است که آیا امنیت را باید تهدیدبنیان در نظر بگیریم یا فرصت بنیان و قوتبنیان؟ مفهوم امنیت، آرامش، سکنی و ... مفاهیمی هستند که بار ایجابی دارند اما امنیت را خیلی وقتها تهدیدپایه مورد بحث قرار میدهیم.
وی به موضوع امنیت و نسبتش با تمدن اشاره کرد و گفت: یکی از نقاط مهم که باید در حکمرانی قرآنی به آن توجه کنیم نسبت امنیت و تمدن است. هم افلاطون و هم هرودوت درباره آن صحبت کردهاند. در بحثهای ارسطو و ابن خلدون نیز آمده است. علت پیدایش حکومت از نگاه اینها، تامین امنیت است. اولین هدف حکومت امنیت است. قدرت نظامی و حفاظ جان و مال شهروندان نیز دلالت بر همین امنیت دارد. عدالت نیز ارزشی پسینی بعد از امنیت است. یعنی در مباحث حوزه تمدن، امنیت را به عنوان مقدمهای ضروری در نظر میگیرند. امروزه یکی از مزیتهای جمهوری اسلامی همین امنیت است.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: یکی دیگر از سرفصلها بحث نفوذ است. حضرت آقا یک مفهوم جدید به نفوذ دادند. قبلا بحث لودادگی داشتیم اما در حال حاضر به وادادگی تعبیر میشود. جمهوری اسلامی به خاطر درک درست از تفکیکها و شناخت تفصیلی از دستهبندی اطلاعات است که اینقدر موفق است.
مصلحی به عنوان سخنران بعد، بیان کرد: همانطور که اشاره شد ایام عید ربیعالاول است و عرض تبریک دارم. انشاءالله خدا به همه ما توفیقی بدهد تا با اسلام ناب محمدی (ص) آشنا شویم و در ابعاد مختلف فرهنگی، آن را بیان کنیم. من یک بحثی را ارائه میکنم برای همین مقوله امنیت که نیاز است ما توجهی به مسئله انقلاب اسلامی داشته باشیم و بدانیم که این انقلاب چه چیز را دنبال میکند و دیدگاه دنیای استکبار در این راستا چیست.
وی ادامه داد: یک دانشمند بزرگ انگلیسی گفته است در دنیا 15 تمدن به وجود آمده و همه اینها فرسوده شده و از بین رفتهاند. تنها یک تمدن است که فسیل نشده و مانند شیر خفتهای است و آن تمدن اسلامی است. اگر این اسلام خواب بماند خیال غرب راحت خواهد بود اما اگر اسلام بیدار شود غرب باید بداند که روزگار سختی خواهد داشت. بریتانیاییها به منظور پیشگیری از بیدار شدن تمدن اسلامی دهها برنامه داشتهاند.
مصلحی افزود: نکته این است که تمدن اسلامی قابل فسیل شدن نیست و از بین رفتنی نیست. امام خمینی در انقلاب و مسیری که مدیریت کرد فرمودند از این قدرتمندان نهراسید که این قرن به خواست خدا قرن غلبه مستضعفان بر مستکبران است. این موضوع را امام بیش از 40 سال گذشته گفتهاند. الان این اتفاق دارد میافتد و انقلاب این مسیر را جلو میرود. نکتهای که باید توجه کنیم این است که دشمن با چه چیز دارد مقابله میکند و استکبار با چه چیز مقابله میکند.
وزیر سابق اطلاعات بیان کرد: استکبار هستی خودش را در نظر میبیند و میبیند که دارد میرود. این هستی را دارد از دست میدهد و این موضوع بسیار قابل توجه است. دشمن در مقابل انقلاب طراحیهای قابل توجهی داشته است. اینکه امنیت را از بین ببرد به هدف اصلی دشمن برمیگردد که باید ما آن هدف را شناسایی کنیم. ما باید حواسمان باشد که اختلافها با استکبار، اختلافی راهبردی است. این اختلاف، شکلی و موضوعی و قائم به فرد نیست. دشمن میخواهد اصل این هستی یعنی انقلاب را از بین ببرد چون این انقلاب، هستی او را نشانه رفته است.
تغییر مسیر اندیشمندان اروپایی به سمت اسلامپژوهی
مصلحی بیان کرد: مشکل فعلی استکبار در اروپا این است که آینده اروپا برای اسلام است چون اندیشمندانش، عجیب دارند درباره اسلام تحقیق میکنند. با توجه به این مقوله باید حواسمان باشد که برای اختلاف راهبردی میان ایران و آمریکا باید بحث تدوینی و تحلیلی داشته باشیم. باید تمرکز ما بر مسئله وحدت باشد. دشمن برای مقابله با انقلاب، عمده سرمایهگذاریاش این است که از طریق مجموعههای مختلف در داخل کشور اقدامات امنیتی کند و محور این اقدامات، نفوذ است.
وی بیان کرد: نفوذ فقط نفوذ اطلاعاتی نیست و میتوان این موضوع را در ابعاد مختلف مورد بحث و بررسی قرار داد. CIA، موساد و MI6 اتاق فکری را به وجود آوردهاند و به صورت سنگین دارند برای مقابله با جمهوری اسلامی کار میکنند. عمده محور نفوذ آنها در بحث اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و سیاسی و امنیتی است.
مصلحی به اقداماتی که دشمن انجام میدهد اشاره کرد و گفت هدف اصلی این اقدامات ایجاد اشتباه در دستگاه محاسباتی مسئولان نظام است. وی بیان کرد: اولین اقدام دشمن تهدید و ایجاد ترس است. دومین اقدام وعده دروغ است. سومین اقدام مشغول کردن به خیالپردازی و داشتن آرزوهای طولانی است. چهارمین اقدام زیبا جلوه دادن عملکرد نادرست است. پنجمین اقدام شایعهسازی و دروغپراکنی است. ششمین اقدام القاء یاس و روحیه ما نمیتوانیم است.هفتمین اقدام ایجاد غفلت از امدادهای غیبی خداوند است. هشتمین اقدام قبحزدایی و تغییر خطوط قرمز است. اقدام نهم، خیرخواه نشان دادن خودشان است و اقدام دهم تحریف و ارائه تفسیر باطل است.
قاسمیان به عنوان دیگر سخنران این نشست به موضوع تهمتزنی اشاره کرد و به این موضوع پرداخت که گناه و مجازات تهمت زدن بیشتر از خود گناه است. او به سوره نور و مسئله زنا اشاره کرد که از دیدگاه رسول خداوند، مسئله تهمت به زنا از خود زنا مجازات بیشتری دارد. قاسمیان در تکمیل این صحبت، به مثال مواد منفجره و موج آن اشاره کرد و تهمت زدن را مانند موج انفجار دانست که پیامدهای مخربتری از خود ماده اصلی منفجره به جا میگذارد.
مقوله امنیت باید مردمیسازی شود
قاسمیان بیان کرد: یکی از بحثهایی که حضرت آقا در موضوع امنیت میگویند این است که مقوله امنیت باید مردمیسازی شود. ما مقوله امنیت را یک مقوله حکومتی میدانیم در صورتی که نحوه مقابله قرآن این است که پای مردم را وسط میکشد. در همین سوره نور در مورد امواج، مطرح شده که شما چرا یک خبر را پخش میکنید.
وی گفت: مقوله امنیت یک مسئله است و ترس از ناامنی یک مسئله دیگر است. ما در قرآن داریم که از فقر بچههایتان را نکشید. مسئله این است که بسیاری از ترس فقر این کار را میکنند نه از فقر. بیشتر سقط جنینها محصول فقر نیست بلکه محصول ترس از فقر است. نکتهای که وجود دارد این است که ما با ترس از ناامنی روبهرو هستیم. هرچقدر هم مبنایی عمل کنیم این موضوع دست خداوند است. اوایل انقلاب فقر بیشتر بود اما الان احساس فقر بیشتر است.
قاسمیان در مسئله امنیتی که خداوند ایجاد میکند به موضوع اربعین اشاره کرد که زوار فاصلهای 90 کیلومتری از نجف تا کربلا را در امنیت میروند. وی به این موضوع اشاره کرد که این امنیت توسط خداوند رقم میخورد هرچند نباید کار دستگاههایی که در این زمینه فعال هستند را نادیده گرفت.
وی گفت: مسئله دیگری که به آن اشاره میکنم کلیدواژه سکینه است. انسان اگر آرامش نداشته باشد نمیتواند ایمانش را زیاد کند. بستر آرام را خداوند به شخص هدیه میدهد. آرامش نیز موضوعی است که از طرف خداوند است.
نظر شما