جمعه ۳ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۷:۰۹
از رونمایی تقریظ‌های رهبری تا فرازونشیب‌های ادبیات پایداری

در این هفته سرویس فرهنگ و مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) همچنان با توجه به روزشمار جنگ اخبار و گزارش‌هایی منتشر کرد. از اخبار مهم این هفته رونمایی از تقریظ رهبری از دو کتاب شهید صدر زاده بود.

در هفته‌ای که گذشت، سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزه‌های مختلفی پوشش خبری و رسانه‌ای داشت که گزارش آن به اختصار بیان می‌شود.

در روزشمار جنگ می‌رسیم به اتفاقات پاوه؛
بازخوانی حماسه پاوه با مرور چند کتاب

احتمالاً بیشتر ما، ماجرای نبرد پاوه را با روایت سینمایی حاتمی‌کیا در فیلم چ به یاد می‌آوریم. کتاب «او یک دستمال سرخ بود» نیز خاطراتی از آن گروه نیروهای انقلابی را که در ماه‌های نخست پس از انقلاب، برای مبارزه با ضد انقلاب راهی غرب کشور شدند مرور می‌کند. محمد الهیاری در دومین فصل از کتاب «پاوه در جنگ با ضد انقلاب و دفاع مقدس» و امیرحسین کیهان‌پناه در «اطلس نبردهای جبهه میانی در دوران دفاع مقدس» نیز به این ماجرا می‌پردازند. در این کتاب‌ها به جولان نیروهای ضد انقلاب در دو استان کردنشین کرمانشاه و کردستان در هفته‌های نخست پس از انقلاب و نافرمانی این گروه‌ها از دولت مرکزی ایران اشاره و به کوشش‌های آنان برای تسلط بر چند شهر و منطقه از جمله پاوه پرداخته می‌شود.

در شماره دوم فرازونشیب‌های ادبیات پایداری؛
اسارت وجه شباهت دفاع مقدس و دفاع از حرم است/ تلاش برای حرکت به سمت خلاصه‌گویی

فرزانه قلعه‌قوند؛ معاون پژوهش و نشر پیام آزادگان و نویسنده و شاعر گفت: ما به این فکر کردیم که هنوز در بحث جنگ ۸ ساله کار زیادی داریم که هنوز به آن نپرداختیم. آنقدر در جنگ ایران و عراق فضا برای کار کردن داریم که به جنگ‌های دیگر نمی‌رسیم. اگر سال ۵۹ جنگ شروع شد و تعدادی از عزیزان ما اسیر شدند، هیچ شناختی از اسارت نداشتند و وقتی انقلاب شد ما خودمان وسط جنگ بودیم. هیچ استراتژی و برنامه‌ای برای این حوزه نداشتیم. فکر می‌کنم آن طور که باید و شاید نیروهای مسلح روی اسارت آنالیز نکرده است که موانع را پیدا کنند و ببینند چه بوده و چه نبوده و هیچ درسی از آن استخراج نشده است.
 
من فکر می‌کنم اگرچه ماهیت جنگ ایران و عراق با مدافعان حرم فرق می‌کند، اما در بحث اسارت شباهت‌هایی دارند. ما حتی سال ۷۱ اسیر داشتیم که هنوز بحث مدافعان حرم نبود. آن هم برای کسانی که تفحص می‌کردند یا برای برخی امور به کشورها می‌رفتند یا کسانی که در نیروی دریایی اسیر می‌شوند. ما در این حوزه فکر نکردیم و وارد عمل نشدیم. 

یاسر احمدوند در دیدار با نویسندگان دفاع مقدس و اعضای مجمع بنا مطرح کرد؛
وزارت ارشاد از آموزش و توانمندسازی نویسندگان حمایت می‌کند

یاسر احمدوند گفت: این مسیری که در پیش گرفتید و در جهت آموزش و توانمندسازی اعضا تلاش می‌کنید مسیر درستی است. در این مسیر اگر کاری از دستمان بر بیاید حتما کمک خواهیم کرد. در قرار دادن منابع یا استادان جهت آموزش، در قرار دادن محلی برای همایش‌ها یا آموز‌ش‌ها یا اگر قرار باشد هزینه‌ای به استادان پرداخت شود، می‌توانیم همکاری داشته باشیم و نیازهای سخت‌افزاری کار آموزش را برطرف کنیم.

در سالروز برقراری آتش‌بس رسمی میان ایران و عراق، گزارشی داشتیم با عنوان:
تأملی بر چگونگی پایان جنگ، کتاب‌ها و دیدگاه‌ها

به روایت حمد الکواری در کتاب «عملکرد شورای امنیت در جنگ عراق و ایران» صدام مصمم به احیای اعتبار خودش میان عراقی‌ها بود و نمی‌خواست چنین به نظر برسد که جنگ را بدون رسیدن به اهدافش – به تعبیر دیگر با «شکست» - به پایان می‌برد.

وفیق سامرایی در کتاب «ویرانی دروازه شرقی» می‌نویسد: «شاید به ندرت اتفاق افتاده باشد که کشوری وارد جنگی شود و پس از پایان جنگ تعداد هواپیماهایش دو برابر شده باشد. اما چنین اتفاقی در عراق رخ داد. هنگامی که جنگ با ایران به پایان رسید و جنگ دوم، یعنی جنگ کویت آغاز شد، ما بیشتر از ششصد هواپیمای جنگنده در اختیار داشتیم که صدها فروند آن‌ها را هواپیماهای مدرن ساخت شوروی و فرانسه تشکیل می‌دادند. البته اگر مقابله عمومی برابر گرایش جدید ایران نبود و کمک‌های مالی فراوانی به عراق نمی‌دادند چنین چیزی ممکن نبود.»

پرز دکوئیار در کتاب «به سوی صلح» می‌نویسد: «گفت‌وگوهای مستقیم میان ایران و عراق تحت نظارت من در ۲۴ اوت ۱۹۸۸در ژنو آغاز شد. اجلاس با دست در دست یکدیگر گذاشتن نمایندگان دو کشور، ولایتی و طارق عزیز، وزرای خارجه ایران و عراق، که طی بیش از هشت سال با یکدیگر جنگیده بودند آغاز شد و این وضع درامی دیدنی و انتظاراتی فراوان ایجاد کرده بود.»

در شماره چهارم تمام‌خوانی یک نسل‌کشی:
مسلمانان؛ آماج حملات نسل کشی

کاوه ذاکری خاطرات دوران حضورش در بوسنی را به صورت روزنوشت مکتوب می‌کرده و بعد از سال‌ها این خاطرات را در کتابی به نام «محاصره سارایوو» منتشر کرده است. کتاب از لحاظ ساختار و نثر و سایر اصول روایت‌نویسی نمره بالایی کسب نمی‌کند اما از نظر ارائه اطلاعات کتاب قابل توجهی است.
 
اگر همه کتاب‌هایی که توسط بوسنیایی‌ها یا دیگر ملیت‌ها درباره بوسنی نوشته شده را مطالعه کنید متوجه می‌شوید که تقریباً هیچ کجا ردی از ایرانی‌ها نیست در صورتی که حضور ایرانی‌ها در بوسنی حضور پررنگ و تأثیرگذاری بوده. به همین دلیل کتاب محاصره سارایوو به دلیل ارائه اطلاعات کتاب مهم و قابل توجهی است.

رونمایی پوستر بیست‌ویکمین جایزه کتاب سال دفاع مقدس؛
لزوم الگوسازی کتاب‌های منتخب دفاع مقدس

 نشست رونمایی از پوستر بیست و یکمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس با حضور خبرنگاران، نویسندگان و شعرای دفاع مقدس در محل سالن اجتماعات راهیان نور برگزار شد.

مسئول علمی بیست و یکمین دوره جایزه سال کتاب دفاع مقدس گفت: به وسیله جشنواره اطلاعات کتاب‌ها ساماندهی می‌شود. اما خود جشنواره به خوبی ساماندهی نشده است، اطلاعات، آثار برتر و روند داوری‌ها در دوره‌های گذشته در دسترس عموم به صورت دسته‌بندی قرار نگرفته است که امسال این روند پیگیری می‌شود.
شناسایی الگوها و جریان‌های نشر باید در دستور کار جشنواره قرار بگیرد، الگوهای خوب باید شناسایی شود تا چیزی مقابل نویسندگان جدید قرار بگیرد تا به مرور از آنها عبور کنند. نویسندگان جدید الگوی خوبی برای پیروی از آنها ندارد.


رونمایی از تقریظ‌‌های رهبر معظم انقلاب بر دو کتاب درباره شهید صدرزاده

همزمان با روز جهانی مسجد و «اولین آئین ملی تکریم فعالان مساجد» با عنوان «مثل مصطفی» و همچنین «پانزدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت» صبح دوشنبه ۳۰ مردادماه با حضور رئیس جمهور،تولیت مسجد مقدس جمکران،رئیس بسیج مستضعفان، مسئولین کشوری و لشکری و ۳۰۰۰ نفر از خادمین و دست‌اندرکاران مساجد نمونه سراسر کشور در مسجد جمکران علاوه بر رونمایی از تقریظ رهبر انقلاب از خانواده شهید مصطفی صدرزاده و نویسندگان کتاب تجلیل به عمل آمد.

رئیس‌جمهور در «پانزدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت»
شهید صدرزاده‌ها روشنفکران واقعی هستند/ صدرزاده دست‌پرورده مکتب انقلاب

رئیس جمهور با اشاره به اینکه اعتقاد به مهدویت اعتقاد به نبوت، معاد و امامت است تصریح کرد: اعتقاد به مهدویت اعتقاد به عدل است چون او همه عالم را پر از عدل خواهد کرد. اعتقاد به مهدویت اعتقاد به معاد است چون معاد و فرج برای عدالت‌گستری است و اعتقاد به مهدویت اعتقاد به امامت است چراکه او خاتم انبیا و معصومین است. 

رئیس جمهور با بیان اینکه روشنفکران ما شهدا هستند، عنوان کرد: شهید صدرزاده‌ها روشنفکران واقعی هستند.شهید صدرزاده یکی از دست پروردگان مکتب انقلاب است. نسل جوان ما باید با چهره‌هایی آشنا شوند که انسان را به خدا، استقلال فکری و ایستادگی در برابر دشمن دعوت کنند.

در سومین شماره فرازونشیب‌های ادبیات پایداری: 
دنیای اسارت دنیای ابتکار و خلاقیت است/ بانوان در جنگ و اسارت مظلوم واقع شده‌اند

سردار مهدی محبی درباره کتاب خاطراتش گفت: بخش‌هایی ضبط شده و هنوز تدوین نشده است. توسط دوسه مجموعه حدود ۱۵-۱۶ جلسه با من گذاشته شد که عمده آن با مؤسسه پیام آزادگان بود. تمرکز جلسات روی اسارت بود. البته دوسه جای دیگر هم بودند، زیرا من از لحاظ پرسنلی نیروی لشکر ۲۷ محمد رسول‌الله برای تهران بودم که الان تبدیل به سپاه محمد رسول‌الله شده و آنها در حال‌ حاضر یک نشر دارند. آنها هم حدود ۱۷- ۱۸ جلسه ۲ ساعته با من داشتند که تمرکز آن بیشتر روی جنگ بود نه اسارت. به همین میزان مسعود ده‌نمکی وقتی سازمانی برای خودش داشت، بیش از ۲۰ سال پیش، در بحث دائرةالمعارف مصاحبه‌هایی با من داشت که در آن هم تمرکز روی موضوع اسارت بود.

و در شماره چهارم فرازونشیب‌های ادبیات پایداری: 
جریان‌سازی در حوزه مستندنگاری دفاع مقدس/ مهم‌ترین ویژگی ما عقبه در لشکر ۲۷ است

جواد کلاته‌عربی مدیرعامل نشر ۲۷بعثت گفت: ما امسال بنا داریم بحث آموزش و دورهمی‌های حوزه مستندنگاری را با رویكردهای مختلف به طور جدی پیگیری كنیم. در حوزه مستندنگاری من دنبال رقم زدن یک جریان هستم چون این حوزه را بسیار نیازمند نقد و بررسی آموزش می‌بینم.



 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها