نگاهی به بیانات رهبری درباره زن در ایران اسلامی
نباید به زنان به عنوان یک مساله نمایشی پرداخته شود/ کتاب خواندن زنان باید بخشی از فراغت را دربربگیرد
کتاب «مطالبات رهبری از بانوان» از سوی دفتر خواهران کانون دانشپژوهان نخبه تهیه شده است. این کتاب به سخنان رهبری در دیدارهای مناسبتی با زنان میپردازد که در این بیانات نکات مهمی درباره زنان در خانه، خانواده و اجتماع اشاره شده است.
رهبری درباره زنان و تاثیرشان در جامعه در فصل نخست «زن و ازدواج» میفرمایند: «زنان نیمی از جمعیت کشورند، اما تاثیر آنها بر سرنوشت ملتها و کشورها میتواند بیش از تاثیر نصف جمعیت باشد. اگر زنان جامعه، به اندیشهای متعالی مومن شوند و در راه رشد قدم بگذارند و علیرغم وجود موانع، آن راه را ادامه دهند، تاثیر آنها بر روی فرزندان، همسران، حتی برادران و پدرانشان، یک تاثیر سازنده است.»
در جامعه ایران ازدواج امر مهمی است که در سنت و شرع به آن بسیار توصیه شده است. رهبر انقلاب در توصیه برای ازدواج به آسان شدن شرایط توجه ویژه دارند: «مساله ازدواج، یک مساله کاملا فردی و شخصی است. خانوادهها باید فکر کنند؛ دستگاههای دولتی و عام، باید توصیههای عمومی بکنند. من خودم توصیهام این است که ازدواج را سان بگیرند؛ مهریهها زیاد نشود؛ جهیزیهها سنگین نشود؛ در مراسم مهمانیها، خیلی ریخت و پاش نشود و اسرافآمیز نباشد. باید روی این کار شود. چقدر خوب است که از لحاظ فرهنگی و هنری تبلیغ شود تا مردم اینها را فرا گیرند.»
کتاب خواندن در جامعه هر روز آب میرود و حتی بیراه نیست که بگویم تعداد کتابخوانان بسیار اندک است. برای همین رهبری برای حل این مساله پیشنهاد میکنند که باید کودک از خانواده کتابخوان تربیت شود: «باید پدرها و مادرها، بچهها را از اول با کتاب محشور و مانوس کنند. حتی بچههای کوچک باید با کتاب انس پیدا کنند. از کودکی عادت بدهیم کتاب بخوانند. مثلا وقتی میخواهند بخوابند، کتاب بخوانند یا وقتی ایام فراغتی هست؛ روز جمعهای هست که تفریح میکنند. حتما بخشی از آن روز را به کتاب خواندن اختصاص دهند.»
در فصل سوم «زن و فرزندآوری» بخشی از صفحات به نقل صحبتهایی از رهبر درباره خطر بزرگ پیری جمعیت اختصاص دارد: «جمعیت جوان و بانشاط و تحصیلکرده و باسواد کشور. امروز یکی از عاملهای مهم پیشرفت کشور است. در همین آمارهایی که داده میشود، نقش جوانهای تحصیلکرده و آگاه و پرنشاط و پرنیرو را میبینید. ما باید در سیاست تحدید نسل تجدید نظر کنیم. سیاست تحدید نسل در یک برههای از زمان درست بود؛ یک اهدافی هم برایش معین کردند. آنطوری که افراد متخصص و عالم و کارشناسان علمی این قسمت تحقیق و بررسی کردند و گزارش دادند، ما در سال 71 به این طرف، باید سیاست را تغییر میدادیم؛ خطا کردیم، تغییر ندادیم.»
در فصل پنجم که «زن و اجتماع» نام دارد. نکات جالبی به نقل از سخنان رهبری در دیدار با زنان خوزستان در روزهای پایانی سال 75 اشاره شده است: «زن در دوران بازسازی کشور اسلامی- که در آن دوران، هم مسئولان، درصدد آن هستند که ایران بزرگ را هم از لحاظ مادی و هم از لحاظ نظم اجتماعی و هم جهات معنوی، بازسازی حقیقی کنند- بیشترین تکیه بر نیرووی انسانی است، یعنی یک کشور اگر میخواهد به معنای واقعی بازسازی کند، باید بیشترین تکیه و بینشترین نگاه و توجهش، به انسان و نیروی انسانی، بانوان کشورند، اگر بینش غلطی در مورد زن وجود داشته باشد، بازسازی به معنای حقیقی و در سطح وسیع آن، شدنی نیست.»
«زن و علم و معنویت» در فصل ششم جای گرفته است که سطوری از آن حاکی از نگاه روشن رهبر و تاکیدشان بر امر تحصیل زنان و علمآموزی است: «نباید زنان و دختران را از تحصیل علم بازداشت؛ باید کمک کرد تا تحصیل کنند و معرفت و بصیرت پیدا نمایند. زنان میتوانند در همه مسائل دوشادوش مردان باشند؛ البته باید حدود الهی و احکام الهی حفظ بشود. دین برای تحصیل علم، میان دختر و پسر فرقی نمیگذارد. خیال نکنیم که یک زن مسلمان و مومن، لزوما اهل معلومات و معارف نیست؛ بلکه همه ارزشهای اسلامی، برای زن مسلمان مهم است و یکی از برترین ارزشها، علم و معرفت است.»
فصل هفتم کتاب «زن و مبارزه با ظلم به زنان» است در این گفتار هم به مشکلاتی در رابطه با حضور زن در جامعه پرداخته شده است و رهبری ضمن اشاره به کمتر پرداخته شدن به نقش زنان در اجتماع ایران اسلامی میفرمایند: «مشکل زن در جامعه ما این است که از لحاظ روابطش با مرد و نیز از لحاظ برخورداریاش از معارف و فرهنگ عمومی و اختصاصی جامعه دچار نوعی محرومیت است. زن مظلوم است در جامعه ما، این یک حقیقتی است که باید برای آن یک فکری کرد. زنهای ما مظلومند. من راجع به زن، حرفهای زیاد و بحثهای فراوانی دارم؛ مساله زن واقعا مساله مهمی است. یک عده توجه نمیکنند و به عنوان یک مساله نمایشی که حالا مد روز است، حرف میزنند. خوب؛ گرایشهای فمینستی و گرایش خاص غربی در مورد زن هم که به جای خود محفوظ است؛ اما اصل نقش زن در خانواده، در اجتماع، ارزش و اهمیت زن و اموری از این قبیل، چیزهایی است که ما حقیقتا به آنها کم پرداختهایم و از این کم پرداختن خسارت هم میبینیم.»
ورزش زنان هم در کتاب صفحاتی را به خود اختصاص داده است و رهبر انقلاب در این رابطه با تاکید بر حضور زن در میادین ورزشی با حجاب ایران اسلامی مسائلی را بیان کردند و فرمودند: «ورزش قهرمانی، امروز که مسابقات بینالمللی باب است و رائج است، مظهر تمایلات و استعدادها و تشخص و هویت یک ملی است؛ و این خیلی چیز مهمی است. اینکه شماها در میدانهای ورزشی، با اخلاق انسانی و با جوانمردی ظاهر میشوید- از نظر بینندگان بینالمللی، که امروز دیگر میلیونها و در مواردی میلیاردها تماشاچی وجود دارد و مقطع میشوند، پیامآور یک حقیقتی است از داخل کشورتان، که این حقیقت را با هیچ زبان دیگری نمیشد تبلیغ کرد. یک قهرمان با جوانمردی خودش تبلیغ میکند، با تدین خودش تبلیغ میکند.»
کتاب «مطالبات رهبری از بانوان» از سوی دفتر خواهران کانون دانشپژوهان نخبه در 352 صفحه، در شمارگان 5 هزار نسخه به قیمت 60 هزار تومان روانه بازار نشر شده است.
نظر شما