دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۱
دانشجویان متالورژی «سینتیک فرایندهای متالورژیکی» را می‌خوانند

«سینتیک فرایندهای متالورژیکی» نوشته فتحی حبشی ویژه دانشجویان مهندسی متالورژی به فارسی ترجمه و منتشر شد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب برای تدریس یکی از دروس دوره کارشناسی رشته متالورژی در دانشگاه «لاوال» واقع در شهر «کبک» کانادا در نظر گرفته شده است و می‌تواند برای دانشجویان رشته‌های شیمی و مهندسی شیمی نیز مفید باشد.

دانشجویان متالورژی در بحث ترمودینامیک آموزش‌های گسترده‌ای می‌بینند اما با سینتیک فرآیندهای متالورژیکی فقط آشنا می‌شوند، در حالی که سینتیک هم به میزان ترمودینامیک اهمیت دارد.

همان‌طور که ترمودینامیک امکان‌پذیری واکنش را پیش‌بینی می‌کند، سینتیک نیز با بهره‌وری و عامل‌های موثر در افزایش آن تاثیر مستقیمی بر مهندسی دارد. بنابراین ضروری است دانشجویان مهندسی متالورژی با این موضوع آشنایی کامل داشته باشند.

این اثر در سه بخش تنظیم شده است؛ معرفی کلی این موضوع، بخشی ویژه که به صورت تخصصی با واکنش‌های ناهمگن سر و کار دارد و در نهایت بخشی که با کاربردهای متالورژیکی مرتبط است.

در بخش نخست درباره واکنش‌های همگن با وجود اهمیت کمتری که در متالورژی دارند بحث می‌شود، به این دلیل که روابط ریاضی در این باره در برخی رشته‌ها بسیار پرکاربرد است. در این بخش مبحث انرژی فعال‌سازی نیز معرفی می‌شود که ایده‌ای مهم در برخی زمینه‌ها از جمله واکنش‌های ناهمگن است. سپس فرآیندهای فیزیکی و فیزیکی ـ شیمیایی مرسوم در متالورژی مانند گرانرودی، نفوذ، جذب سطحی و هسته‌زایی در فصلی جداگانه بیان شده است. 

در پایان این بخش تاحدودی از واپاشی رادیواکتیو بحث می‌شود که البته تا اندازه‌ای بحثی غیرطبیعی است. غیرطبیعی بودن بحث مذکور به آن دلیل است که برای عملیات روی کانه‌های رادیواکتیو و مشکلات مرتبط با انهدام باطله، متخصص این حوزه باید با قوانین حاکم بر تجزیه رادیواکتیوها و تعادل رادیواکتیو آشنا باشد. مطالب این بخش با متنی ساده ارایه شده‌ است زیرا این قوانین تقریبا با قوانین مربوط به واکنش‌های همگن یکسان است و از این رو بار اضافی برای دانشجو تلقی نمی‌شود.

بخش دوم مربوط به واکنش‌های ناهمگن است، زیرا جامدات نقش برجسته‌ای در متالورژی دارند. از این رو مقدمه‌ای درباره طبیعت آن‌ها آورده شده که خود شامل نواقص در حالت جامد و نقش آن‌ها، اثر شکل بلوری، سطح تماس و هندسه روی سرعت واکنش‌هاست. موضوع بعدی لایه مرزی و نقش آن در واکنش‌های ناهمگن است. بحث با واکنش‌هایی شامل تشکیل محصولات واکنش جامد ادامه می‌یابد و در پایان روش‌های تجربی برای تحقیق سرعت واکنش‌های ناهمگن بررسی می‌شوند.

در بخش سوم سینتیک فرآیندهای متالورژیکی به ترتیب واکنش‌های جامد ـ جامد، جامد ـ گاز، جامد ـ مایع، مایع ـ گاز، مایع ـ مایع و در نهایت فرآیندهای الکترود بیان می‌شود.

چاپ نخست کتاب «سینتیک فرایندهای متالورژیکی» نوشته فتحی حبشی با ترجمه علی انتظاری و شهرام دانش‌پژوه با شمارگان 700 نسخه، 296 صفحه و بهای 12 هزار تومان توسط نشر کتاب دانشگاهی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها