سه‌شنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۹
ضرورت توجه به حواشي دفاع‌مقدس براي خلق آثار تازه

مدير گروه جامعه‌محور مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس گفت: حواشي دوران جنگ در كتاب‌هايي مانند روزشمار جنگ ايران و عراق در كنار عمليات‌هاي بزرگ قرار مي‌گيرند و به صورت شايسته ديده نمي‌شوند در حالي که ظرفيت‌های بالايي براي نگارش آثار تازه و مستقل دارند.-

يحيي نيازي در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، با تاكيد بر اهميت فعاليت‌هاي پژوهشي در تدوين آثار اين گروه اظهار كرد: قرار نيست كه كتاب‌هاي گروه جامعه‌محور، غير پژوهشي باشند بلكه خروجي‌هاي ما بر اساس پژوهش‌ها و مدارك موجود در مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس، اما با زبان و قلم مورد پسند عموم جامعه نوشته مي‌شوند.

وي ادامه داد: در برخي از اسناد و مدارك مركز، مطالب و سوژه‌هاي جذابي به چشم مي‌خورند كه قابليت تبديل شدن به روايت‌هاي دلنشين را دارند. در واقع، مسايل خرد جنگ را بر اساس واقعيت‌هاي موجود مي‌نويسيم نه بر اساس ذهنيت و تخيلات افراد.

نويسنده كتاب «تا روز هشتم: روایت کوتاهی از عملیات والفجر هشت» با ذكر يك مثال يادآور شد: حواشي گفت‌وگو و مكالمات فرمانده سپاه در دوران جنگ با فرمانده يكي از يگان‌هاي محاصره شده، براي نجات از آن وضعيت، وقتي در كتاب‌هايي مانند روزشمار جنگ ايران و عراق و در كنار عمليات‌هاي بزرگ قرار مي‌گيرند، قطعاً به طور شايسته ديده نمي‌شوند. اين در حالي است كه آن اتفاق كوچك، ظرفيت بالايي براي نگارش يك فيلمنامه دفاع‌مقدس را خواهد داشت.

نيازي در ادامه يادآور شد: ما در گروه جامعه‌محور درباره موضوعات و محورهايي از جنگ كار مي‌كنيم كه در محدوده وظايف ديگر گروه‌هاي مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس قرار ندارند. هنوز در ابعاد و زواياي مختلف جنگ، كارها و پروژه‌هاي زيادي روي زمين مانده كه بايد محقق شوند.

وي نوآوري را يكي از اساسي‌ترين و مهم‌ترين اهداف گروه جامعه‌محور مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس دانست و تاكيد كرد: اولين كتاب مجموعه «فرماندهان جوان» كه زندگي فرماندهان شهيد زير 30 سال را شامل شده، با محوريت زندگي شهيد يوسف كلاهدوز و با زبان داستاني نوشته و منتشر شد، اما كتاب شهيد محمدابراهيم همت كه مشغول تدوين آن هستيم، به سبك سيره‌نويسي تطبيقي در حال نگارش است.

اين نويسنده دفاع‌مقدس ادامه داد: تمركز بر موضوعاتي خاص مانند جنگ شهرها و نقش شهرهاي مختلف در سال‌هاي دفاع‌مقدس، بررسي نقاط عطف جنگ و مناطق حساس آن دوران مانند ارتفاعات بازي دراز و جاده استراتژيك فاو، تاريخ‌شفاهي فرماندهان در سطوح پايين‌تر از قرارگاه‌ها و تاريخ‌شفاهي زنان مقاومت، از ديگر پروژه‌هاي مدنظر گروه جامعه‌محور مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس هستند. 

نيازي گفت: اين‌گونه كتاب‌ها از سر ريز كارهاي پژوهشي مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس ایجاد می‌شوند و جاي خود را در جامعه باز خواهند كرد و حرفي براي گفتن خواهند داشت. 

مدير گروه جامعه‌محور مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس در پايان گفت: در حال حاضر 45 محقق و نويسنده را از طريق گروه جامعه‌محور، در مركز اسناد و تحقيقات دفاع‌مقدس فعال كرده‌ايم. ما تاكنون بر مدار فرماندهان بزرگ جنگ مي‌چرخيديم. اما قصد داريم كه دايره كار را گسترش دهيم و به سراغ جوانان و حتي دانشگاه‌ها و نقش آنان در دفاع‌مقدس هم برويم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط