حال این پرسش مطرح است که آیا در سالهای اخیر محتوای کتابها و رسانهها نتوانستهاند اطلاعات دقیق و درست را در اینباره به مردم ارایه دهند؟ خبرگزاری کتاب ایران به مناسبت روز جهانی مبارزه با بیماریهای قابل انتقال میان انسان و حیوان با یکی از مولفان و کارشناسان این حوزه به گفتوگو پرداخت.
محمدرضا شیرزادی؛ متخصص بیماریهای عفونی و کارشناس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار در گفتوگو با خبرنگار (ایبنا) درباره نقش رسانهها و کتاب در خصوص اطلاعرسانی بیماری های قابل انتقال میان انسان و حیوان گفت: با توجه به اینکه در مهار این بیماریها سازمانها و ارگانهای مختلفی نقش دارند، ارتقای آگاهی جامعه به مشارکت این سازمانها وابسته است. بخش اعظم پیشگیری به حیوان و دامی برمیگردد که ممکن است بدون علامت باشند و یا اینکه به قدری آگاهی جامعه بالا رود که خود را در معرض خطر و بیماری قرار ندهند.
محمدرضا شیرزادی
وی افزود: آگاهی جامعه باید به حدی برسد که اگر فردی حیوانی را نگهمیدارد از سلامتی آن اطمینان داشته باشد و حتی بداند که ممکن است دچار چه بیماریهایی شود.
شیرزادی گفت: مراکز و سازمانهای متولی باید در امر آموزش جامعه تلاش جدی و مستمر داشته باشند. واضح است که یکی از ابزار اطلاعرسانی رسانههای عمومی است که کتاب هم جزیی از همین رسانه است.
وی ادامه داد: خوشبختانه در سالهای اخیر هماهنگیهای ثمربخشی میان رسانههای عمومی و سازمانهای مربوطه انجام گرفته است و پیامها و محتوای درست و اثرگذاری در این خصوص منتشر شده است. اغلب این محتواها اصولی را آموزش میدهند تا افرادی که در تماس با حیوان هستند و یا از آنها نگهداری میکنند اصولی را که خودشان مانع از ابتلا به بیماری شوند را فرابگیرند.
این کارشناس با اشاره به نقش مجموعههای مربوط در امر آموزش تاکید کرد: از طرفی دیگر پرسنل و کارمندهای سازمانهای مربوطه مانند سازمان دامپزشکی هم نقش و فعالیت گستردهای در این زمینه انجام میدهند. دراین سازمان زیرمجموعهای با عنوان بخش خصوصی دامپزشکی فعال است که اصلیترین هدف آن آگاه شدن مردم از نحوه نگهداری و بیماریهای حیواناتی است که با آنها در تماس هستند و یا آنها را نگهداری میکنند. این بخش به آموزش ویژه افراد در این رابطه میپردازد.
به گفته شیرزادی آموزش چهره به چهره اثر بخشی زیادی در جامعه دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که محتوای کتابها را چگونه ارزیابی میکنید گفت: به قدری بیماریهای قابل انتقال میان انسان و حیوان زیاد است که اگر بخواهیم در هر کتاب به همه آنها بپردازیم، زمان و هزینه زیادی را میطلبد. این بیماریها بر اساس موقعیت منطقه و شرایط دستهبندی میشوند. تالیفات کتاب در این زمینه دو دسته هستند یک دسته از آنها در مورد بیماری های بومی است؛ این تالیفات برای ارتقای آگاهی جامعه به صورت دایم تالیف میشود.
شیرزادی ادامه داد: دسته دیگر تالیفات بر حسب موردی انجام میشود. این تالیفات هم برای گروههای تخصصی و هم برای کارکنان بهداشتی درمانی انجام میگیرد. برای مثال اگر بیماری در یک منطقه خطرآفرین شد یا به صورت یک بیماری جدید بروز نمود به صورت موردی تالیف میگردد.
وی افزود: تالیفات گسترده همیشه یک نیاز جدی است که علاوهبر آگاهی بخشی آموزش استانداردی هم به مردم ارایه بدهد. اتفاق قشنگی است که اگر فردی از حیوانی نگهداری میکند و یا در تماس است به راحتی بتواند کتابی متناسب با بیماری و شیوه نگهداری آن حیوان را تهیه کند. اما توصیه جدی کارشناسان درباره جلوگیری از انتقال بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان این است که این افراد تحتنظر دامپزشک باشند و در کنار این آموزشهای لازم را هم ببیند.
شیرزادی گفت: بدیهی است که هنوز نیاز جدی به تالیفات در این زمینه داریم. همانطور که گفتم تالیفات در این زمینه شده است هم برای کارکنان و هم برای افراد عادی اما به علت تغییر نگرش جامعه و تعدد نمونههایی که با حیوانات در ارتباط هستند باید به روزتر و بیشتر شود.
این مولف و کارشناس خاطرنشان کرد: : برای اینکه بتوان از انتقال این نوع بیماری ها جلوگیری کرد به کتابها و آموزشهای کافی دسترسی داریم، تالیفات باید بیشتر شود.
وی به مناسبت روز ملی مبارزه با بیماریهای قابل انتقال میان انسان و حیوان ضمن معرفی کتاب در این زمینه گفت: در سایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش و درمان پزشکی کتابهای بسیاری معرفی شده است،کتابهایی مانند «دستورالعملهای کشوری کنترل تب مالت»، «دستورالعمل کشوری کنترل حیوانگزیدگی و هاری» وجود دارد که افراد میتوانند اطلاعات گستردهای را درباره این بیماریها کسب کنند.
نظر شما