مجموعه داستانهای برگزیده جایزه ادبی «یوسف»، یکشنبه 30 آبانماه در سرای اهل قلم رونمایی میشود.
این برنامه از ساعت 10 صبح با حضور هادی خورشاهیان، یوسف قوجق و خانواده معظم شهید محمدی در سرای اهل قلم (خانه کتاب و ادبیات ایران) برگزار خواهد شد.
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
روانشناسی از پرطرفدارترین حوزههای مطالعاتی در میان سایر رشتهها و شاخههای علوم انسانی است. علت شاید آن باشد که همه انسانها به طریقی با موضوعات روانشناسانه درگیر هستند و میخواهند علت یا علل رفتارها و کنشهای خود و دیگران را دریابند و در جهت بهبود مشکلات و سختیها بکوشند. یک نتیجه این امر پدید آمدن شمار کثیری کتاب با محتوای روانشناختی است که از نظر متخصصین علمی و آکادمیک نیستند و بعضا آنها را «زرد» یا «عامهپسند» خطاب میکنند و گاهی آنها را مضر تلقی میکنند. اما آیا به راستی اینچنین است؟
کتاب «آبی، تاریخ یک رنگ» نوشته میشل پاستورو و ترجمه فرزانه معمار در نوبت اول 1404 با 216 صفحه به قیمت 510 تومان به همت انتشارات نظر منتشر شده است.
رمان «قِزلآهو» نوشته امالبنین ماهر که روایتی داستانی از رابطه عمیق دو ملت ایران و افغانستان است، از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شد.
خراسانرضوی - خیمه کتاب که پاتوقی فرهنگی و کتابمحور است اینشبها به همت «بوکزیستو» در مشهد میزبان علاقهمندان است.
همدان - سرپرست کتابخانههای عمومی استان همدان با بیان اینکه راهاندازی کتابخانه سیار از اولویتهاست، گفت: یک کتابخانه سیار راهاندازی شده و دو مورد نیز آماده راهاندازی است.
در عملیات رمضان، یگانهایی مثل لشکر ۴۱ ثارالله (ع) و تیپ ۳۷ بعثت و یکی دو یگان دیگر، با شروع عملیات، در همان خطوط اولیه دشمن به موانع برخورد کردند. دلیل آن هوشیاری دشمن بود که به منطقه کوشک، که یک حالت قائمالزاویه داشت، حساس بود. همین هوشیاری و حساسیت سبب شد که قرارگاه قدس نتواند مأموریت جناحداری خود را بهخوبی انجام دهد.
در دنیایی که امنیت، حرف اول را میزند، فناوری هم دست به کار شده تا هیچ گوشهای از زمین بیحفاظ نماند. اگر هنوز هم فکر میکنید برای داشتن یک سیستم نظارتی قدرتمند، باید کیلومترها کابلکشی کنید یا هر ماه قبض برق سنگین پرداخت کنید، وقتش رسیده با دنیای دوربین مداربسته خورشیدی سیم کارتی آشنا شوید.
اجرای پنج نمایش در ژانرهای متفاوت در برنامه اجراهای تیرماه پردیس تئاتر شهرزاد پیشبینی شده است.
رئیس اتحادیه کاغذفروشان تهران با اشاره به کاهش قیمت کاغذ از ابتدای هفته جاری، گفت: کاغذ تحریر تا پایان تابستان افزایش قیمت نخواهد داشت.
دو فیلمنامه «اسبِ چشمه» و «سکسکه ماه پشتِ ابر» نوشته کرمالله سلیمانی در یک جلد منتشر شدند.
تاریخ چیست و چرا و چگونه آن را بخوانیم؟ اینها پرسشهایی به ظاهر ساده اما بسیار کلیدی و اساسی است. با هر کسی صحبت کنید پاسخی برای این دو سوال ظاهرا بدیهی در آستین دارد، اما حقیقت آن است که درک و انتظار عموم از تاریخ و کارکردهای آن بسیار متفاوت از آن چیزی است که پژوهشگران و صاحبنظران میگویند. در پرونده حاضر با شماری از پژوهشگران و صاحبنظران تاریخ درباره چیستی تاریخ و ضرورت آشنایی با آن گفت و گو کردیم.
ادبیات کودک و نوجوان ایران برای حضوری فعال و مثبت در جهان امروز، نیازمند نویسندگانی است که ذهنی پژوهشگر، چشمی تیزبین و گوشی شنوا داشته باشند، جسارت عبور از مرز تجربههای شخصی را پیدا کنند و دغدغههای واقعی و جهانی کودکان ایران و جهان را با زبانی تازه و فراگیر روایت کنند.
خوزستان - صدمین نشست «سفرنامهها و جغرافیای تاریخی طبیعی فرهنگی خوزستان» با حضور اردشیر صالحپور نویسنده کتاب «هفت کافه بینراهی» ۲۳ تیرماه در اهواز برگزار میشود.
این مجموعه تلاشی است فرهنگی برای ایستادگی در برابر تحریف تاریخ و روایتسازیهای سلطهطلبانه، و نیز دعوتی است برای مشارکت در مبارزه فکری و آگاهیبخش با محوریت مسئله فلسطین.
کتاب «شکسپیر و شرکا» نوشتهی سیلویا بیچ، روایتی صمیمی و مستند از تجربهی منحصربهفرد یک زن امریکایی در قلب پاریس دههی ۱۹۲۰ است؛ دورهای که به لحاظ فرهنگی و ادبی، از طلاییترین سالهای قرن بیستم به شمار میآید. این اثر نهتنها روایتی مستند از تأسیس و مدیریت کتابفروشیای کوچک در پاریس، بلکه آینهای است از جنبش ادبی «نسل گمشده» و حلقهای از چهرههای نامدار ادبیات مدرن که در فضای آن کتابفروشی گرد هم آمده بودند.
اعضای هیئت امنای کاروان مهربانی صنعت چاپ با مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ دیدار کردند، در این دیدار درباره حضور این کاروان در مراسم سالانه جشن روز ملی صنعت چاپ در استانهای کشور صحبت شد.
کتاب «طراشعر» شامل مجموعهای از نقدها و گفتوگوها درباره این سبک شعری منتشر شد.
دومین فصلنامه فرهنگی، اجتماعی و تخصصی آشپزی «تنور» به سردبیری سوشیانس شجاعیفرد و با صاحب امتیازی سپهر سرلک منتشر شد.
کاوش در گورستانها برای تبیین تاریخ یک جامعه باستانی از اهمیت بسیاری برخوردار است. برخی به اشتباه بر این تصورند که کلیه گورهای باستانی شبیه هم هستند و با کاوش تعداد اندکی از آنها میتوان به نتایج علمی دلخواهی رسید.
نظر شما