دوشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۱ - ۰۹:۱۵
مردی با مشت‌های گره کرده و راهی طولانی به سوی آزادی

نلسون ماندلا، پدر آفریقای جنوبی مدرن و مبارز ضد آپارتاید بود که به‌پاس تلاش‌های صلح‌آمیز در راه آزادی، موفق به دریافت جایزه صلح نوبل شد. در این گزارش به شرح و معرفی تازه‌های کتاب و مهم‌ترین کتاب‌ها درباره نلسون ماندلا پرداخته‌ایم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نلسون ماندلا که به پدر آفریقای جنوبی مدرن معروف بود، در سرنگونی حکومت استبدادی آفریقا و استقرار دموکراسی نقش فعالی داشت. او بعد از مشارکت در جنبش ضد آپارتاید در سن ۲۰ سالگی و در سال ۱۹۴۲ به کنگره ملی آفریقا پیوست و به‌دلیل مبارزه صلح‌آمیز برای نابودی رژیم آپارتاید و پایه‌گذاری دموکراسی، در سال ۱۹۹۳ جایزه صلح نوبل گرفت. نلسون ماندلا به‌دلیل مبازره با تعصب نژادی شهرت یافت. او فعال حقوق اجتماعی و سیاستمداری بشردوست بود که علاوه بر مبارزه با رژیم آپارتاید، برای دنیای بهتری می‌جنگید که در آن آزادی، کرامت و عدالت رعایت شود. او راه خود را تا دست‌یابی به هدف دنبال کرد و بعد از پیروزی، از سال ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۹ به‌عنوان اولین رئیس‌جمهوری سیاه‌پوست در آفریقای جنوبی انتخاب شد. 

آثار متعددی از ماندلا به یادگار مانده است:

گامی بلند به‌سوی آزادی، اولین کتاب ماندلا است. او بیشتر این کتاب را در سال ۱۹۹۴ در زندان نوشت و بعدها در بیرون از زندان آن را کامل کرد. این کتاب خودزندگی‌نامه (اتوبیوگرافی) نلسون ماندلا و شرحی از تاریخ مبارزات طولانی او است.
گفتگوهایی با خودم، آرشیوی از دفترچه‌ها، نامه‌ها، مکالمه‌های ضبط‌شده و خاطرات زندان ماندلا است که نگاهی همه‌جانبه به زندگی او دارد.
قصه‌های محلی محبوب آفریقایی را ماندلا برای حفظ داستان‌های بومی آفریقایی و انتقال آن‌ها به مردم نوشت. این کتاب حاوی ۳۲ داستان محلی منتخب از فرهنگ‌های مختلف آفریقایی با پیام‌های اخلاقی است.
نلسون ماندلا به کلام خودش حاوی مجموعه سخنرانی‌های ماندلا با موضوع‌هایی از قبیل تلاش برای آزادی، مصالحه و ملت‌سازی، آموزش، فرهنگ و دین است.
 


نلسون ماندلا
سال نشر: 1401
ناشر: حوزه مشق
کتاب «نلسون ماندلا» نوشته رونا اکین یمی و ترجمه پوریا مقیمی است که از سوی انتشارات حوزه مشق به چاپ رسیده است. این کتاب سرگذشتنامه از روسای جمهور آفریقای جنوبی است.
در کتاب زندگینامه دو زبانه نلسون ماندلا (Nelson Mandela) می‌خوانیم: نلسون ماندلا یکی از بزرگ‌ترین رهبران سیاسی زمانه ماست. در فوریه 1990 مردم دنیا در تلویزیون مردی را دیدند که در حیاط زندان قدم می‌زد و چهار سال بعد، او رئیس جمهور آفریقای جنوبی شد. ماندلا بیش از 26 سال از عمر خود را در راه مبارزه برای آزادی گذراند. این مبارزه چگونه آغاز شد؟ در این راه چگونه جنگید؟ چرا به زندان رفت؟ این کتاب به تمام این پرسش‌ها پاسخ گفته است.
 


نلسون ماندلا؛ مردی با مشت گره کرده
سال‌ نشر: 1400
ناشر:پرتقال
نلسون ماندلا؛ مردی با مشت گره کرده اثر استیون کرنسکی یکی از کتاب‌‌های انتشارات پرتقال برای نوجوانان است که به معرفی نلسون ماندلا نخستین رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی و رهبر کنگره ملی آفریقا می‌پردازد. در این کتاب با داستان حیرت‌انگیز زندگی نلسون ماندلا آشنا ‌می‌شوید؛ کسی که پس از بیست‌وهفت سال حبس اولین رئیس‌جمهور سیاه‌پوست آفریقای جنوبی شد.
 
در بخشی از کتاب نلسون ماندلا؛ مردی با مشت گره کرده می‌خوانیم: ماندلا کارهایی کرد که فراتر از روزگار خودش بود. دشمنانش در سال ۱۹۹۰، بعد از بیست و هفت سـال از زندان آزادش کردند. آن زمـان، خیلی از رهبرانی که وضعشان شبیه او بود، به اسم عدالت، دنبال انتقام بودند. اما نلسون نه. به جایش چه کار کرد؟ نشان داد ظرفیت بالایی برای بخشـیدن دارد و می‌تواند گذشـته را کنار بگذارد و فکـرش را روی آینده متمرکـز کند. خودش خیلی واضح گفته: «اگر می‌خواهید با دشمنتان صلح کنید، باید با او همکاری کنید. به این ترتیب، او می‌شود همکارتان.» نلسـون ماندلا شـجاعانه بـا سفیدپوسـت‌های آفریقـای جنوبـی، کـه مدت‌هـا بود به سیاهپوسـت‌ها زور می‌گفتند، همکار شـد. با این کار هم کشورش را نجات داد، هم الگوی مردم دنیا شد.
 


راه طولانی به سوی آزادی
سال نشر: 1401
ناشر: عطائی
کتاب راه طولانی به سوی آزادی، اثری نوشته نلسون ماندلا است که اولین بار در سال 1994 منتشر شد. این کتاب توسط کوکو چالیا و مارک سوتنر خلاصه  و به وسیله سیما رفیعی ترجمه شد.
 
نلسون ماندلا یکی از برجسته‌ترین رهبران اخلاقی و سیاسی زمانه ما است: قهرمانی بین‌المللی که مبارزه طولانی او با تبعیض‌های نژادپرستانه در آفریقای جنوبی باعث شد جایزه صلح نوبل را دریافت کند و به مقام ریاست جمهوری کشورش برسد. ماندلا به عنوان رئیس کنگره ملی آفریقا و همچنین رهبر جنبش ضدآپارتاید در آفریقای جنوبی، کشور و ملت خود را به سوی داشتن دولتی چندنژادی و حکومت اکثریت رهنمون ساخت. کتاب راه طولانی به سوی آزادی، خودزندگی‌نامه تکان‌دهنده و خواندنی ماندلا است که بدون تردید در زمره برترین خودزندگی نامه‌های چهره‌های برجسته در طول تاریخ قرار می‌گیرد. ماندلا در این کتاب برای اولین بار، داستان خارق‌العاده زندگی خود را روایت می‌کند: حماسه‌ای از تلاش، شکست، تولد دوباره امید و در نهایت پیروزی.
 


رفتن به کوهستان
سال نشر: 1400
ناشر: آداش
رفتن به کوهستان با عنوان فرعی درس‌های زندگی از پدربزرگم نلسون ماندلا (سرگذشت‌نامه روسای جمهور آفریقای جنوبی، خانواده نلسون ماندلا،1918-2013م و نخستین کتاب درباره زندگی نلسون ماندلا از نگاه نوه‌ای است که توسط او بزرگ شده است. دابا ماندلا، نوه‌ نلسون ماندلا، بعد از چالش‌هایی که خودش و خانواده‌اش پشت سر گذاشته‌اند. حالا باید به کوهستان برود. جایی که درد می‌کشد و تحمل می‌کند تا پخته شود. اگر سر بلند از این مراسم بیرون بیاید زندگی‌اش متفاوت خواهد بود. چون بعد از آن از دید خانواده‌اش بزرگ شده و مرد شده‌ است. حالا باید متفاوت رفتار کند و فکر کند.
 
Ndaba Thembekile Zweliyajika Mandela دابا ماندلا (زاده ۲۳ دسامبر ۱۹۸۲) نویسنده، مربی، سخنگو، کارآفرین، مشاور سیاسی و نوه نلسون ماندلا است. او در Soweto، آفریقای جنوبی به دنیا آمد. وی در حال حاضر یکی از بنیانگذاران و رییس موسسه ماندلا برای بشریت است. او در زنده نگه داشتن میراث پدربزرگش و معرفی نلسون ماندلا به نسل جوان فعال است. او یکی از بنیانگذاران و رئیس مشترک بنیاد آفریقا رایزینگ است. او همچنین بنیانگذار پروژه ماندلا است. او در سال 2018 بخشی از تیم برای صدمین سالگرد ماندلا بود.
 
در کتاب رفتن به کوهستان می‌خوانیم: شاید از بعضی جهات آشتی کردن با یک غریبه نسبت به آشتی کردن با یک دوست یا یک برادر راحت‌تر باشد. یک غریبه خاطرات مشترک زیادی در گذشته با تو ندارد و خیلی اتفاقات بدی بین شما پیش نیامده است اما بین برادران آسیب‌پذیری و حتی احتمال بیشتری برای زخمی شدن و زخمی کردن وجود دارد.


 
نامه‌های زندان نلسون ماندلا
سال نشر: 1399
ناشر: بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
کتاب «نامه‌های زندان نلسون ماندلا» گردآوری سام ونتر با پیشگفتاری به قلم زاماسوازی دلامینی ماندلا (نوه نلسون ماندلا) با ترجمه اکرم ورشوچی فرد از سوی نشر کتاب پارسه به چاپ رسیده است. موضوع کتاب «نامه‌های زندان نلسون ماندلا» نامه‌هایی است که نلسون ماندلا از زندان نوشته است. این کتاب شامل بیش از دویست نامه از نلسون ماندلا خطاب به نزدیکان، دوستانش و همچنین به مقام‌ها و مسوولانی است که او را زندانی‌ کرده بودند. این نامه‌ها چهره مردی را به نمایش می‌گذارد که در پشت میله‌های زندان خردمندتر و کاردان‌تر شده است. بسیاری از نامه‌های ماندلا با لحنی نوشته شده‌اند که گاه صدای خود او را هم می‌شود از دل کاغذها شنید.
 
مقدمه‌های کوتاه و یادداشت‌های مختصری که در بخش‌های مختلف کتاب به چشم می‌خورد، آکنده از اطلاعات مرتبط با مضمون نامه‌ها و نکات روشنگری است که علاوه بر نشان دادن نقشه راه ماندلا در زندان، روند پیدایش رهبری متفاوت، کارآمد و با شهامت‌ را برای ما ترسیم می‌کند.
 
دو نامه از نخستین نامه‌هایی که در این کتاب آمده، خطاب به چهره‌های با نفوذ خارجی است؛ یکی به دبیرکل سازمان «عفو» – که بعداً «عفو بین‌الملل» شد – که از او به خاطر فرستادن ناظر برای مشاهده روند محاکمه اولش تشکر می‌کند و دیگری نامه‌ای است به سفیر هلند در آفریقای‌جنوبی که در شبِ پیش از دریافت حکم حبس ابدش نوشته است. چنین نامه‌هایی زمینه‌ساز مکاتباتی هستند که در طول 27 سال حبس ماندلا در جریان بود، سال‌هایی که او به شکلی خستگی‌ناپذیر برای برقرار نگه‌داشتن ائتلاف نیروهای پشتیبان مبارزات ضد آپارتاید، در داخل و در سطح بین‌المللی، تلاش می‌کرد.
 


نلسون ماندلا
سال نشر: 1399
ناشر: فراروانشناسی
کتاب «نلسون ماندلا» تالیف احمد علامه فلسفی از سوی نشر فراروانشناسی چاپ و روانه بازار نشر شد. این کتاب به زندگی نلسون ماندلا رهبر کنگره ملی آفریقای جنوبی اشاره دارد. در بخشی از این کتاب می‌خوانیم: ماندلا تا فوریه ۱۹۹۰ که تلاش کنگره ملی آفریقا و مبارزات بین‌المللی با شعار «نلسون ماندلا را آزاد کنید!» منجر به آزادی وی شد همچنان در زندان باقی‌ ماند. فردریک د کلرک رئیس‌جمهور نیز همزمان دستور آزادی ماندلا و پایان ممنوعیت فعالیت کنگره ملی آفریقا را صادر کرد.
 
ماندلا در روز آزادی خود یعنی ۱۱ فوریه ۱۹۹۰، به ایراد سخنرانی‌ خطاب به ملت پرداخت. وی همزمان با اعلام پایبندی خود به صلح و آشتی با اقلیت سفیدپوستان کشور، به وضوح اعلام کرد که مبارزه مسلحانه کنگره ملی آفریقا هنوز به پایان نرسیده ‌است: «توسل ما به مبارزه مسلحانه در سال ۱۹۶۰ با تشکیل (اومخونتو وسیزوه) شاخه نظامی کنگره ملی آفریقا صرفاً اقدامی دفاعی در برابر خشونت آپارتاید بود. عواملی که ایجاب‌کننده مبارزه مسلحانه بود امروز همچنان باقی است. ما چاره‌ای جز ادامه نداریم. امیدواریم به زودی شرایطی برای حل این مسائل از طریق مذاکره فراهم شود، تا دیگر نیازی به مبارزه مسلحانه نباشد.» اما وی اعلام کرد که توجه وی معطوف به برقراری صلح برای اکثریت سیاهپوست و دادن حق رأی به آنان چه در انتخابات کشوری و چه در انتخابات محلی است.
 


حقیقت و تجربه‌ی مقاومت
سال نشر: 1399
ناشر:نقد فرهنگ
کتاب «حقیقت و تجربه‌ی مقاومت» با عنوان فرعی نگاهی به زندگی و مبارزات گاندی و ماندلا نوشته امین یاری از سوی انتشارات نقد فرهنگ چاپ شد. این کتاب نگاهی به زندگی این دو سیاستمدار دارد.
 
کتاب «حقیقت و تجربه‌ی مقاومت» یک دیباچه و 5 بخش با عنوان‌های حقیقت گاندی، جملات کوتاه و زیبا از مهاتما گاندی، زندگی و مبارزات نلسون ماندلا، سی ویژگی نلسون ماندلا از نگاه دکتر محمود سریع‌القلم و بعضی از آموزه‌های زیبای ماندلا دارد. در واقع این کتاب به بررسی زندگی و مبارزات «ماهاتما گاندی»  می‌پردازد-گاندی یکی از بزرگ‌ترین انسان‌دوستان عالم است و مبارزه او از راه مقاومت منفی، دلیل بارز انسان‌دوستی اوست- و «نلسون ماندلا» -نخستین رئیس‌جمهور افریقای جنوبی که در انتخابات دموکراتیک عمومی پذیرفته شد، این اسطوره مقاومت کسی بود که پایان نظام «آپارتاید» را رسما اعلام کرد- که این کتاب به این دو شخصیت برجسته می‌پردازد.
 


راه دشوار آزادی
سال نشر: 1399
ناشر: اطلاعات
کتاب «راه دشوار آزادی» خاطرات نلسون ماندلا به قلم دکتر مهوش غلامی است. این کتاب شامل یازده فصل است که از دوران کودکی تا آزادی نلسون ماندلا را دربرمی‌گیرد.
 
در مقدمه این کتاب می‌خوانیم: اما این مرد بزرگ که در تمام زندگی برای خود چیزی نخواسته و زندگی‌اش متعلق به دیگران بوده، در اقدامی که می‌تواند الگوی رفتاری برای تمام سران جهان باشد، نه تنها تمام این دارایی‌ها بلکه حتی مبلغی از حقوق سالیانه‌اش را نیز به صندوقی که برای حمایت از کودکان ایجاد کرده واریز می‌کند. او باقیمانده حقوق خود را به شرکتی می‌بخشد که قبل از احراز مقام ریاست جمهوری آفریقای جنوبی برای حمایت اقتصادی از سیاهان تاسیس کرده است.
 
او کتاب خود را به شش فرزندش که اکنون چهار تن از آنها در قید حیات هستند، همچنین به بیست و یک نوه و سه نتیجه خود و به تمام دوستان و هموطنانش تقدیم کرده است. من نیز ترجمه این کتاب را به آقای نلسون ماندلا و همه مبارزان راه آزادی تقدیم می‌کنم.
 


سفید‌اندیش سیاه
سال نشر: 1399
ناشر: ذکر
کتاب «سفیداندیش سیاه»  با عنوان فرعی زندگی و مبارزات نلسون ماندلا نوشته کالین دگنن، اندی هاپکینز، ژاکلین پوتر است که با ترجمه محمدامین باباربیع از سوی انتشارات ذکر چاپ شده است.
 
در مقدمه این کتاب می‌خوانیم: «نمی‌توانم زندان را ترک کنم، در حالی که دولت مشغول کشتن سیاهپوستان است. نمی‌خواهم به سمت خشونت بروم، اما اول رییس جمهور بوتا باید این کار را متوقف کند. او باید تبعیض نژادی را پایان دهد و با کنگره ملی آفریقا به گفت‌و‌گو بنشیند.» زندگی نِلسون رولیهلاهلا ماندِلا سرگذشت پسربچه‌ای روستایی و مبارزات او برای مطالبه حقوق سیاهپوستان آفریقای جنوبی است. او در سال 1918 میلادی، در روستای مورو در ترانسکی به دنیا آمد. وی کوچک‌ترین پسر کدخدای قبیله حوسا در موزو بود. اما وقتی که نلسون هنوز نوزاد بود، دولت زمین‌ها، گله‌ها و دارایی‌های پدرش را تصرف کرد. به همین خاطر، هنری ماندلا چهار همسر، چهار پسر و نه (9) دختر خود را به کونو برد. هنری هیچ‌گاه به مدرسه نرفته بود، اما کوچک‌ترین پسر خود را به مدرسه کلیسایی انگلیسی زبان فرستاد. در آنجا بود که معلم به او یک نام انگلیسی داد: نلسون. اما وقتی که پسرک هنوز در نه سالگی بود، پدرش از دنیا رفت. مادرش او را به خانه کدخدا جونگین نابا برد. این جابه‌جایی، نخستین تغییر در زندگی پسرک بود.
 
و سرانجام در 27 آوریل 1994 میلادی، مردم آفریقای جنوبی رهبری سیاهپوست به نام رییس جمهور نلسون ماندلا داشتند. این داستان زندگی فردی است آزادی‌خواه و یکی از مهم‌ترین رهبران جهان.
 


نلسون ماندلا چه کسی بود؟
سال نشر: 1399
ناشر: طاهریان
کتاب « نلسون ماندلا چه کسی بود؟» نوشته بام پولاگ، مگ بلویسر با ترجمه ابوالفضل طاهریان‌ریزی از سوی انتشارات طاهریان به چاپ رسید.
این کتاب با موضوع ادبیات کودک و نوجوان به زندانیان سیاسی، آفریقای جنوبی، نلسون ماندلا ، ۱۹۱۸ - ۲۰۱۳ م و مبارزات سیاسی برای تبعیض نژادی می‌پردازد.
 


با ماندلا در کشور رنگین‌کمان
سال نشر: 1398
ناشر: نی
کتاب «با ماندلا در کشور رنگین‌کمان» خاطرات جاوید قربان اوغلی، سفیر ایران در آفریقای جنوبی است که از سوی نشر نی به چاپ رسید.
 
در این کتاب می‌خوانیم: به‌راستی رمز جاودانگی ماندلا در چیست؟ چه اکسیری مس وجود او را طلا کرد تا به اسطوره‌ای در غلبه‌ عشق و مدارا بر نفرت و انتقام تبدیل شود؟ هنر بزرگ ماندلا زدودن خشم و نفرت از دلها و نشاندن نهال گذشت و محبت در جان انسان‌ها فارغ از رنگ و نژاد در ماتمکده‌ بازمانده از آپارتاید بود. ماندلا در اوج اقتدار با عبارت فراموش‌نشدنیِ «می‌بخشم، ولی فراموش نمی‌کنم» دو عنصر به ‌ظاهر متضاد «اخلاق» و «سیاست» را به هم پیوند زد و طرحی نو در عرصه‌ حکمرانی و سیاست‌ورزی درانداخت. بر رفیع‌ترین قله‌ محبوبیت، به قدرت پشت کرد تا الگو و اسوه‌ای باشد برای رهبرانی که خلعت حکومت را بر تن خود زیبنده می‌بینند و آن را رسالتی ابدی بر دوش خود احساس می‌کنند. برای ماندلا ملکه‌ اخلاق راهنمای سیاست بود و این فضیلت را با خمیرمایه‌ وجودش عجین کرده بود. این اکسیری بود که از او در سیاست یک جوانمرد ساخت. در جایی می‌گوید: «من این نکته را بهتر از هر چیزی می‌دانستم که درست همان‌گونه که ستمدیدگان باید آزاد شوند، ظالمان نیز باید آزاد شوند. مردی که آزادی مرد دیگری را از او می‌گیرد، خودش اسیر نفرت و در پشت میله‌های تعصب و کوته‌اندیشی گرفتار است. من اگر آزادی فرد دیگری را از او بگیرم، واقعاً آزاد نیستم و قطعاً وضعیت من مشابه وقتی است که آزادی مرا از من گرفته باشند»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها