در مراسم رونمایی از کتاب «رازهایی درباره کودکان» مطرح شد:
آموزش رفتارهای مناسب به کودک بدون استفاده از تنبیه یا تهدید
مجتبی امیری مجد، مترجم، در مراسم رونمایی از کتاب «رازهایی درباره کودکان» گفت: این کتاب نحوه برخورد والدین با کودکان دو تا 12 ساله آموزش داده میشود. والدین به کمک راهکارهای علمی و کارآمد این کتاب، بدون استفاده از تنبیه یا تهدید میتوانند رفتارهای مناسب را به کودک آموزش داده و از بودن در کنار فرزندشان لذت ببرند.
مجتبی امیریمجد، مترجم کتاب «رازهایی درباره کودکان» در این نشست گفت: این کتاب برای کودکان دو تا 12 ساله است و در آن نحوه برخورد والدین با بچهها آموزش داده میشود. اکثر افراد تربیت کودکان را بسیار ساده میانگارند در حالی که تربیت و تعلیم کودکان کار بسیار حساس و تخصصی است. برخی از رفتارها اکتسابی و برخی ژنتیکی است، اما هر دوی این رفتارها قابل تغییرند و خانوادهها اگر در سنین کودکی از آنها آگاه شوند میتوانند با استفاده از برنامهها و روشهای علمی کودکانشان را آموزش دهند و این رفتارها را تغییر دهند.
این روانشناس ادامه داد: داشتن فرزند یکی از بزرگترین لذتهای زندگی است و شاید نتوان آن را با هیچ لذت دیگری مقایسه کرد اما گاهی مشکلات رفتاری کودکان به منبع اصلی رنج و ناراحتی والدین (بهویژه مادران) تبدیل میشوند. رفتارهای نامناسب کودک، خانواده را با چالش جدی روبهرو میکنند، در پیشرفت تحصیلی کودک تاثیر منفی میگذارند و موجب میشوند کودک نتواند روابط مناسب و رضایتبخشی با همسالان داشته باشد.
امیری مجد اضافه کرد: مشکلات رفتاری در بین کودکان شایع هستند و بسیاری از این مشکلات، پایدارند. تعداد زیادی از کودکانی که مشکلات رفتاری دارند، در مدرسه و در مراحل بعدی زندگی نیز رفتارهای ناسازگارانه از خود نشان میدهند.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان از بروز این مشکلات پیشگیری کرد یا آنها را از بین برد، گفت: بسیاری از والدین با اینکه وقت و انرژی زیادی برای تربیت فرزندانشان صرف میکنند باز هم از نتیجه کارشان رضایت ندارند و از اینکه نمیتوانند رفتارهای مناسب را به آنها آموزش دهند دلسرد و ناامید میشوند. با این حال، تربیت فرزند، میتواند ساده و لذتبخش باشد به شرط اینکه کودکان را بهتر بشناسیم و از روشهای علمی و جدید تربیت فرزند آگاهی کافی داشته باشیم.
وی در ادامه به نویسنده این کتاب اشاره کرد و گفت: دکتر آنتونی ولف به شیوهای متفاوت به رفتارهای کودکان نگریسته است و روشهای کنارآمدن با رایجترین مشکلات کودکان (از دوسالگی تا پیش از نوجوانی) مثل بدزبانی، لجبازی، پرخاشگری، بدخوابی، رفتن به مدرسه، دعوای برادر و خواهرها و... را به زبانی ساده و علمی توضیح داده است. دکتر ولف دکترای روانشناسی بالینی و متخصص فرزندپروری و رفتار کودک است و بیش از 30 سال است که به درمان مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان میپردازد.
امیری مجد گفت: وی در این کتاب راهکارهای علمی و کارآمدی را معرفی میکند و والدین به کمک آنها و بدون استفاده از تنبیه یا تهدید میتوانند رفتارهای مناسب را به کودک آموزش دهند و از بودن در کنار فرزندشان لذت ببرند. دکتر ولف با مجلههای مختلف از جمله مجله والدین و خانواده همکاری میکند و کارگاههای آموزشی زیادی برای والدین و متخصصان برگزار کرده است. او نویسنده چندین کتاب پرفروش درباره خانواده، کودکان و روشهای تربیت فرزند است. دکتر ولف در برنامههای تلویزیونی زیادی شرکت کرده و درباره روشهای تربیت فرزند و مشکلات رفتاری کودکان، خانوادهها را راهنمایی کرده است.
وی توصیه کرد: مطالعه این کتاب کاربردی و ارزشمند را به همه پدران و مادرانی که به سلامت و پیشرفت فرزندانشان اهمیت میدهند توصیه میکنم و امیدوارم والدین با بهرهگیری از روشهای علمی و نوین فرزندپروری بتوانند فرزندانی شایسته و سالم تربیت کنند.
رامین اردلان: کودکان بیشتر شبیه دانه هستند تا خمیر
رامین اردلان، روانشناس کودک و نوجوان نیز در این نشست گفت: تربیت فرزند میتواند ساده و لذتبخش باشد بهشرط اینکه کودکان را بهتر بشناسیم و از روشهای علمی و جدید تربیت فرزند آگاهی کافی داشته باشیم. بچهها یک جنبه رسمی دارند که در محیط بیرون از خانواده یعنی محیط اجتماع شامل مدرسه و مکانهای دیگر از خود نشان میدهند. همچنین یک جنبه غیررسمی دارند که شامل رفتارهایی است که آنها در خانه نشان میدهند.
وی ادامه داد: بعضی از کودکان در خانواده افراد پرخاشگر و یا بیادبی هستند اما زمانی که وارد محیطهای رسمی مانند جامعه و مدرسه میشوند بسیار مؤدب ومبادی آداب هستند. این مسأله به این دلیل است که در جامعه و در سطح مدارس قوانین و برنامههایی وجود دارد که افراد سعی میکنند آنها را حفظ کنند اما در محیط خانواده بسیاری از این قوانین وجود ندارد و آنها بسیار راحت هستند.
اردلان در ادامه به روشهای تربیتی کودکان اشاره کرد و گفت: بهطور کلی دو روش تربیتی داریم یک روش قدیمی و تربیتی سخت و یک روش جدید یا تربیتی آسانگیر؛ در روش قدیمی بچهها تحت تربیت و رفتار سختگیرانه پدر و مادر هستند در نتیجه یا ترسو و گریهکن یا خشن و پرخاشگر بار میآیند این روش اصلا روش درستی نیست. روش جدید هم که به روش آسانگیر معروف شدهاست، روش خوبی نیست. در این روش بچهها بهانهگیر شده و سعی میکنند حرفشان را با زور وتهدید پیش ببرند. مادران امروزی این روش را در تربیت فرزندشان بهکار میبرند و محبت زیاد و بدون کنترلی نسبت به بچههایشان دارند.
این روانشناس گفت: البته بهجز این روشها روشهای دیگری نیز وجود دارند. مانند روش سوم که در این روش نظم و انضباط ومحبت در میان اعضای خانواده کم است مانند بچههایی که در خانوادههایی با والدین معتاد و یا بیبندوبار بزرگ میشوند و یا فرزندان طلاق. روش چهارم روشی است که در آن محبت، کنترل و نظم و انضباط به اندازه کافی وجود دارد در این روش هیچنوع افراط وتفریطی صورت نمیگیرد و فرزندان میآموزند که در عین حالی که میتوانند آزاد باشند باید از یکسری قوانین پیروی کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه کودکان بیشتر شبیه دانه هستند تا خمیر، گفت: نمیتوان آنها را به هر شکلی که خواست درآورد. مجموعه ژنهای آنها شخصیت و رفتارشان را شکل میدهد. والدین نیز با عشق، توجه، تشویق و تعیین چارچوبها و انتظارات در شخصیت ورفتار کودک تاثیر میگذارند اما نمیتوانند دقیقا همانطور که میخواهند کودک را تربیت کنند.
این روانشناس در ادامه گفت: کاری که والدین انجام میدهند بسیار مهم است اما نفوذ آنها در کودک محدود است. نیروهایی وجود دارند که در رفتارهای کودک تاثیر میگذارند و خارج از کنترل ما هستند. رفتارهای کودکان به تدریج شکل میگیرند. ما فقط میتوانیم محیط مناسب را برای کودک فراهم کنیم و امیدوار باشیم کودک رفتارهای مناسب را یاد بگیرد.
وی افزود: واقعیت این است که یک مشکل عمده در تربیت فرزند وجود دارد و آن این است که ما بیش از حد از کودکانمان مراقبت میکنیم میتوانیم بسیار خونسردتر عمل کنیم و وقت بیشتری برای خودمان صرف کنیم نه اینکه همه وقت و انرژیمان را برای تربیت بچهها صرف کنیم چون ما عاشق بچههایمان هستیم و بسیار به آنها نزدیکیم بهترین چیزها را برای آنها فراهم میکنیم و به نیازهای خودمان کمتر توجه میکنیم. این کار باعث میشود که وقتی بچهها به اهداف موردنظر ما نمیرسند ناراحت و ناامید شویم اما ناامیدشدن ما از بچهها به نفع آنهاست زیرا آنها را آزادتر میگذاریم.
اردلان در پایان سخنانش گفت: اگر پدر و مادری معتقد باشند که بهترین کار این است که به فرزندشان اجازه دهند کودکی کند بهترین امکان را در اختیار او گذاشتهاند این روش تربیتی باعث میشود که رفتارهای کودک مناسبتر و پذیرفتنی تر شود. اگر پدر و مادرها واقعا باور داشته باشند که همه رفتارهای زشت، ناجور و خودخواهانه کودک مشکل بزرگی نیست و ناشی از من کودک است و اگر محیط مناسبی برای بروز رفتارهای کودکانه فرزندشان فراهم کنند متوجه میشوند که نیازی نیست به همه رفتارهای نامعقول کودک واکنش نشان دهند. در عوض بسیاری از رفتارهای ناپسند کودک از بین میرود.
نظر شما