اسماعیل موقر طراح و گردآورنده این کتاب در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) عنوان کرد: در توضیح دو مفهوم راندو و پرزانته باید یادآوری کنم که راندو از واژه «render» به معنای تحویل دادن و ارائه کردن و پرزانته از واژه «presentation» به معنای نمایش و معرفی، مشتق میشوند. به طور کلی معماران راندو و پرزانته را در معنای ارائه ایدههای ذهنی به کار می برند.
دانشجویان معماری و معماران همواره برای ایدههای ذهنی خود از راندوهای دستی استفاده می کردند که الان برخی از دانشجویان از نرم افزارها استفاده می کنند اما همیشه اولویت با پرزانته های دستی بوده است.
وی افزود: کتاب مشتمل بر 167 طرح راندو و پرزانته است که با تکنیک های «ماژیک»، «آبرنگ-ماژیک»، «آبرنگ- ماژیک- مدادرنگ»، «پاستیل»، «مدادرنگ»، «آبرنگ»، «ماژیک–رواننویس»، «ماژیک-مدادرنگ»، «وایتکس» و چند تکنیک دیگر اجرا شدهاند.
موقر ادامه داد: برخلاف کتابهای دیگر برای هر طرح، توضیحاتی را به دو زبان فارسی و انگلیسی در حاشیه طرحها آورده شده است.
این طراح و مدرس معماری با بیان این نکته که کتاب به هدف تقویت قدرت دانشجویان معماری در ارائه راندوها و پرزانتههای دستی و نه نرمافزاری تدوین شده است، عنوان کرد: این مجموعه اولین کتابی است که 11 تکنینک مختلف را برای راندو و پرزانته ارائه میدهد و دو ویژگی مهم دارد؛ اول اینکه در حاشیه هر طرح، توضیحاتی دربردارنده نکاتی ویژه که در طراحیهایی از آن دست باید رعایت شوند ارائه میکند و دوم، شماره رنگ ماژیکهای استفاده شده در کنار هر طرح ذکر شده است زیرا برای دانشجویانی که میخواهند از روی این طرحها تمرین کنند ضروری است که شماره رنگها را بداند تا بهتر بتوانند نتیجه کار خود را ارزیابی کنند.
به عنوان نمونه کتاب برای طرح زیر توضیح می دهد: «به منظور نمایش آب در پرسپکتیو لازم است فرم ساختمان را بصورت انعکاسی بسیار کمرنگ و محو در قسمتی که استخر یا حوض دارید نشان دهید.»
چاپ اول کتاب «تکنیک های راندو و پرزانته در معماری» در 186 صفحه و شمارگان 1000 نسخه و با بهای 30 هزار تومان، بهار 1393 از سوی انتشارات بیهق کتاب روانه بازار شد.
اسکیسهای معماران بزرگ، به مثابه تابلوهای زیبا
همچنین به تازگی از این نویسنده کتاب دیگری با عنوان «تکنیکهای کروکی و اسکیس» از نشر کلهر منتشر شده و دکتر اسماعیل درودگر عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بر این کتاب مقدمه نوشته است. در این مقدمه می خوانیم: «در مراحل مختلف، طراحی معماران ایدهها و اندیشههای خود را ضمن آزادسازی تخیّلات توسط اسکیس بیان میکنند. ردپای ذهنیات توسط خطوط و عناصر دیگر بصری بصورت ساده یادداشت میشوند، طوری که بیشتر خود طراح قادر به خواندن آن است.»
درودگر ادامه میدهد: «از دهه شصت قرن بیستم مطالعه بر روی روند طراحی و اینکه طراحان چگونه به خلق محصول میپردازند مورد توجه جدّی پژوهشگران قرار گرفت. در این رابطه اسکیسهای طراحان بزرگ، خود به عنوان یک اثر هنری قلمداد شد. و برخی از این آثار امروزه در موزهها نگهداری می شوند.»
ضعف طراحی های دستی به دلیل نرم افزارها
همچنین دکتر درودگر در این مقدمه بزرگترین دستاورد آموزش اسکیس را که از چند دهه قبل در مواد آموزشی دانشکده های معماری قرار گرفته است، ایجاد انگیزههای درونی و بیرونی برای بیان معماری دانسته و استفاده از نرمافزارهای کامپیوتری در این زمینه را از دلایل ضعیف شدن دست دانشجویان و معماران در بیان اندیشههایشان گردیده قلمداد کرده است.
چاپ اول کتاب «تکنیک های کروکی و اسکیس» در 192 صفحه مصور تمام رنگی و شمارگان 1000 نسخه با طرح جلد آزاده یافتیان و بهای 25000 تومان به تازگی روانه بازار شده است.
اسماعیل موقر 12 سال است که به طور حرفهای مدرس اسکیس و پرزانته است. بر اساس آمار کتابخانه ملی تاکنون کتابهای «اسکیس و کانسپتهای معماران بزرگ»، «کروکی نوای بی کلام : طرحهایی از فضاهای معماری شیراز» از وی منتشر شده است.
در زمینه راندو و اسکیس بیش از 100 عنوان کتاب منتشر شده که عناوین برخی از آنها را در فهرست زیر میخوانیم:
1- «آموزش راندو» - مرتضی صدیق، مهدی صدیق و محمدعلی موسوی - مشهد: کتابکده کسری- 1389
2- «آموزش گام به گام راندو در معماری» - طراح آرتور امیدآذری- یساولی - ۱۳۹۰
3- «اسکیس راندو» - رابرت اس. الیور - ترجمه محمد احمدینژاد - خاک - 1387
4- «اسکیس و راندو در ۱۳ فصل: آموزش گام به گام اسکیس و راندو» - طیبه فارسی، شیما واحدپرست – فرهنگسرای میر دشتی 1391
5- «بیان معماری با اسکیس و راندو» - حمید رضاییقادی،سودابه مهری – شلفین - 1391
6- «تکنیکهای راندو» - علی ذوقی – فخر اکیا - 1390
7- «تکنیکهای راندو در معماری» - مایک دابلیو. لینآسلا - امیراعلا عدیلی -همام 1384
8- «در جستجوی فضاهای گمشده، با آموزش هزار تکنیک کروکی و راندو» - آرتور امید آذری – مهرازان 1388
9- «راندو: کتابی مرجع برای معماران، طراحان، نقاشان و تصویرگران» - گری توبی، نلس هیلدتون - ترجمه مریم مدنی - عفاف 1387
10- «راندو» - ممدوح فایک - ترجمه پیمان نظیفی – سبزآرنگ 1387
11- «راندو، ترسیم و پرسپکتیو : یک راهنمای گام به گام» - مایک دابلیو .لین آسلا؛ ترجمه و تدوین امیراعلا عدیل – طراحان هنر 1389
12- «راندو با آبرنگ: پرسپکتیو داخلی. خارجی و نمای چشم پرنده» - استدیو طراحی هایاشی- ترجمه محمد علائیپور – بیهق کتاب 1388
13- «راندو با قلم و مرکب» - رابرتو.گیل - ترجمه محمد علائیپور – بیهق کتاب 1388
14- «راندو ترسیم سریع» - جیم لگیت - ترجمه محمد احمدی نژاد - خاک 1385
15- «راندو و ترسیم رنگی: فنون ارائه برای معماران طراحان داخلی،معماران منظر و طراحان گرافیک» - نوشتهی مایکلای. دویل - ترجمهی محمد احمدینژاد - خاک 1387
16- «راندو با مداد رنگی» - رقیه خبازی – هنر اول 1391
17- «آموزش اسکیس راندو و کروکی» - آرتورامید آذری - یساولی 1389
نظر شما