به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آیین پایانی ششمین جشنواره شعر فجر عصر امروز (یک اسفند) با حضور محمود احمدینژاد، رییس جمهوری، محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یحیی طالبیان، قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه شعر، جمعی از شاعران و مسوولان و اصحاب رسانهها از ساعت 15 و 30 دقیقه در تالار وحدت برگزار شد.
این مراسم بهطور رسمی با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران و تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید توسط محمدحسین سعیدیان آغاز شد. اجرای این مراسم را ژاله صادقیان برعهده داشت.
در این مراسم برخی از چهرههای شعر معاصر چون علیمعلم دامغانی، عباس براتیپور، عباسعلی وفایی، محمدعلی مجاهدی، محمدجواد محبت، حمید سبزواری، بیژن ارژن، حجتالاسلام و المسلمین آیتالله محمدی گلپایگانی و محمدرضا سهرابینژاد حضور داشتند. علاوه بر این افراد 22 مهمان غیرایرانی مسلط به ز بان فارسی از 14 کشور مختلف در این مراسم حاضر بودند.
در آغاز برنامه کلیپی از سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و برخی از شاعران درباره اهمیت و جایگاه شعر، به ویژه شعر انقلاب و شعر جوان پخش شد. در این فیلم افرادی چون پرویز بیگیحبیبآبادی، عرفان نظرآهاری، علی معلمدامغانی، محمدرضا سنگری، یوسفعلی میرشکاک، موسی بیدج، مصطفی محدثیخراسانی، محمدعلی مجاهدی، محمدعلی بهمنی، سعید بیابانکی، محمدرضا عبدالملکیان و عبدالرحیم سعیدیراد درباره شعر سخن گفتند.
در ادامه، یحیی طالبیان، قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نکاتی درباره جشنواره شعر فجر از آغاز تا امروز ارایه کرد و شعر را نشان فرهیختگی و ادب دانست که در حقیقت نوعی شعور آمیخته با احساس، عاطفه و تجلیل است. متن کامل سخنان طالبیان در گزارشی مستقل در «ایبنا» منتشر شده است.
پخش کلیپی از گزیده برنامههای جشنواره شعر فجر در 9 استان کشور و نشست خبری آن از دیگر بخشهای این برنامه بود.
در ادامه، پرویز بیگیحبیبآبادی دبیر ششمین جشنواره شعر فجر به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: جشنواره شعر فجر، هنر ملی این سرزمین را پاس میدارد؛ چراکه شاهد حضور بالنده و چشمگیر شاعران و پژوهشگران در بخشهای مختلف آن هستیم. از سوی دیگر جوانان سهم بسزایی در این جشنواره داشتهاند و زنان شاعر با حضور 36 درصدی خود بر بالندگی آن افزودهاند.
وی افزود: امسال بخش پژوهش شعر برای نخستینبار به جشنواره شعر افزوده شد و امیدوارم سال آینده شاهد افزودن بخشهای نقد، ترجمه، انجمنهای ادبی و شعر رسانه نیز به جشنواره شعر فجر باشیم.
شعر، حلقه مفقوده تاریخ هر کشور
بیگیحبیبآبادی در ادامه ضمن تشکر از مسوولان و دستاندرکاران برپایی این جشنواره به قرائت بیانیه هیات داوران پرداخت.
هیات داوران این دوره از جشنواره متشکل از گروهی 45 نفره از سراسر کشور بود که به گفته بیگیحبیبآبادی حاصل خردجمعی این افراد نتایج جشنواره را رقم زد.
در این بیانیه آمده بود: «شعر پرواز در فضایی غیرممکن است، پروازی، که حاصل توفیق الهی است. شعر هنر شگرف، پویا و مانایی است که از پیشینیان به یادگار مانده و امروز مایه مباهات ایرانیان در هر نقطه از جهان است. »
در ادامه این بیانیه با اشاره به این موضوع که تاریخ هر ملتی با توجه به شرایط روزگار خویش میتواند دارای نکات مبهمی باشد؛ چراکه گاهی برخی از نکات از دید مورخان پنهان میماند، آمده بود: «با تامل در شعر میتوان حلقههای مفقوده تاریخی را جستجو کرد و به بسیاری از ابهامات پاسخ داد. شعر بخشی ازتاریخ روشنای روزگار خویش است. ارج نهادن به شعر، ارج نهادن به دیروز، امروز و آینده شعر است.»
بیگیحبیبآبادی به قرائت بخش بعدی این بیانیه پرداخت و گفت: «جشنواره شعر فجر با هدف کشف و حمایت از استعدادهای برتر، ایجاد زمینه و فضای مناسب و ایجاد همدلی بین شاعران راه خود را ادامه میدهد و امیدواریم در آینده هم شاهد گسترش شعر در این سرزمین کهن باشیم.»
نفرات برتر جشنواره ششم
در بخش سنتی این دوره از جشنواره، حسن روشان، از خراسان شمالی، رضا نیکوکار از گیلان و شیما شاهسواراناحمدی از تهران به ترتیب رتبه نخست تا سوم را به خود اختصاص دادند.
در بخش سپید و نیمایی هیچیک از شاعران حایز رتبه نخست و دوم نشدند، اما رتبه سوم بهطور مشترک به قربان بهاری، از تهران و سیدرسول پیره از البرز اختصاص یافت. همچنین در این بخش، از حمیدرضا اقبالدوست از گیلان و تیمور آقامحمدی از همدان، تقدیر شد.
بخش شعر کودک و نوجوان، نیز رتبه نخست نداشت. در این بخش عباسعلی سپاهی یونسی، از خراسان رضوی و فاضل ترکمن از تهران به ترتیب رتبه دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. از سیداحمد میرزاده از خراسان رضوی و حمید هنرجو از تهران نیز در این بخش تقدیر شد.
در بخش سروده و ترانه، امینه دریانورد از هرمزگان و یاسر قنبرلو از قزوین به ترتیب رتبه دوم و سوم را کسب کردند و در این بخش هیچ ترانهسرایی حایز رتبه نخست نشد.
بخش پژوهش شعر، فاقد رتبه نخست تا سوم بود و تنها از سه پژوهشگر در این بخش تقدیر شد. زهرا محدثی خراسانی، از خراسان رضوی، محمد مرادی از شیراز و محمد گودرزی دهریزی از تهران تقدیرشدگان این بخش بودند.
در بخش دیگر این مراسم محمدعلی بهمنی، فاضل نظری، علیمعلم دامغانی، آیتالله محمدی گلپایگانی و محمدرضا سهرابینژاد به قرائت نمونهای از اشعار خود پرداختند.
همچنین دو تن از مهمانان غیرایرانی حاضر در این مراسم نیز به شعرخوانی و سخنرانی پرداختند.
زندگی شاعرانه یک شاعر ایتالیایی به زبان فارسی
دومنیکو انجنیتو، شاعر ایتالیایی و استاد زبان و ادبیات فارسی، ضمن قرائت متنی ادبی به زبان فارسی، اشارهای به چگونگی آشناییاش با شعر و زبان فارسی داشت و گزارشی شاعرانه از زندگیاش ارایه کرد.
وی با تاکید بر این موضوع که برای نشان دادن ارتباط شاعرانه میان او و زبان و ادب فارسی در خلال این سالها، داستان پیدایش عشق وی به زبان و ادبیات فارسی بهتر از هر چیزی روشن کننده این حقیقت است گفت: در آغاز آشناییام با زبان فارسی، تمامی واژگان جدید فارسی را که فرا میگرفتم، به زبان پرتغالی ترجمه میکردم. در این میان از فارسی به ایتالیایی نیز اشعاری را برگرداندهام.
وی ادامه داد: پس از چند سال متوجه شدم زبان فارسی با فره ایزدی بر من نازل میشود و همچنین زبان فارسی و پرتغالی تلفیقی از زر و سیم تاجی بودند که در دلم جای گرفته است. برهمین اساس معتقدم این دو زبان رمز عشق میان گلو، خدا، زمین و زمان را به نگاهم میسپارد.
این شاعر ایتالیایی در بخش دیگر از سخنانش توضیح داد: در خلال آشناییام با زبان و ادبیات فارسی، تنها ارزش تحقیقهای ادبیام در کشف حقیقت شعر است؛ چراکه همواره به دنبال این موضوع بودهام.
وی در پایان یادآور شد: در مسیری که طی کردهام، ترجمه ادبی و تدریس تنها امکانی اند که کمک میکنند در عرصه شعر به جایگاه مدنظرم دست یابم. همچنین معتقدم شعر فارسی میتواند ما را رهایی بخشد و به انسان شدنمان کمک کند. برهمین اساس مچ دست و رگ گردنم را به زبان فارسی تقدیم کردهام تا کاملا انسان باشم.
این شاعر سخنان خود را با درخواست ذکر صلواتی برای شاعران گذشته، امروز و آینده به پایان رساند.
در ادامه نیز نرگس شاهعلیاف، از کشور ازبکستان به شعرخوانی پرداخت. بخش بعدی مراسم به اجرای موسیقی سنتی از سوی گروه «وابات» (به معنای با تو) اختصاص داشت. در ادامه نیز اسماعیل آذر مشاعرهای را با چهار دختر هشت تا 10 ساله به نامهای فاطمه اشعاری، رها معتمد، آرمیتا شهبازی و مهفام طیبی، اجرا کرد.
بخش اهدا جوایز به 16 برگزیده جشنواره ششم نیز از سوی محمود احمدینژاد، سیدمحمد حسینی، یحیی طالبیان، آیتالله گلپایگانی و حمید سبزواری صورت گرفت. در این بخش کودکانی با لباسهای محلی ضمن خوشامدگویی و تبریک گفتن به لهجهها و زبانهای مختلف، تندیس جشنواره و جایزه برگزیدگان را به دست اهدا کنندگان سپردند.
سخنرانی حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و محمود احمدینژاد دیگر بخشهای این مراسم بودند. گزارش این سخنرانیها متعاقبا در «ایبنا» منتشر میشود.
دوشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۹:۴۰
نظر شما