پنجشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۱
جشن دوسالگی «موزه معصومیت» پاموک برگزار می شود

تاسیس «موزه معصومیت» آرزوی دیرینه اورهان پاموک، نویسنده ترکیه‌ای برنده جایزه ادبی نوبل بود که برای تحقق آن پانزده سال تلاش کرد تا سرانجام به قول خودش «بيانيه اي براي عشق اش به استانبول» را افتتاح کند. این روزها «موزه معصومیت» آماده برگزاری جشن دو سالگی اش می شود._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از رادیکال، پاموک تلاش پانزده ساله خود را این‌گونه تعریف می کند: «یک موزه کوچک و محقر از زندگی روزمره استانبول». حال این موزه کوچک که نام خود را از رمانی به همین نام از پاموک الهام گرفته، 27 آوریل (7 اردیبهشت) دومین سالگرد تاسیسش را جشن خواهد گرفت. این موزه نخستین موزه جهان است که بر مبنای تصویرسازی یک نویسنده از شخصیت های کاملاً خیالی ساخته شده است.

این موزه که در زمان کوتاهی توانست به هفدهمین مکان دیدنی ترکیه بدل شود، در این مدت نزدیک به 70 هزار بازدیدکننده اش را مجذوب خود کرده است. در دفتر خاطراتی که جلو در ورودی موزه قرار دارد، این  دو جمله بارها  به اشکال مختلف تکرار شده است: «خاطرات قدیمی در ذهنم زنده شد/ حتی لباس هایم نیز بوی زیبای روزهای قدیم را  به خود گرفت »

علاوه بر ترک ها، توریست ها نیز به این موزه علاقه نشان می دهند. نویسنده بلندآوازه ايتاليايی اومبرتو اکو و  آنیش کاپور که از بزرگترین مجسمه سازان قرن حاضر است دو بازدید کننده مشهور این موزه بودند.

چوکورجوما محله ای است که آپارتمان مرحمت (نام آپارتمانی که موزه معصومیت در آن بنا شده) در آن قرار دارد. این محله که از قدیمی ترین محله های استانبول است، برای عتیقه فروشی هایش مشهور است. مغازه داران می گویند بازدیدکنندگان چنان تحت تاثیر حال و هوای قدیمی موزه قرار می گیرند که بعد از خارج شدن از آن حتماً وارد یکی از مغازه های عتیقه فروشی شده و  چیزی برای خود می خرند.

انتشارات «یاپی کردی» که سال پیش حق انتشار آثار پاموک را خریداری کرده، اعلام کرده که ماه آوریل، رمان «موزه معصومیت» را با 25 درصد تخفیف خواهد فروخت و همراه رمان یک بلیت رایگان برای ورود به موزه را نیز در اختیار خریداران خواهد گذاشت.

این در حالی ست که این روزها سکوت پاموک به شدت از طرف قشر روشنفکر و حتی مردم عادی مورد انتقاد قرار می گیرد. پاموک همیشه به عنوان نویسنده منتقد حزب حاکم ترکیه شناخته می شد و این را با حمایتی که از معترضان ماه های پیش «پارک گزی» و دیگر اعتراضات مدنی مردم ترک انجام می داد، نشان می داد.

اما موضع سکوتی که پاموک پیرامون اتفاقات دو روز اخیر ترکیه (اعترضات میلیونی مردم ترکیه که پس از اعلام کشته شدن برکین الوان، پسرک پانزده ساله ای که در روزهای اعتراضات گزی از خانه برای خرید نان خارج شده و بر اثر اصابت پوکه گاز اشک آور پلیس به سرش 269 روز در کما ماند و سرانجام دو روز پیش جان باخت.) اختیار کرده خشم بسیاری را برافروخته و خواستار آن شده اند تا پاموک موضع خود را مشخص کند.

مردم ترکیه پیش از این نیز برای نشان اعتراضشان به نویسندگان و هنرمندانی که به جای پشتیبانی از مردم، سکوت اختیار می کردند، آنها را بایکوت کرده و آثارشان را نمی خریدند. حال باید ببینیم در روزهای آینده این اتفاق برای پاموک که نخستین و تنها دارنده نوبل در میان ترک هاست خواهد افتاد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها