به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با همكاري انجمن آثار و مفاخر فرهنگي، يکصد و شصتمين سالروز درگذشت ميرزا تقي خان اميرکبير، صدراعظم اصلاحطلب عصر قاجار و موسس مدرسه دارالفنون را گرامي داشتند. در اين مراسم كه عصر روز سه شنبه (21 دي) در مجموعه فرهنگي تاريخي كاخ گلستان برگزار شد، اسناد تاريخي دوران حيات اميركبير نيز رونمايي شد.
مسعود شريفي، مدير مجموعه كاخ گلستان در ابتداي سخنانش به ميهمانان خوشآمد گفت و از حضورشان در اين برنامه سپاسگزاري كرد. سپس افزود: اميرکبير شخصيت جاودانهاي است و همه با حداقل فعاليتهاي اين بزرگ مرد آشنايند.
وي افزود: اميرکبير در دوره صدراعظمي خويش تأسيس مجموعه دارالفنون را در کارنامه خود دارد. انتشار روزنامه وقايع الاتفاقيه، اصلاحات اجتماعي و تعيين مشي سياسي که در سر تا سر کشور به وجود آورد ميتواند براي ايران بسيار ارزشمند باشد.
كاخ گلستان شاهد وقايع تاريخي روزگار قاجاريه و اميركبير
ايرج راد (بازيگر نقش ناصرالدين شاه در سريال اميركبير) گفت: آمدن به کاخ گلستان براي من خاطرهانگيز است و برميگردد به 20 و چند سال پيش که نقش ناصرالدين شاه را بازي ميکردم، همه بخشهاي اين کاخ شاهد وقايع و اتفاقاتي بوده که در تاريخ اين مملکت بر اميركبير در روزگار قاجاريه رخ داده و همواره خواهد ماند.
بازيگر پيشكسوت سينما و تلويزيون ايران در ادامه سخنانش افزود: كاخ گلستان شاهد خاطرات اميرکبير است، کسي که در يک دوران خاص خدماتي انجام داد که در طول تاريخ باقي مانده و همواره از آن ياد ميشود و چه فجايعي که در اين کاخ گذشته است، اتفاقاتي که در طول تاريخ از آنها نام برده شده و شايد برخي ديگر هنوز مکشوف نشده است.
وي اظهار کرد: با حضور در کاخ گلستان خاطرات گذشته در درونم زنده شد، حضور در نقش ناصرالدين شاه در سريال اميرکبير و چند سال پيش در سريال «سالهاي مشروطه» به کارگرداني محمدرضا ورزي.
اميركبير طي 39 ماه ايران را بيدار كرد
سپس خسرو معتضد، راوي تاريخ ايران گفت: 160 سال پيش رشته حيات اميرکبير در حمام فين کاشان به وضع فجيعي قطع ميشود و زماني که به قتل ميرسد تنها 46 سال دارد. صدراعظمي که طي 39 ماه ايران را تکان داد و ايران شکست خورده و خوابآلود را بيدار کرد.
وي افزود: ميرزا تقي خان در دوره قاجار صدراعظم ايران ميشود، جلوي رشوهخواري را ميگيرد، دست انگليسها را از ايران کوتاه ميکند. فعاليتهايي که اميرکبير انجام داده در اسناد و منابع تاريخي وجود دارد و تنها به گفت و شنود ختم نميشود. براي اين که دارالفنون را راهاندازي کند از کشورهاي اروپايي نظير اتريش و ايتاليا معلم وارد ميکند و براي نخستين بار دانشجويان پزشکي را آموزش ميدهد.
معتضد اظهار کرد: اميرکبير سال 1264 هجري قمري صدراعظم ايران ميشود و 39 ماه بعد بر اساس مکر مهدعليا (همسر محمدشاه و مادر ناصرالدين شاه قاجار) برکنار و کشته شد زيرا مهدعليا شاه را تحريک ميکرد که امير ميخواهد جاي تو را بگيرد و بر تخت شاهي بنشيند.
وي در سخنان پاياني به مقبره اميرکبير نيز اشاره کرد و گفت: ناصرالدين شاه در سفرنامهاش ميگويد: «که در بغداد بوديم و بر مقبره اميرکبير فاتحه خوانديم»، از اين روي ميتوان نتيجه گرفت که مقبره اميرکبير در تهران نيست و در بغداد واقع شده است.
اميركبير يقين هوشيار را به نعمت بيداري انجام داد
سپس محمدجواد ادبي، رييس انجمن آثار و مفاخر فرهنگي گفت: اگر امروز گرد هم نشستهايم به نام ايران و به ياد اين بزرگمرد تاريخ ايران است. بايد بدانيم سه سال و سه ماه حکومت زمان بسيار اندکي است که اميرکبير اين فعاليتها را براي ايرانيان انجام داد. اميدوارم كه همواره مفاخر فرهنگي ايران براي جوانان شناسانده شود.
وي افزود: حکايت زندگي اميرکبير حکايت کسي است که يقين هوشيار را به نعمت بيداري انجام داد. مگر پيش و پس از اميرکبير نبودند کساني که مُلک و مملکت را در اختيار داشتند ولي وضعيت اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي را تغيير ندادند. نعمت بيداري از آن کسي است که يقين هوشيارانه داشته باشد.
ادبي اظهار کرد: شايد ما نيز بيدار و هشيار باشيم ولي نتوانيم از آن بهره بگيريم. کسي مانند اميرکبير از نعمت بيداري بهترين بهره را برد. مرحوم قصير امينپور ميگفت: «هر جا که سر زدم همه در مرز بودن است، کو مرز تازهاي که فراتر ز بودن است.»
قائم مقام امور بينالملل سازمان ميراث فرهنگي افزود: اگر آدميان در مرز فراتر از بودن زندگي کنند مانند فعاليتهايي که اميرکبير انجام داد جاودان خواهند شد. بهاءالدين خرمشاهي در کتاب «فرصت سبز حيات» ميگويد: «اگر کسي فرصت سبز حيات را قدر دانسته باشد همان اميرکبير است.»
بازي در سريال اميركبير افتخار بزرگي است
سپس محمد مطيع نيز در سخناني کوتاه گفت: به مناسبت بزرگداشت بزرگمرد تاريخ ايران در کاخ گلستان حضور پيدا کردم و افتخار اين را داشتم که در سريال اميرکبير نقش ميرزا آقاخان نوري که دشمن سرسخت اميرکبير بود، بازي کنم و گوشهاي از تاريخ ايران را براي مردم بنمايانم.
وي با بازگو كردن خاطراتي از نقش ميرزا آقاخان نوري گفت: اين شخصيت تاريخي مورد رضايت مردم جامعه نبود و هر جا كه حضور مييافتم براي بازي كردن در اين نقش بازجويي ميشدم و اين نشان ميداد كه توانستم نقش دشمن اميركبير را به خوبي بازي كنم و از عهده آن بربيايم.
وي افزود: همچنين در سريال «تبريز در مه» در نقش ميرزا ابوالقاسم فراهاني قائم مقام به ايفاي نقش پرداختم که به گفته خسرو معتضد اميرکبير در خانه او بزرگ شده و دستآموز او بود.
سپس شهرام و اشكان امينيان كارشناسان بازشناسايي اسناد تاريخي كاخ گلستان درباره سند تقسيم آب كرج سخن گفتند و بر روي نقشه اين تقسيمان ارضي را نشان دادند.
اميرنظام جان خود را تسليم ايران كرد
كليپ «كاخ كلستان» و پخش بخشي از سريال اميركبير از ديگر برنامههاي اين مراسم بود كه واقعه قتل وي و جان سپردن او در حمام فين كاشان را نشان ميداد كه با متانت و بردباري هميشگي نفسهاي آخر را كشيد و جان خود را تسليم ايران كرد. همچنين اجراي دفنوازي و نواختن ني نيز يكي ديگر از برنامههاي مراسم بزرگداشت اميركبير بود.
پس از آن از ايرج راد، محمد مطيع و محمدرضا ورزي، کارگردان سريالهاي «سالهاي مشروطه» و «تبريز در مه» با اهداي تابلوي نفيس قدرداني شد. اين بازيگران پيشكسوت نيز از دست اندرکاران برگزاري مراسم بزرگداشت اميرکبير سپاسگزاري کردند.
پس از آن با حضور بازيگران سريال اميركبير و مديران سازمان ميراث فرهنگي و انجمن آثار و مفاخر فرهنگي از اسناد اصلاحيه معاهده تركمنچاي در سالن اجتماعات مدرس رونمايي شد. بازديد از تالار سلام و موزه مخصوص كاخ گلستان نيز پايانبخش برنامههاي مراسم بزرگداشت اميركبير بود.
چهارشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۰ - ۱۰:۴۷
نظر شما