به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين نشست با 40 دقيقه تاخير در سالن سينمايی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خيابان بهارستان آغاز شد. 151 خبرنگار، عكاس و تصويربردار براي طرح سوالها و مطالبات خود و البته پوشش خبري اين مراسم در اين سالن حاضر بودند.
حضور 2338 ناشر داخي با 208 هزار عنوان كتاب در نمايشگاه
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اينكه اين رويداد، جايگاهي پراهميت در عرصه فرهنگي كشور است، از نمايندگان رسانهها براي پوشش خبري مطلوب نمايشگاه كتاب تهران تشكر كرد و از فعاليت سراي خبرنگاران در نمايشگاه كتاب به مديريت معاونت مطبوعاتي خبر داد.
حسيني سخنانش را اينگونه آغاز كرد: آشنايي با تازهترين بازار كتاب و محصولات ناشران، مولفان و مترجمان در نمايشگاه كتاب تهران فرصت مغتنمي است كه براي مخاطبان كتاب اهميت و ارزش زيادي دارد. از اين رو ناشران داخلي و خارجي تلاش دارند تا با بهترين آثار خود در اين رويداد بزرگ حضور يابند.
وي ادامه داد: در این دوره، نمايشگاه كتاب تهران در 120 هزار متر مربع برگزار ميشود. اين فضا حداكثري است و در مصلاي امام خميني(ره) امكان افزايش مساحت و فضا بیش از آنچه در سال جاری در نظر گرفته شده، امكانپذير نيست.
وزير ارشاد كه براي نخستين بار در نشست خبري یكي از دورههاي نمايشگاه كتاب تهران حاضر ميشد، همچنين به ارايه همه آثار برگزيده جوايز ادبي در سال گذشته به صورت مستمر در يك غرفه اشاره كرد.
حسینی بر اساس روال مرسوم در چنين نشست هايي سراغ آمار و اطلاعات عددي رفت كه مورد توجه رسانههاست. به گفته حسيني در اين دوره 2338 ناشر داخلي با 208 هزار عنوان كتاب و 1614 ناشر خارجي با 196 هزار و 200 عنوان كتاب در مصلاي امام خميني(ره) ميزبان علاقهمندان كتاب خواهند بود.
وي به حضور 67 كشور در نمايشگاه اين دوره اشاره كرد و افزود: بسياري از شخصيتهاي ديگر كشورها نيز در روزهاي برگزاري، مهمان نمايشگاهند. ما در اين دوره 500 نفر را ميزباني خواهيم كرد.
وي به شعار نمايشگاه در اين دوره، «ارتقاي معرفت ديني و بصيرت فرهنگي در سال جهاد اقتصادي » نيز اشاره كرد و گفت: براي ناشراني كه در اين حوزه تلاش خوبي داشته باشند، مشوقهايي در نظر گرفته شده است.
هشدار وزير ارشاد به ناشران سهلانگار
پس از ارائه اطلاعات و آمار اوليه، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به ناشران سهلانگار هشدار داد. حسيني درباره ناشراني كه تا قبل از روز افتتاحيه نسبت به آمادهسازي و چينش محصولات خود اقدام نكنند، گفت: ناشران زيادي را در ليست انتظار خود داريم تا در صورتي كه تا 12 اردیبهشت و قبل از آيين گشايش، غرفهاي خالي مانده باشد، آنها را جايگزين ناشراني كنيم كه نسبت به راهاندازی غرفه خود بیتفاوت بودهاند.
حسيني اين معضل را يكي از مطالبات رسانهها در دورههاي گذشته اعلام كرد و گفت: خوشايند نيست كه در روز نخست نمايشگاه غرفهاي خالي باشد؛ بنابراين در صورتي كه هر ناشري حتي برخي ناشران دولتي كه در اين زمينه سابقه هم دارند، نسبت به حضور در نمايشگاه تعلل به خرج دهند، بايد انصراف دهند تا ناشر ديگري جايگزين ايشان شود.
وزير ارشاد همچنين از ناشران خواست تا افراد آگاه به حوزه كتاب را در غرفههاي نمايشگاه كتاب داشته باشند؛ چون به گفته وي نمايشگاه كتاب تهران صرفا محل فروش كتاب نيست.
برگزاري نشستهاي سراي اهل قلم در سه بخش «سراي اصلي»، «سراي كودك و نوجوان» و «كارنامه نشر» و اعلام سرفصلهاي اين سراها همراه برنامههاي غرفه «ديدار»، از جمله موارد ديگري بودند كه وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي از آنها سخن گفت.
حسيني در سخنان پایانیاش در اين نشست، به حمايت 20 ميليارد توماني اين وزارتخانه از 100 هزار دانشجو اشاره كرد و آن را اقدامي كوچك براي افزايش انگيزه ميان نسل جوان كشور خواند.
وي گفت: غرفه ويژه كتابهاي مربوط به حضرت فاطمه زهرا(س) با تخفيف ويژه در ايام سوگواري آن حضرت در نمايشگاه داير است.
بهمن دري اما در چند جمله كوتاه با اشاره به فعاليت شبانهروزي ستاد اجرايي نمايشگاه در مصلاي امام خميني(ره)، از توجه رسانههاي كشور به اين رويداد بزرگ فرهنگي قدرداني كرد.
واگذاري سازمان چاپ و انتشارات وزارت ارشاد
نخستين سوال از وزير ارشاد درباره تذكر رييس مجلس شوراي اسلامي در مورد واگذاري سازمان چاپ و انتشارات به سازمان اوقاف بود. حسيني اين اقدام را مربوط به دوران دولت نهم و وزير قبلي اين وزارتخانه دانست و گفت: اين امر براي كاهش تصديگري دولت در برخي زمينهها بوده كه بخش حقوقي مجلس به آن ايراد گرفته و به زودي از سوي معاونت حقوقي پاسخ لازم به مجلس ارائه خواهد شد.
تعداد ناشران محروم از حضور در نمايشگاه، اندكند
بهمن دري، رييس بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران در پاسخ به نخستين سوال درباره نمايشگاه كه به محروميت چند ناشر از نمايشگاه مربوط بود، گفت: تعداد ناشراني كه نميتوانند در نمايشگاه شركت كنند، از انگشتان دو دست نيز كمتر است. اين محروميت يا به نرسيدن تعداد كتابهايشان به شمار كافي يا دستور مقام قضايي درباره مسايلي خارج از حوزه نشر ارتباط دارد كه در مقايسه با همه ناشران حاضر در نمايشگاه به نيم درصد نيز نميرسد.
تعداد بررسهاي كتاب را افزايش ميدهيم
اما سوال بعدي به مميزي و تسريع صدور مجوز نشر مربوط ميشد. حسيني با تشكر از مسوولان اداره كتاب گفت: هرگز نگفتيم در همه موارد مجوز يكروزه براي همه كتابها صادر ميشود. در برخي موارد اين امكان وجود دارد و بسياري از كتابها، ظرف يك يا دو روز مجوز انتشار را دريافت ميكنند. اما برخي كتابها نياز به بررسي بيشتري دارند و طبيعي است در يك روز نميتوان آنها را بررسي كرد.
وي به افزايش تعداد بررسان در اداره كتاب اشاره كرد و گفت: برخي اصلاحات نيز از سوي ناشران و نويسندگان پيگيري نميشود و كتاب از سوي خود ايشان در اداره كتاب معطل ميماند.
دري نيز با تكميل سخنان وزير ارشاد گفت: استنباط غلطي است كه براي همه كتابها بررسي يك روزه را در نظر بگيريم. دانشنامه 18 جلدي را چگونه ظرف يك يا دو روز بايد بررسي كرد؟ اما روزانه 90 درصد كتابهاي ارائه شده به اداره كتاب مجوز انتشار دريافت ميكنند.
بهمن دري از محمد اللهياري فومني، مدير اداره كتاب و مجموعه اين اداره كل براي تسريع امور و ارائه طرحهاي مناسب در اين حوزه قدرداني كرد.
هيات نظارت به زودي معرفي ميشوند
حسيني همچنين در پاسخ به سوال ديگري كه باز هم به مميزي اشاره داشت، گفت: اصل مميزي يك اصل مسلم است كه درشوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز به تصويب رسيده و به زودي در نخستين جلسهاي كه با اين شورا خواهيم داشت، اعضاي هيات نظارت بر كتابهاي كودك و بزرگسال را معرفي ميكنيم.
وي با اشاره به مميزي كتاب و محصولات فرهنگي در همه دنيا اشاره كرد و گفت: اگر مطالبي بر خلاف اصول اخلاقي، مذهبي و منافع ملي كشور چاپ شود، خود شما (خبرنگاران) اعتراض خواهيد كرد. چندي پيش كتابي منتشر شده بود كه در كنار اسامي انسانها، نام حيوانات نوشته شده بود.
حسيني گفت: مميزي كتاب بهزودي ضابطهمند خواهد شد.
شهر آفتاب منتفي است؟
اما خبرنگار ايبنا با طرح سوالي به چگونگی عملي و اجرايي شدن پيشنهادها و نظرات ریيسجمهوري و معاون اول وي در آيين گشايش و پاياني نمايشگاه كتاب دوره قبل پرداخت. مسایلی چون تشكيل كارگروه كتاب، ديدار رييس جمهوري با ناشران و واگذاري كارخانههاي كاغذ به بخش خصوصي، از دیگر نكاتي بودند که در پرسش وی مطرح شدند. ساخت محل دايمي نمايشگاههای کتاب نیز بخش دوم سوال وی از وزیر ارشاد بود.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در پاسخ گفت: چندي پيش با دوستانمان در شهرداري تهران بازديدي از باغ كتاب تهران در تپههاي عباس آباد داشتيم. به نطر ميرسد باغ کتاب محل مناسبي براي محل دايمي نمايشگاهها يا حداقل نمايشگاههاي تخصصي حوزه كتاب باشد.
وي به نگاه حمايتي ريس جمهوري در حوزه كتاب نيز اشاره كرد و گفت: مشكل خاصي در راه اجراي سياستهاي فرهنگي دولت وجود ندارد و وضعيت رو به بهبودي را شاهديم. البته در نمايشگاه كتاب تهران، با حضور مسوولان عالي رتبه نظام چون مقام معظم رهبري و رييس جمهوري زمينه پيگيري فراهم است و بايد بيشتر تلاش كنيم.
كتابهاي مورد نياز جامعه را خريداري ميكنيم
ادامه اين نشست به طرح سوالي درباره خريد كتاب اختصاص داشت. حسيني در اينباره گفت: خريد كتاب از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي هدفمند است. ما دنبال كتابخانههايي هستيم تا نياز فرهنگي و فكري مردم را برطرف سازند.
وي ادامه داد: به عنوان دستگاه فرهنگي نظام نميتوانيم هر كتابي را مورد حمايت قرار دهيم و تنها آثار فاخر و ارزشمند در سبد خريد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي قرار خواهند داشت.
افزايش 25 درصدي حضور ناشران در نمايشگاه كتاب
در دقایق پایانی اين نشست نيز دري به افزايش 25 درصدي ناشران براي حضور در نمايشگاه كتاب تهران اشاره كرد و گفت: با وجود اين افزايش ما تنها فضاي قبلي را در اختيار داريم و با محدوديت مواجهيم؛ در حالي كه اين تعداد در روزهاي آينده افزايش نيز خواهند يافت.
به گفته وي ضوابط نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران نسبت به دورههاي گذشته تغييري نكرده است.
بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران 14 تا 24 ارديبهشت در مصلاي امام خميني (ره)برگزار خواهد شد.
سهشنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۵:۰۷
نظر شما