چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۳:۲۴
بررسی نقش فرهنگ آفرینی قرآن در یک کتاب

کتاب «فرهنگ‌آفرینی قرآن» به قلم لطف‌الله خراسانی تلاش می‌کند تا نقش اساسی قرآن در تغییر فرهنگ جامعه را به تصویر بکشد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب در سه بخش و 11 فصل با عنوان‌هایی مانند«مفهوم و ماهیت فرهنگ و تاثیر آن»،«فرهنگ‌های موجود در زمان نزول قرآن»،«گستره فرهنگ‌آفرینی قرآن»،«فرهنگ‌آفرینی قرآن در حوزه مبانی حقوقی و روابط اجتماعی»،«فرهنگ‌آفرینی قرآن در حوزه اخلاق»،«تاثیر قرآن در حوزه پیدایش و شکوفایی ادبیات و هنر» و «فرهنگ‌آفرینی در حوزه دانش و پیدایی علوم» تلاش دارد تا هنر قرآن را در تغییر فرهنگ ملت‌ها به تصویر بکشد.

اثر حاضر درصدد است با استفاده از آیات قرآن کریم گذری بر وضعیت سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و فرهنگ‌های رایج در زمان نزول قرآن داشته باشد و سپس با استفاده از منطق قرآن، مقوله برخورد با فرهنگ جاهلیت را بررسی کند و پس از آن به تحول‌آفرینی قرآن در زمینه‌های اعتقادی، اخلاقی، فقهی و تاثیر قرآن در پیدایش علوم مختلف بر حسب آرای مستشرقان بپردازد.

یکی از ویژگی‌های این کتاب، معرفی نمونه‌های عینی از فرهنگ‌آفرینی قرآن و تحول ایجاد شده در عصر نزول قرآن با استفاده از منابع مستند، تاریخی، روایی و اعتراف‌های مستشرقان است.

لطف‌الله خراسانی، نویسنده کتاب، با استفاده از آیات این کتاب الهی، تاریخ صدر اسلام و آرای مستشرقان به فرهنگ‌آفرینی قرآن اشاره می کند و به شبهه‌های مطرح شده در این موضوع پاسخ دهد.

از دغدغه‌های اصلی نویسنده در پرداختن به این موضوع، پاسخگویی به این پرسش‌ها بوده که « آیا قرآن تاثیری بر فرهنگ مردم عصر نزول قرآن و پس از آن داشته است؟»، «روش قرآن در برخورد با فرهنگ جاهلیت چگونه بوده و آیا قرآن تمام خرده فرهنگ‌های جاهلی را مردود اعلام کرده است؟» و «فرهنگ‌آفرینی قرآن برگرفته از فرهنگ دوران جاهلیت بوده یا خود فرهنگ‌آفرینی خاصی داشته است؟» پاسخگویی به این سوالات، دلیل اصلی نویسنده در پرداختن به این موضوع است.

آن‌چه در نگارش این کتاب مورد توجه قرار گرفته، تاثیری است که قرآن بر اندیشه‌ها و افکار گوناگون گذاشته، چرا که هدف اصلی نازل شدن قرآن تربیت انسان‌ها و ترویج فرهنگ الهی است تا انسان‌ها از فرهنگ جاهلیت فاصله بگیرند.

در دوره‌ای نه‌چندان دور برخی شبهه‌هایی مانند «فرهنگ قرآن برگرفته از فرهنگ جاهلیت است»، «اقتباس معارف قرآن از تورات و انجیل» و «وجود عناصری از فرهنگ و آداب و سنن جاهلیت در قرآن» شبه‌هایی را مطرح کردند تا تحول‌آفرینی قرآن را زیر سوال ببرند اما بررسی وضعیت فرهنگی مردم قبل از نزول قرآن و پس از آن، تمام این شبهات را برطرف و این نکته را برای مخاطب تبیین می‌کند که قرآن تاثیر عمیقی بر فرهنگ جامعه گذاشته است. 

در قسمتی از کتاب می‌خوانیم: «انسان در پرتو فرهنگ جامعه خود موجودی اجتماعی است، با مردم اطراف خود از هزاران جهت هم‌آهنگی می‌یابد و از مردم جامعه‌های دیگر از صد‌ها جهت دگرگون می‌شود، بر اثر بسط میراث فرهنگی، جامعه و افراد آن تکامل می‌یابند و انسان از سایر حیوانات ممتاز می‌گردد.»

کتاب «فرهنگ‌آفرینی قرآن» با شمارگان یکهزار نسخه، در 360 صفحه و به بهای 140 هزار ریال برای نخستین بار از سوی انتشارات بوستان کتاب منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط