کتاب «روش در نقد فیلم» نوشته سیدحمید میرخندان (مشکات) است. این کتاب که شامل چهار فصل است به روشهای نقد در فیلم و سینما میپردازد.
فصل اول این کتاب با عنوان نقد شکلگرا و نوشکلگرا به تعریف این دو مقوله و تمایز شکل از محتوا، بافت و زمینه، روش نقد تحلیلی و اصول آن و همچنین معنای فیلم و ارزیابی فیلم میپردازد.
فصل دوم این کتاب با عنوان نقد مؤلف، به تعارف رایج کارگردان بهعنوان مؤلف، فیلمنامهنویس بهعنوان مؤلف و مؤلف چندگانه پرداخته است. در ادامه مؤلف فیلم، مؤلف و متن، نقد مؤلف، خط مشی، روش یا نظریه؟ عناوینی هستند که این فصل به خود اختصاص میدهد.
در فصل سوم این کتاب نویسنده به نقد ساختارگرا و ویژگیهای ساختارگرایی میپردازد. در ویژگیهای ساختارگرایی میتوان به عمق ساختارمند، عینیتگرایی، فرهنگ بهمثابه زبان، نفی عاملیت سوژه انسانی، ساختار بهمثابه شکل و معنا و غیرتاریخیگرایی اشاره کرد.
در ادامه این فصل مباحثی چون معنای تصریحی و معنای تلویحی، ساختار شکل روایت، ساختار معنای روایت، زبان فیلم و تعدد معنا از جمله عناوینی است که توسط نویسنده شرح داده شده است.
فصل چهارم کتاب روش در نقد فیلم، به روش نقد براساس مبانی میپردازد.
در این فصل نویسنده در مقوله تحلیل فیلم خواننده کتاب را با مباحثی چون میزانسن، تصویربرداری، تدوین، صدا و رمزگان آنها آشنا میکند.
در ادامه نویسنده در مقوله تحلیل روایت با عناوینی چون طرح و توطئه و داستان، علت روایی و عناصر روایت، به نقد فیلم با توجه به تحلیل روایت میپردازد.
در پایان نیز نویسنده با تفسیر فیلم، ارزیابی فیلم و نقد موردی، کتاب روش در نقد فیلم را به پایان میبرد.
نکته قابل توجه در نگارش این کتاب این است که در پایان هر فصل نویسنده خلاصهای از هر فصل در دو تا سه صفحه به خواننده کمحوصله ارائه داده است تا اگر مطلبی برایش خوب جا نیفتاده است با مرور مجدد آن مطلب را به خوبی دریافت کند.
کتاب «روش در نقد فیلم» توسط انتشارات دانشگاه صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در شمارگان ۵۰۰ نسخه به چاپ رسیده است. این کتاب در ۲۳۹ صفحه روانه بازار کتاب شده است و با قیمت ۱۵۰هزار تومان در اختیار علاقهمندان به مقوله نقد و تحلیل فیلم قرار گرفته است.
نظر شما