رودی مته، ایرانشناس دوره صفویه گفت: به تازگی کتاب «تفریحات ایرانیان»، مسکرات، مخدرات از صفویه تا قاجار با ترجمه مانی صالحیعلامه منتشر شده است.
وی افزود: هنوز نمایشگاه را به طور کامل ندیدهام و کتابی هم نخریدهام. چند ساعتی در نمایشگاه بودم و از چند غرفه دیدن کردم. یک هفته در ایران هستم و پس از شرکت در همایش «پیوندهای فکری و فرهنگی ایران با آسیای مرکزی و قفقاز» عازم سایر شهرهای ایران خواهم شد.
رودی مته، مولف کتاب «تفریحات ایرانیان؛ مسکرات و مخدرات از صفویه تا قاجاریه» دلیل کمرنگی پژوهش درباره مسکرات و مخدرات در ایران را غلبه نگاه ایدهالگرا میان مورخان و پژوهشگران ایرانی برمیشمرد و مینویسد: «نیروی جاذبه فرهنگ که تمایل داشته حقیقت و تعالی را از واقعیت خارجی ملموس باارزشتر و معتبرتر بداند، باعث شده ایرانپژوهان، چه ایرانی و چه خارجی، تحقیق در فعالیتهای متعالیتر و روحانیتر حیات بشری را بر علاقهشان به ابعاد مادی زندگی از جمله موضوع تولید و مصرف ترجیح دهند. غنای سنت فرهنگی ایران و فقر نسبی اسناد اجتماعی ـ اقتصادی برای هر دورهای تا قبل از عصر جدید را هم به آن اضافه کنید، کمکم میتوان فهمید که چرا محققان تأثیرات سکرآور مواد مخدر و الکل را بیشتر همچون استعارهای شاعرانه نگریستهاند.»
به نظر رودی مته، مسکرات و مخدرات از دوران باستان تا عصر حاضر به گونه های متنوعی در حیات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ایران تاثیر گذاشته است، برخی از مشروبات در میان نخبگان ایرانی در دوران باستان و حتی پس از اسلام مصرفش رواج داشت به طوری که در برخی موارد بر قدرت و توان نظامی و کیفیت رهبری سیاسی تاثیر منفی داشت تا آنجا که شکست شراب آلوده شاه اسماعیل در جنگ چالدران را رقم زد.
کتاب «تفریحات ایرانیان»، مسکرات، مخدرات از صفویه تا قاجار به قلم رودی مته و ترجمه مانی صالحیعلامه از سوی نشر نامک منتشر شده است.
رودی مته، ایرانشناس و متخصص در پژوهشهای صفویه است و کتاب «زوال صفویه و سقوط اصفهان» وی در ایران بازتاب بسیاری داشت و ابتدا با ترجمه حسن افشار و پس از آن مانی صالحیعلامه نیز این اثر را به فارسی برگرداند. کتابی که جلسات نقدی نیز برای برگزار شد. همچنین از وی کتاب «تاریخ پولی ایران از صفویه تا قاجار» نیز با ترجمه مانی صالحیعلامه در ایران منتشر شد.
نظر شما