دقیقا داستان ما یعنی انسان از جایی آغاز میشود که درباره برخی هیجانات صحبت میکنیم؛ اینکه هوس و بیزاری چیست و لذت و ترس در کجای زندگی ما مشهود است؟ درست زمانی که یک شکارچی پیش از تاریخ، برای یافتن عسل سوت میزند، این یعنی انسان.
درباره نویسنده
این نویسنده استاد بازنشسته زیستشناسی در دانشگاه واشنگتن در سیاتل است، جایی که پس از گرفتن مدرک دکتری در جانورشناسی از دانشگاه کالیفرنیا، در برکلی در سال 1960 تمام دوران کار حرفهای خود را در آن گذرانده است. اوراینز به موضوعات پژوهشی مختلفی علاقه دارد، اما بیشتر آثارش به مباحث گوناگون در بومشناسی رفتار از جمله انتخاب زیستگاه، انتخاب جفت و نظامهای جفتگیری انتخاب طعمه و نظریه خوراکجویی و در کل به رابطه میان بومشناسی و سازمان اجتماعی ارتباط دارد.
اما اینکه این زیستشناس چگونه یک روانشناس شد سوالی است که شاید با خواندن دیگر کتابهای این نویسنده به ذهنتان خطور کند؛ خودش در پاسخ میگوید: «پژوهشهایم درباره انتخاب زیستگاه درباره پرندگان مرا واداشت همان رویکردی که درمورد بررسی انتخاب زیستگاه در پرندگان بهکار برده بودم را در مورد رفتار انسان نیز بهکار ببرم. اما کار را با بررسی نحوه انتخاب جایی که میخواهیم در آن زندگی کنیم آغاز کردم و سرانجام به فرضیه ساوانا رسیدم تا واکنشهای ما به درختان با شکلهای مختلف را تبیین کند.»
ساوانا مکانی امن برای ما
به گفته اوراینز؛ ما درختانی را ترجیح میدهیم که بالا رفتن از آنها برای ما آسان و برای جانوران شکارچی دشوار باشد، یعنی همان شکلی از درخت که در ساوانای آمریکا فراوان است.
کاوه فیضاللهی مترجم این اثر که سابقه طولانی در ترجمه آثار داروینی دارد در بخشی از یادداشت خود در ابتدای کتاب درباره عنوان اصلی کتاب گفته است: «ترجمه عنوان اصلی کتاب این است: مارها، طلوع خورشید و شکسپیر؛ چگونه تکامل به عشقها و ترسهای ما شکل میدهد. این عنوان نه تنها در فارسی بلکه در انگلیسی نیز به چند دلیل عنوان خوبی نیست. یکی اینکه نه در عنوان و نه در زیر عنوان کتاب، اشارهای به مهمترین موضوعی که کتاب درباره آن است، یعنی فرضیه ساوانا و انتخاب زیستگاه در انسان نشده است. و دیگری اینکه گرچه در بسیاری از بخشهای کتاب درباره مار صحبت شده، به سپیدهدم تنها در یک صفحه پرداخت شده و مطلقا نامی از شکسپیر حتی در منابع کتاب، به میان نیامده است.»
برگی از کتاب
«وقتی مار میبینیم نفسمان بند میآید و از ترس از جا میپریم. زیبایی شکوهمند برآمدن آفتاب ما را به درنگ و شگفتی وا میدارد. این واکنشها تصادفی نیست در واقع بسیاری از واکنشهای انسان به طبیعت ریشهای عمیق در گذشته تکاملی ما دارد. ترس ما از مار به دلیل ترس از زهر یا ماهیچه خردکننده آن است و آنچه با طلوع خورشید مایه دلگرمی ما میشود، برطرف شدن خطر جانوران شکارگر است که در تاریکی به کمین نشستهاند...»
کتاب «یاد جنگل دور» با شمارگان یکهزار و 100 نسخه به بهای 68 هزار تومان از سوی نشر نو راهی کتابفروشیها شده است.
نظر شما