علی محقر، عضو هیأت علمی گروه مدیریت صنعتی دانشگاه تهران، ضمن اعلام خبر انتشار کتاب «فلسفه تحقیق در عملیات» در آیندهای نزدیک گفت: فلسفه تحقیق در عملیات و تطبیق آن با مباحث فلسفی که در سیر تحول تفکر بشر برای حل مشکلاتش مطرح بوده، در این کتاب بررسی شده است.
وی افزود: در حوزه تحقیق در عملیات سخت، کتابهای متعددی منتشر شده، همچنین در مبحث نسبتاً جدید تحقیق در عملیات نرم منابعی در باراز موجود است و این در حالی است که درباره فلسفه تحقیق در عملیات و ریشههای تجقیق در عملیات یا بهعبارتی فلسفه علم تحقیق در عملیات، منابع اندکی به فارسی یا به زبانها دیگر تولید شده است.
کمبود منبع درباره فلسفه تحقیق در عملیات
محقر با تأکید بر لزوم تألیف کتاب در حوزه فلسفه تحقیق در عملیات ادامه داد: کمبود منبع درباره فلسفه تحقیق در عملیات با هدف پاسخگویی به این پرسش که آیا تحقیق در عملیات تکنیک، علم، مدل ریاضی یا روش حل مسائل یا روش تصمیمگیری است؟ تألیف در این حوزه را ضروری میکند.
مؤلف کتاب «مدیریت استراتژیک صنعتی (تدوین، ارزیابی و پیادهسازی استراتژی ساخت و تولید)» عنوان کرد: پرسشهایی از این دست، طی یک قرن گذشته همزمان با موضوعات فلسفی بشر مطرح بودهاند، بنابراین تحقیق در عملیات از قالب اولیه، یعنی ریاضی امروزه به شکل نرم یا روشهای حل مسایل بشر متحول شده است. بهعبارتی دیگر تحقیق در عملیات به تصمیمگیری صحیح مشکلات بشر کمک خواهد کرد.
وی در ادامه گفت: در کتاب «فلسفه تحقیق در عملیات» تبیین فلسفه تحقیق در عملیات و تطبیق آن با مباحث فلسفی که در سیر تحول تفکر بشر برای حل مشکلاتش مطرح بوده، بررسی شده است.
باید به دنبال روشهای جدید باشیم
محقر در تشریح کاربرد فلسفه تحقیق در عملیات افزود: بهعنوان مثال در پیشبینی یا بررسی عوامل مؤثر بر کاهش یا افزایش نرخ تورم از مدلهای ریاضی معمول استفاده میکنند و این در حالی است که بررسی موضوعاتی از این دست چندان ساده نیست. عوامل مختلف سیاسی داخلی و بینالمللی، اجتماعی و فرهنگی در آن دخیلاند در نتیجه موجب پیچیدگی موضوع خواهند شد.
مولف کتاب «فلسفه تحقیق در عملیات» اظهار کرد: پیچیدگی، موجب میشود تا طراحی یک مدل ساده ریاضی برای حل معضل مورد نظر چندان ساده نباشد، بنابراین باید به دنبال روشهای جدید باشیم؛ روشهایی که در شیوه تفکر مذهبی، فلسفی و مکتبی ارتباط پیدا میکند.
وی درباره ارتباط بین فهم فلسفه تحقیق در عملیات و دریافت راهکار حل مسایل بشری نیز گفت: علاوه بر کتاب «فلسفه تحقیق در عملیات» که به ماهیت تحقیق در عملیات مورد نظر بود، در دومین کتاب مسایل مبتلابه بشر در یک قرن اخیر مورد بررسی قرار گرفته، مشکلاتی که ابزار تحقیق در عملیات تا حدی به آن پرداخته است. در سومین کتاب نیز مؤلفان به دنبال پاسخ به این پرسش بودهاند که تحقیق در عملیات چه مسیری را باید طی کند تا در حل مسایل بشر مؤثر باشد. بهعبارتی دیگر فاصله زمانی بین ایجاد مشکل و یافتن راهحل به حداقل برسد.
هیچ مسألهای را یک نفر نمیتواند حل کند
این عضو هیأت تحریریه مجله مدیریت صنعتی، درباره لزوم حضور متخصصان گرایشهای علوم اجتماعی در تدوین مجلدهای دوم و سوم کتاب عنوان کرد: در جلد سوم که به دنبال معرفی روشهای حل مسأله هستیم، در روشهای نرم و بینابینی مانند سیستمهای دینامیکی در جریان مدلسازیها بهطور قطع به فعالیت گروهی نیاز داریم. بهعبارتی تأکید داریم که هیچ مسألهای را یک نفر نمیتواند حل کند.
محقر ادامه داد: همزمان با انقلاب صنعتی، علم به شدت به سمت تخصصی شدن پیش رفت تا حدی که برای درمان اختلالات چشم به چندین متخصص نیاز بود. امروزه نیز به وجود این متخصصان نیاز است، مانند متخصص قلب و عروق، فشار خون، بیهوشی و حتی روانشناس که نشان از فعالیت teamwork است.
وی افزود: در 25 سال اخیر، پژوهشگران به دنبال راهحلی برای درک ابعاد پیچیده واقعیتها در مدلهای ریاضی بودند. از سوی دیگر مدلها به تدریج در قالبهای جدیدتری تعریف میشوند؛ در کتاب سوم به این موضوع پرداخته شده است.
نظر شما