به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، رنگ و رنگآميزي در ايران كاربرد بسيار فراواني داشته و داراي قدمت بسيار طولاني است. از زمان دوره ناندرتالها، ايران زمينيها رنگ را ميشناختند و از آن به عنوان عنصر ديني و تزئيني بهره ميگرفتند و در عبادات ديني و يا جشنهاي خود از رنگ استفاده ميكردند. شايد اين طور ميپنداشتند كه با كمك اين رنگها ميتوانند از نيروهاي ماورايي اطراف خود كمك بگيرند و اين نيروها به ياري آنها می شتابند و سبب رسيدن به خواسته مورد نظرشان می شوند و يا شايد در مواردي تنها ارزش تزئيني و زينتبخشي داشتهاند.
اين مجموعه تأليفي گذرا از نقاشيهاي ايران پيش از اسلام است كه تا حدي مولف كوشيده است تاريخ و هنر ايران پيش از اسلام را با هم مرور كند.
علياصغر شريعتزاده، مدير انتشارات پازينه ميگويد: چنانچه به آثار هنري ده هزار ساله تاريخ ايران زمين نظر افكنيم؛از نخستين سنگ نگارههاي عهد حجر تا نقاشيهاي قهوهخانهاي عصر قجر، در خواهيم يافت كه شاخصه اصلي همه آنها، ميل به معرفت و كمال زيبايي است كه در واقع از صفت خاص هنر ايراني «ژرفانديشي، زيبادوستي، لطافت روحي و...» سرچشمه گرفته است.
افشاري نيز مينويسد: «ايران با سرزميني با پيشينه بسيار بالا است كه حتي بر اساس نظريه پروفسور «مارسل اُت» كه پژوهشهاي خودشان را بر روي غارهاي ماقبل تاريخ چند استان ايران انجام دادهاند به اين عقيده است كه «خاستگاه نخستين جوامع انساني به احتمال قوي در ايران بوده» و هنر نقاشي هم يكي از نخستين هنرهاي بشري است كه قدمت تقريبي 40 هزار سال را به خود اختصاص داده است. »
وي در ادامه ميگويد: «جاي افسوس دارد كه چرا تا كنون هيچ كتاب كامل و جامعي از اين هنر در كتابي جامع در دوره پيش از اسلام تا به حال به چاپ نرسيده است به همين دليل در حد امكان كتابي جامع از هنر نقاشي و رنگآميزي ايراني پيش از اسلام را گردآوري كردهام.»
افشاري به مشكلات كمبود منبع نيز اشاره ميكند و ميافزايد: «براي تأليف اين كتاب به موانع زيادي برخورد كردهام از قبيل نبود كتابهاي مورد نظر، اكثر اين كتابها چندين سال بود كه چاپ نشده و يا هيچ كتابخانه تخصصي حاضر به امانت دادن يا كپي گرفتن كتابها نبوده است. همچنين مشكل پژوهشهاي ميداني نيز بر اين مسايل افزوده ميشود.
چاپ نخست «هنر نقاشي ايران از آغاز تا اسلام» پژوهش حسن افشاري در 260 صفحه، با شمارگان 1500 نسخه و بهاي 12 هزار و 500 تومان به كوشش موسسه فرهنگي انتشاراتي پازينه منتشر شده و در دسترس علاقهمندان به تاريخ هنر ايران قرار گرفته است.
سهشنبه ۴ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۶
نظر شما