سه‌شنبه ۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۴:۳۵
علیزاده: بسیاری از داستانک‌ها ویژگی‌های داستان مینی‌مال را ندارند

كتاب «داستان مكاشفه» نوشته فرحناز عليزاده و با موضوع شناسايي و تحليل داستانك منتشر شد. علیزاده به این بهانه گفت: بسياري از داستانك‌هاي که امروز نوشته می‌شود، دارای ویژگی‌های داستان مینی‌مال نیستند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، علیزاده گفت: در طي سال‌هاي متمادي، داستانك‌هاي بسياري از سوي ناشران مختلف براي من ارسال مي‌شد كه با مطالعه آن‌ها، دريافتم كه بیشتر آن‌ها فاقد خصوصیات داستان ميني‌مال هستند. 

اين نويسنده درباره چگونگي شكل‌گيري اين اثر توضيح داد: پيش‌تر مقاله‌اي با موضوع بررسي شاخصه‌هاي داستان‌هاي مينيمال نوشته بودم كه با واكنش‌هاي مثبتي روبه‌رو شد. در نتيجه تحقيق و پژوهش، همچنين تحليل‌هايي كه در راديو فرهنگ درباره همين موضوع داشتيم، اين اثر شكل گرفت. 

وي ادامه داد: در اين كتاب علاوه بر نويسندگان خارجي، از آثار نويسندگان داخلي چون نخستين اثر كوتاه بلقيس سليماني، چند اثر از كامران محمدي، اردلان عطارپور، عليرضا قدرتي و هيرا رها استفاده شده است. 

در پشت جلد اين كتاب آمده است: «گرايش به نوشتن داستانك در فضاي فرهنگي ايران روز به روز در حال رشد است. مجموعه حاضر به این اميد فراهم شده است تا نشان دهد در كنار نويسندگان برتر خارجي، جامعه كنوني ما شاهد نويسندگان جوان و پر استعدادي است كه گام‌هاي بلندي در اين گونه ادبي برداشته‌اند. اميد كه كتاب حاضر باني رشد آن شود و ...»
در داستانك «دخترك» از اين كتاب مي‌خوانيم: «چترش را باز كرد. بايد دخترك را سالم مي‌رساند خانه. اگر خيس مي‌شد ديگر هيچ‌كس نگاهش هم نمي‌كرد. مي‌دانست كه دو سه نفري نشانش كرده‌اند. وقتي رسيد روي موهاي طلايي دخترك يك قطره‌ي درشت باران افتاده بود.
مشتري گفت: من يه قرونم بالاي اين نمي‌دم. نقاشي خيس خورده به درد من نمي‌خوره.»

عليزاده با بيان اين‌كه «داستان مكاشفه» شامل داستان‌هاي ميني‌مال ايراني و خارجي، داستان‌هاي ارايه شده در جشنواره‌ها و حتي داستان‌هاي به چاپ رسیده است، گفت: داستان‌هايي كه در اين اثر آمده، با اجازه ناشران قبلي و حتي خود اشخاص جمع‌آوري و در اين مجموعه گنجانده شده. در بخش ديگري از اين كتاب داستان‌ها بر اساس ويژگي‌ها و المان‌هاي آن نقد و بررسي شد. بررسي داستان‌ها بر اساس ديدگاه‌هاي مختلف براي مثال ساختارگرايي، فوكو و جامعه‌شناسي انجام شده است. 

اين نويسنده با بيان اين‌كه در پيشگفتار بخش ابتدايي كتاب، تاريخي از داستان‌هاي ميني‌مال و فن نوشتن داستان‌هاي اين چنيني ذكر شده است، ادامه داد: در بخش پاياني اين پيشگفتار نيز فهرست كاملي از كتاب‌هاي چاپ شده در حوزه ميني‌مال آمده است.

نويسنده كتاب «آقاي قاضي چه حكمي مي‌دهيد؟» افزود: در واقع اين كتاب در دو بخش گردآوري و تاليف نوشته شده است. گردآوري از داستان‌هاي ميني‌مال و نقد و بررسي كه روي اين كارها صورت گرفته. البته بايد بگويم كه سعي كردم تا اين اثر بيشتر به عنوان نقد شناخته شود.

وي ادامه داد: پيش‌تر مجموعه‌ای از نقدهایم را به ناشر سپردم كه به دلیل آن که ظاهرا انتشار این مجموعه از نظر مالي برايش به صرفه نبود، به من برگرداند!

علیزاده، داستان‌نویس و منتقد ادبی است. وی با برخی نشریات و روزنامه‌ها در زمینه انتشار مقاله و نقد کتاب همکاری دارد و تاکنون داوری چند جشنواره ادبی را نیز بر عهده داشته است.

مجموعه داستان «آقاي قاضي چه حكمي مي‌دهيد؟» علیزاده امسال(1392) از سوی نشر گل‌‌آذین راهی بازار کتاب شد. 

فرحناز عليزاده، نويسنده و منتقد متولد سال 1346 و فارغ‌التحصيل رشته ادبيات در مقطع كارشناسي است. وي دوره‌هاي نقد ادبي را در كلاس‌هاي دكتر نجوميان گذرانده است. 

كتاب «داستان مكاشفه» در 148 صفحه، با شمارگان 400 نسخه، به قيمت هفت هزار و 500 تومان و از سوي انتشارات قطره روانه بازار كتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها