پنج روز از نشست خبری گروه هفتنفره میگذرد و هنوز خبری از ارائه ثبت رسمی کنارهگیری این هفتنفر به اتاق اصناف نیست. به نظر میرسد استمرار فضایی که این روزها بر صنعت نشر سایه انداخته نتیجهای جز اختلافات صنفی را به همراه نخواهد داشت.
چهارشنبه ۱۲ دی ماه بالاخره زمان برگزاری این انتخابات، هفتم بهمن ماه اعلام شد و اسامی ۴۴ کاندیدا نیز برای حضور در هیات مدیره و بازرس این نهاد صنفی اعلام شد. همزمان با اعلام تاریخ و اسامی نامزدها، هفت تن از نامزدها؛ یعنی فتحالله فروغی؛ مدیر نشر شورا، فرهاد تیمورزاده؛ مدیر نشر تیمورزاده، یحیی دهقانی؛ مدیر نشر مبتکران، مسعود پایدار؛ مدیر نشر کتاب دانشگاهی، محمدرضا توکل صدیقی؛ مدیر نشر صابرین، سید عباس حسینینیک؛ مدیر نشر مجد و عبدالعظیم فریدون؛ مدیر نشر محراب قلم از انتخابات اعلام کنارهگیری کردند.
پس از انتشار خبر انصراف این هفتنفر شرح دلایل آنها، بیانیهای به امضای محمود آموزگار؛ مدیر نشر کتاب آمه، محمدمهدی فخریزاده؛ مدیرنشر روزنهکار و هومان حسنپور؛ مدیر نشر آریابان رسید و ۱۵دی منتشر شد که در آن، بیانیه جمع هفت نفره، نادرست، موهن و بعضا دارای مصادیق مجرمانه خوانده شده بود.
تکلیف نامعلوم
این اتفاقات و مطالبی که در فضای مجازی بال و پر میگرفت، با سوالات مختلفی از سوی ناشران عضو اتحادیه همراه شد که نفی و تاییدهایی را بهدنبال داشت اما این پایان ماجرا نبود.
گروه هفتنفره ناشران، در روز یکشنبه ۲۵ دی، در یک نشست خبری به تشریح دلایل انصراف خود پرداختند. در این نشست هر هفت عضو مستعفی حضور داشتند و دلایل مختلف خود را تشریح کردند و در پاسخ رسانهها مبنی بر نمایشی بودن یا نبودن انصرافشان اعلام کردند که این کار نمایشی نیست و در هفته آينده برای قانونی کردن این تصمیم اقدام خواهند کردند.
پس از این نشست خبری نیز حاشیههای زیادی ایجاد شد و بسیاری از کسانی که در این نشست از آنها نام برده شده بود در فضای مجازی نسبت به ادعاهای مطرح شده پاسخ دادند که به بحثهایی ادامهدار تبدیل شده و به نظر میرسد هر گروه تلاش دارد به نوعی خود را از اتهامات مبرا سازد.
عبور از فضای مهآلود
اکنون که پنج روز از آن نشست خبری میگذرد و بهرغم اظهارات مطرح شده، هنوز خبری از ارائه ثبت رسمی کنارهگیری این هفتنفر به اتاق اصناف نیست.
ایبنا طی تماسی با یحیی دهقانی؛ مدیر نشر مبتکران و یکی از اعضای گروه هفت نفره کاندیدای انتخابات اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، از علت تاخیر و زمان رسمی شدن این انصراف پرسید. دهقانی با تاکید دوباره بر اینکه این موضوع اصلا نمایشی نیست و ما به هیچوجه قصد فریب صنف را نداریم، گفت: طی یکی-دو روز آینده به همراه دیگر همکاران خود این انصراف را قانونی خواهیم کرد.
حال باید منتظر ماند و دید که این گروه هفت نفره در گام بعدی دست به چه اقدامی خواهد زد و کشمکش ایجاد شده در آستانه انتخابات اتحادیه ناشران و کتابفروشان به کجا ختم خواهد شد؛ کشمکشهایی که به نظر میرسد استمرار آن به نفع بزرگترین تشکل نشر در کشور و اعضای آن نیست.
شاید بتوان ادعا کرد فضایی که اینروزها بر صنعت نشر تهران یا بهتر است بگوییم کشور سایه انداخته است، بیش از آنکه به روشن شدن وضعیت کمک کند به مهآلود شدن شرایط و ایجاد اختلافات صنفی منجر شده است. در این میان انتشار ادعاها و بعضا اتهامات متعدد در فضاهای مجازی و تلاش عدهای برای اثبات نالایقی برخی از دستاندرکاران اتحادیه به رغم اقدامات و فعالیتهایی که انجام شده است، همه و همه فضایی غبارآلود را به وجود آورده است که شاید تشخیص سره از ناسره و عبور از این موقعیت را برای صنف دشوار سازد.
نظر شما