شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۸
هفته کتاب؛ فرصتی برای آسیب‌شناسی سرانه مطالعه

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به در سال‌های اخیر و وضعیت ناخوشآیند سرانه مطالعه در کشور گفت: کاهش سرانه مطالعه، موضوعی جدی به شمار می‌آید و باید درباره چرایی آن تحقیق شود.

طیبه سیاوشی شاه‌عنایتی؛ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، از هفته کتاب به عنوان هفته بزرگداشت کتاب، کتابخوان و کتابدار نام برد و گفت: متاسفانه طی سال‌های اخیر کتاب در کشور ما دستخوش اتفاقات ناخوشایندی شده است و سرانه مطالعه در کشور ما به شدت کاهش داشته است. این موضوعی جدی به شمار می‌آید و باید درباره چرایی آن تحقیق شود.
 
وی افزود: در بسیاری کشورها، انتشار کتاب به شکل فیزیکی در حال کاهش است اما سرانه مطالعه کتاب در کشورهای دیگر؛ به ویژه کشورهای در حال پیشرفت، به‌ میزانی که در کشور ما کاهش پیدا کرده، پایین نیامده است.
 
سیاوشی با بیان اینکه هفته کتاب فرصتی است تا دلایل کاهش سرانه مطالعه شناسایی شود، گفت: این هفته می‌تواند زمینه‌ای برای آسیب‌شناسی چنین مباحثی باشد که چرا این اتفاق افتاده و چه کاری باید انجام دهیم تا سرانه مطالعه افزایش پیدا کند.
 
وی با اشاره به اقدامات کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی درباره لزوم افزایش بودجه فرهنگی به‌خصوص در حوزه کتاب، افزود: یکی از موضوعات مهم در فرهنگ این است که بودجه فرهنگی کشور کم است، البته در این حوزه برای بودجه‌گذاری‌‌ها نیازشناسی نکردیم و صرفا خود ما اولویت‌ها را تعریف کرده و بر اساس آن چاپ و نشر کتاب را آغاز کردیم.
 
سیاوشی که عضو ناظر در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است، در بخش دیگر صحبت‌های خود با تاکید بر اینکه افزایش بودجه فرهنگی کشور باید افزایش پیدا کند، گفت: یکی از موضوعات اساسی ما در حوزه کتاب این است که برای کارها و برنامه‌ریزی‌ها نیازشناسی نکرده‌ایم و تنها بر آن چیزی که حاکمیت به عنوان اولویت از آن نام برده تمرکز داشته‌ایم.
 
وی تاکید کرد: کتاب‌هایی که از کتابخانه‌های مختلف امانت گرفته می‌شوند در سطوح مختلفی هستند. نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد که زنان خانه‌دار بیشتر به رمان ایرانی و خارجی، روان‌شناسی به زبان ساده و مباحث حوزه تاریخی علاقه بیشتری دارند و این موضوع می‌تواند راهنمای مسیر در سیاستگذاری‌‌ها باشد.
 
سیاوشی با بیان اینکه در تلاشیم در کمیسیون فرهنگی بر اساس نیاز حوزه‌های مختلف فرهنگی برنامه‌ریزی کنیم، گفت: بخش زیادی از بودجه‌ها و برنامه‌ریزی‌ها برای کتب مذهبی است و این آثار به وفور در کشور چاپ می‌‌شوند و من معتقدم که باید این وضعیت برای سایر حوزه‌ها نیز وجود داشته باشد. در این زمینه ما در کمیسیون فرهنگی مجلس نتوانستیم کمک کنیم که بودجه در حوزه کتاب هدایت شده باشد و ناشران مختلف بر اساس نیازسنجی هزینه کنند اما امیدواریم به زودی این اتفاق رخ دهد.
 
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: به سختی می‌توان ادعا کرد که سال آینده در بخش فرهنگی افزایش بودجه داشته باشیم زیرا وقتی در سال‌های رونق اقتصادی بودیم هم نتوانستیم بودجه فرهنگی را افزایش دهیم و امسال هم با توجه به مسائل اقتصادی، وضعیت نامشخص است.
 
وی با اشاره به موضوع گرانی‌های کاغذ در بازار نیز گفت: بحث کاغذ و کنترل بحران در این عرصه نیز بحث مهمی است که کمیسیون تلاش دارد آن را به بهترین شکل هدایت کند و در این زمینه اقداماتی انجام داده است که به زودی اعلام خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها