شنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۶
دایرةالمعارفی درباره ساز عود با نام «داستان بربت»

کتاب «داستان بربت» با عنوان دوم «مروری بر تاریخ 5 هزار ساله ساز بربت» اثر مجید ناظم‌پور، نوازنده و موسیقی‌دان منتشر شد. این کتاب دایرةالمعارفی کوچک درباره ساز عود است. ناظم‌پور در این اثر ایرانی بودن این ساز را ثابت کرده است._

ناظم‌پور در این باره به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: کتاب «داستان بربت» حاصل پژوهش 11 ساله ام درباره این ساز اصیل ایرانی است. این کتاب را در ابتدا از سرمنشاء سازهای زهی شروع کردم. بر اساس منابع، در تاریخ سومری‌ها نخستین قومی بودند که برای نوازندگی روی سیم‌های سازهای زهی خود انگشت‌گذاری می‌کردند. بخش نخست این کتاب از مبدا پیدایش تا دوره ساسانی را در بر می‌گیرد. 

وی افزود: فصل مهمی از این کتاب به سرگذشت ساز بربت در پس از اسلام اختصاص دارد. در این دوره این ساز در کشورهای عربی نیز رواج پیدا می‌کند. همچنین از قرن 15 میلادی ساز بربت یا عود در اروپا هم با عنوان ساز «لوت» نواخته می‌شود. 

این موسیقی‌دان در ادامه با اشاره به محتوای دیگر فصول این کتاب گفت: دو فصل این کتاب پژوهشی و درباره «بربت» و عود است. همچنین یک فصل دیگر نیز با عنوان «عود در ادبیات» در این کتاب گنجانده شده است، در این فصل درباره اشعار و ترانه‌های فارسی و عربی درباره ساز عود اشاراتی شده است. همچنین تحلیلی درباره مینیاتورها یا نگاره‌های درج شده روی ظروفی که نقش‌مایه ساز عود دارند، یک فصل دیگر از این کتاب را تشکیل می‌دهد. 

ناظم‌پور در ادامه با اشاره به این نکته که این کتاب نخستین منبع کامل درباره ساز عود است، گفت: من تقریبا تمام کتاب‌های «تاریخ عود» را که در کشورهای مختلف منتشر شده، مطالعه کرده و در کتابخانه شخصی‌ام دارم. بر این اساس به جرات می‌توانم بیان کنم که تاکنون کتابی به جامعیت این اثر در هیچ کشوری منتشر نشده است. 

وی در ادامه با اشاره به این نکته که ساز عود یک ساز صد در صد ایرانی است گفت: نویسندگان غیر ایرانی کتاب‌های تاریخ عود، هر یک تلاش کرده‌اند تا این ساز را به کشور خود مرتبط کنند. من در پایان این کتاب 9 نظریه درباره پیشینه غیرایرانی این ساز را آورده و همه آن‌ها را نقد کرده‌ام. بنابراین در این بخش به طور علمی و با اسناد و مدارک ایرانی بودن ساز عود یا بربت ثابت شده است. 

ناظم‌پور در پایان درباره دیگر پژوهش‌هایش گفت: از قبل چهار جزوه برای آموزش آکادمیک و اصولی ساز عود داشتم که ‌اکنون مشغول آماده کردن آن‌ها برای انتشار هستم. کتاب دیگری نیز با عنوان «زریاب کبیر» آماده چاپ شده که تحقیقی است درباره «ابوالحسن علی‌بن‌نافع» ملقب به زریاب کبیر. این شخص موسیقی‌دان مشهور ایرانی در عصر عباسیان و نوازنده چیره‌دست بربت است. زریاب بربت را به اسپانیا برد و ساز گیتار حاصل این سفر بربت به مغرب‌زمین است. کتاب دیگرم «درمان اضطراب به کمک هیپنوتیزم» نام دارد که مراحل ویرایش آن به پایان رسیده است.

کتاب «داستان بربت؛ مروری بر تاریخ 5 هزار ساله ساز بربت» پژوهش و نگارش مجید ناظم‌پور با شمارگان هزار نسخه، 562 صفحه و بهای 29 هزار و 900 تومان از سوی انتشارات سوره مهر روانه کتابفروشی‌ها شده است. 

مجید ناظم‌پور متولد سال 1352 در شهرضا، یکی از نوازندگان مشهور ساز بربت یا عود است. او نوازندگی این ساز را نزد حسن منوچهری آغاز کرد و در ادامه از محضر حسین بهروزی‌نیا و چند استاد عرب این ساز، بهره برد. 

از ناظم‌پور همراه با گروهی به نام چکاوک سه آلبوم موسیقی با نام‌های «شال و مینا»، «روناک» و «یار آشنا» منتشر شده است. او از سال 2001 میلادی با تشکیل گروه «ناظم‌پور» کنسرت‌هایی را در خارج از ایران برگزار کرد، از مهم‌ترین این کنسرت‌ها می‌توان به فستیوال تخصصی ساز عود در کشور مراکش در سال 2002 اشاره کرد. 

همچنین با قلم ناظم‌پور پیش‌تر کتاب‌هایی چون «کاربرد موسیقی در هیپنوتیزم درمانی و مراقبه» و «مجموعه قطعاتی برای ساز عود» منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها