دوشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۸
خلق‌الانسان از جهات مختلف حائز اهمیت است

ضمیمه 11 نشریه گزارش میراث با مقاله «ابيات فارسى در مجالس تفسير قرآن در آغاز قرن ششم هجرى در نيشابور» منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، ضمیمه 11 نشریه گزارش میراث به مقاله‌ای از سیدمحمدحسین حکیم با عنوان «ابيات فارسى در مجالس تفسير قرآن در آغاز قرن ششم هجرى در نيشابور» اختصاص یافته است.
 
این مقاله بلند پژوهشی به كتاب خلق الانسان، تأليف بيان الحق نيشابوری (د. 521ق)، پرداخته است.
 
در سالیان اخیر تحقیقاتی درباره بیان‌الحق محمود بن ابوالحسن بن حسين نيشابورى غزنوى (د. 521ق) انجام گرفته، اما درباره کتاب خلق الانسان او هنوز آنگونه که بایسته است پژوهشی صورت نپذیرفته است.
 
خلق‌الانسان از جهات مختلف حائز اهمیت است: نقل اقوال فراوان از صوفیه و زهاد که بعضی از آنها در دیگر منابع دیده نشده است؛ ذکر بعضی از حکایات تاریخی مربوط به زمان مؤلف یا روزگار نزدیک به او؛ اطلاعاتی درباره بعضی از هم‌روزگاران مؤلف یا کسانی که در زمانی نزدیک به او می‌زیسته‌اند و بیشترشان را نمی‌شناسیم؛ استشهاد فراوان به اشعار عربی، آنگونه که می‌توان کتاب را، پس از زدودن بخش‌های منثور، یک جنگ شعری موضوعی دانست.

استفاده از منابع مختلف از جمله بعضی از کتاب‌هایی که امروز مفقودند، مانند ترجمه ابن‌مقفع از خدای‌نامه، اخبار ولاة خراسان سلّامی و البحث عن التأویلات ابوزید احمد بن سهل بلخی؛ ذکر 97 بیت فارسی از سروده‌های پیش از سال 521 ق در لابلای متن، که در میان آن‌ها اشعاری از منطقی رازی و قاضی صاعد و احمد بن حسن میمندی وزیر و همچنین 54 بیت از شاهنامه فردوسی دیده می‌شود؛ ذکر دو بیت «لاسَکَوی» که تاکنون نمونه دیگری از آن به دست نیامده است؛ و حفظ چند عبارت و نقل قول فارسی در میان حکایات عربی.
 
در پژوهش سیدمحمدحسین حکیم، که در قالب ضمیمه شماره 11 نشریه گزارش میراث انتشار یافته، وی پس از معرفی کتاب و مؤلف آن، به بررسی ابیات و عبارات فارسی منقول در آن پرداخته است.
 
این ضمیمه به زودی از طریق فروشگاه میراث مکتوب در سایت این مؤسسه در دسترس علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها