شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۳
جایزه بین‌المللی قلم به سه نویسنده دربند تعلق گرفت / تجلیل از شاعر فلسطینی محبوس در عربستان

جایزه بین‌المللی قلم در حالی پنجشنبه شب توسط «ژانگ چانگ»، نویسنده چینی کتاب «قوهای وحشی» اهدا شد که سه برنده آن به دلیل زندانی یا ممنوع‌الخروج بودن در مراسم حضور نداشتند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از نشریه «گاردین»، جایزه ادبی بین‌المللی قلم امسال به «امانوئل آسرات» از اریتره، «کان بوندار» از ترکیه و «عمر حاذق» از مصر تعلق گرفت درحالی دو نویسنده نخست در زندان هستند و نویسنده سوم اجازه خروج از کشور خود را نداشت.
 
مراسم اهدا این جایزه پنجشنبه شب در شهر «لاهه» به میزبانی «ژانگ چانگ» برگزار شد. «چانگ» که به دلیل نگارش کتاب «قوهای وحشی» درباره تجربیات خانوادگی خود در قرن بیستم چین شهرت دارد، در دوران انقلاب فرهنگی «مائو» و سیاست ارعاب نویسندگان ضد حکومت کمونیستی پکن مورد تهدید قرار داشت اما در مراسم امسال اظهار کرد که از سه برنده امسال جایزه ادبی قلم خوش‌شانس‌تر بوده است.
 
«کان دوندار» در پیامی گفته بود که به دلیل افشای حقایقی درباره «رجب طیب اردوغان» رییس‌جمهوری ترکیه و بحران سوریه زندانی شده است. مقامات قضایی ترکیه گفته‌اند که وی به دلیل جاسوسی بازداشت شد. انجمن بین‌المللی قلم هم‌چنین گفته است که «آسرات» از 23 سپتامبر سال 2001 در بازداشت به‌سر برده و هم‌چنان از وضعیت او اطلاعی در دست نیست؛ هرچند برخی بر این باور هستند که وی در یکی از زندان‌های امنیتی اریتره محبوس است. «حاذق» که کارمند پیشین کتابخانه «اسکندریه» است در سال 2013 در اعتراضات مسالمت‌آمیز دستگیر و در سال 2015 آزاد شد؛ هرچند وی به‌هنگام خروج از مصر برای حضور در مراسم اهدای جایزه ادبی قلم در فرودگاه قاهره مورد بازجویی قرار گرفته و گذرنامه وی توقیف شد.
 
«چانگ» در این مراسم گفت: «هنگامی که بچه بودم، در دوران حکومت مائو همه نویسندگان تحت پیگرد قرار گرفته بودند و نویسنده بودن امری خطرناک محسوب می‌شد زیرا یا به گولاک فرستاده یا اعدام می‌شدند.»
 
این نویسنده چینی‌تبار افزود: «زمانی که در هیمالیا در تبعید بودم بدون داشتن قلم و کاغذ به طور دائم در ذهنم می‌نوشتم تا این‌که به انگلستان آمدم و با قوهای وحشی یک نویسنده شدم.»
 
وی تاکید کرد: «با تمامی سختی‌ها در مقایسه با این سه نویسنده برنده امسال به نظرم من آدم خوش‌شانسی بوده‌ام.»
 
«جنیفر کلمنت» نویسنده مکزیکی – آمریکایی و دبیر جایزه ادبی قلم اظهار کرد: «این جایزه به این سه نفر تعلق گرفت تا بدانند که صدایشان شنیده می‌شود.» وی هم‌چنین گفت که این رویداد ادبی یاد و خاطره «اشرف فیاض»، شاعر فلسطینی را که در عربستان به مرگ محکوم شده است گرامی می‌دارد.
 
«کلمنت» تصریح کرد: «زمانی توماس هاردی گفت که اگر گالیله کشفیات خود را به شعر منتشر می‌کرد دچار مشکل نمی‌شد زیرا شعر خطری ندارد؛ امروزه می‌فهمیم که او در اشتباه بوده است زیرا که کسی چون فیاض به دلیل شعر محکوم شده است.»
 
هم‌چنین در این مراسم «کلمنت» و «چانگ» اشعاری از این شاعر فلسطینی را خواندند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها