سخنرانی استاد تاریخِ دانشگاه استکهلم در دانشگاه الزهراء
علوم انسانی، تاریخنگاری و ادبیات: مدارک، تئوری و تحول تاریخی
استاد و پژوهشگرِ گروه تاریخِ دانشگاه استکهلم در سوئد، با عنوانِ «علوم انسانی، تاریخنگاری و ادبیات: مدارک، تئوری و تحول تاریخی» در دانشگاه الزهراء سخنرانی خواهد کرد.
برنامه این سخنرانی با صحبت ایشان دربارۀ علمِ تاریخ آغاز خواهد شد. در ادامه ایشان به بحث دربارۀ تغییراتی که از اوایلِ قرن بیستم و به خصوص از دهه شصتِ قرنِ بیستم میلادی، در اهدافِ عامِ تاریخنگاری به وجود آمد و باعث تغییرِ فرموله بندیِ سؤالهای تحقیقیِ علم تاریخ شد، خواهند پرداخت و این موضوع را مورد بررسی قرار خواهند داد که همزمان با تحولاتی که در صد سال اخیر در علم تاریخ به وجود آمده است، تاریخنگاران به استفاده روزافزون از تئوریهای ارائه شده در جامعهشناسی و اقتصادِ سیاسی پرداختهاند، به خصوص تئوریهایی که بعد از به اصطلاح «انقلابِ زبانشناسانه» در علوم انسانی در دهه هفتاد و هشتادِ قرن بیستم مورد توجه قرار گرفتهاند.
در خلال این سخنرانی، حسین شیبان در جمع اساتید و دانشجویانِ علوم انسانی به این پرسشها پاسخ خواهند داد که؛ مدارک تاریخی چه چیزهایی هستند و مفهومِ فونکسیونلِ مدرک چیست؟ سیرِ تغییرِ شکلِ سؤالهای علمی و تغییرِ شکلِ نگرش به آنچه مدرک نامیده میشد، چگونه پدید آمد؟ چگونه مفهوم واقعیت تاریخی، تبدیل به مفهومی نسبی شد؟ یک تئوری چگونه میتواند در کاری تجربی در تاریخ حضور پیدا کند و چگونه میتواند در جایگاه مفاهیمی که در توصیفِ واقعیت تاریخی و بازپرداختِ مدارک حضور دارند، قرار گیرد؟
همچنین در این نشست به موضوعِ مهمِ تمرکز تاریخنگاری انتقادی بر ساختهای مفهومیِ قدرت پرداخته خواهد شد و در ادامه بحثِ تاریخنگاری مدرن و رویکردهای تئوریک، به نمونههایی از این رویکردها اشاره خواهد شد؛ از جمله رویکرد پسااستعماری و رویکرد علمِ مطالعات زنان.
نظر شما