به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) موسسه انتشاراتی دانشیار، به مدیرمسوولی مصطفی کاظمی، دو اثر تازه با عنوانهای «انتقال لجن فاضلاب» نوشته لورانس.کی.وانگ و ترجمه مهندس پوریا کاظمی، مدرس دانشگاه و « فلز» نوشته هلیا هاشمی را منتشر کرده است.
مترجم «انتقال لجن فاضلاب» در تشریح دلایل انتخاب این اثر برای ترجمه در پیشگفتار کتاب آورده است: «موضوع انتقال لجن را یکی از دغدغههای اصلی شرکتهای مهندسان مشاور یافتم و از آنجایی که در این زمینه وجود منابع فارسی کمیاب مینمود یا من بدانها دسترسی نداشتم، بر آن شدم منابع خارجی را مورد جستجو و کاووش قرار دهم که با این اثر آشنا شدم.»
پوریا کاظمی، مترجم کتاب «انتقال لجن فاضلاب» معتقد است که این اثر برای جامعه مهندسی مفید است.
کتاب حاضر در چهار فصل به موضوعاتی مانند، انتقال لجن/ جامدات بیولوژیک، پمپاژ لجن و خطرات بالقوه ناشی از قرار گرفتن در معرض جامدات بيولوژيک پرداخته است.
اهمیت تصفیهخانهها در چیست؟
لورانس.کی.وانگ در مباحث ابتدایی کتاب درباره اهمیت تصفیهخانهها نوشته است که هدف اساسی تمامی تصفيهخانههای فاضلاب، جداسازی مواد آلودهكننده از فاضلاب و تغليظ آنها برای فرايندهای آتی يا دفع است. بسته به مشخصات فاضلاب، ورودی و نوع فرايند تصفيه حجم جامدات توليد شده میتواند بسيار متغير باشد. در يک تصفيهخانه فاضلاب شهری انواع مختلفی از لجن توليد میشود كه بايد بهصورت دورهای جمعآوری و انتقال داده شوند؛ مانند جامدات آشغالگيری دانهگيری، كف و جامدات بيولوژيكی يا همان لجن.
براساس محتوای این اثر، انتقال جامدات بيولوژيكی (لجن) در بیشتر موارد توسط پمپها، تسمه نقاله يا وسائط حمل و نقل صورت میپذيرد. در يک تصفيهخانه فاضلاب لجن، مايع بايد در مراحل مختلف شامل تصفيه مقدماتی و تصفيه ثانويه فاضلاب، عمليات تغليط، عمليات تثبيت و عمليات آبگيری انتقال داده شود.
نخستین چاپ کتاب «انتقال لجن فاضلاب» با شمارگان 500 نسخه در 124 صفحه، به بهای 14 هزار تومان به همت موسسه انتشارات دانشیار به بازار نشر عرضه شده است.
«فلز» بر صفحات کاغذ نشست
دومین اثر تازه موسسه انتشاراتی دانشیار کتاب «فلز» نوشته هلیا هاشمی و همکاران، که مجموعه مطالعات دانشجویان کارشناسی ارشد است، به موضوعاتی مانند تاریخچه فلز و فلزکاری، فنشناسی آثار فلزی، آسیبشناسی آثار فلزی و حفاظت، نگهداری و مرمت آثار فلزی پرداخته است.
نویسنده در مقدمه کتاب با اشاره به این موضوع که فلزکاری بخش بزرگی از علوم و تمدن بشتری است، آورده: «فلزکاری صنعتی است که در آن انسان به جداساختن یک فلز از دیگر عناصر و شکلدادن محصولات فلزی بپردازد. فلزکاری بخش بزرگی از علوم و تمدن امروزه بشریت است. این علم مطالعه خاصیتهای تمامی فلزات را دربر میگیرد.»
نویسنده در بخشی دیگر از مقدمه این اثر اشاره کرده که اهميت فلزات در دورههای تمدن بشری دارای اعتبار خاصی است، بنابراين آگاهی از اهميت فلز و مزايای آن برای دنيای كنونی بسيار پراهميت است. فلز و فلزكاری بهطور خلاصه شامل تاريخچه، فنشناسی آثار فلزی، آسيبشناسی آثار فلزی، روشهای متداول ساخت آثار فلزی و حفاظت، نگهداری و مرمت آثار فلزی است.
فقر منبع در حوزه فلز
گردآورندگان این اثر دانشگاهی، فقر منبع در حوزه فلز را دلیل اصلی برای گردآوری این اثر دانسته و اشاره کردهاند که در راستای بهبود و افزايش دانش ضمنی، فقر منابع علمی موجود در حوزه مزبور و از طرفی كمبود دانشجوی تربيت شده در اين رشته، موسسه انتشارات آموزش عالی آزاد دانشيار، بر آن شد تا مجموعه خلاصهگونه و تجميع يافتهای را برای کمک به دانشجويانی كه قصد شركت در آزمون كارشناسی ارشد اين رشته را دارند، چاپ و منتشر کند.
فلز و تمدن بشری
در بخشهایی از این اثر در ذکر اهمیت موضوع فلز و ارتباط آن با تمدن بشری به منابع معتبری ارجاع داده شده است.
«از اهمیت فلزات همین بس که دورههای مختلف تمدن بشری را با فلز خاصی که در هر دوره کشف شده و از اعتبار بیشتری برخوردار بوده است، نامگذاری کردهاند. نخستین عصر، عصر مس و پس از آن عصر مفرغ، آهن، فولاد و... نام دارد.» (یاوری،1380، ص41)
«کلمه فلزکاری، شامل معانی فن استخراج فلز، ذوب فلز، ریختهگری و آهنگری است.» (احسانی،1386، ص51)
«در مشرق زمین همیشه به فلزکاری توجه خاصی داشتهاند. فلز در دنیایی که بسیار مورد تخریب و ویرانی قرار میگرفته از جهت دوام قابل اطمینان بوده است.» (پوپ،1380، ص83)
چرا انسان مس را زودتر از سایر فلزات شناخت؟
پاسخ به این پرسش بنیادی در کتاب «فلز» با ارجاع به منبع علمی دیگری اینگونه آمده است: «علت اینکه انسان مس را زودتر از بقیه فلزات شناخت و از آن در ساخت لوازم مورد نیازش استفاده کرد، به این جهت بود که مس در طبیعت بهصورت خالص (مس بومی، Native) یافت میشود، در ضمن استخراج و بهرهبرداری از آن ساده است و البته مس خالص و سنگهای معدنی آن درخشش و جلای جالب توجهی دارند.» (توحیدی،1386،ص2 و3)
نخستین چاپ کتاب «فلز» با شمارگان 500 نسخه در 56 صفحه، به بهای 30 هزار تومان از سوی موسسه انتشارات دانشیار منتشر شده است.
جمعه ۱۳ تیر ۱۳۹۳ - ۰۰:۰۰
نظر شما