جمعه ۱۱ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۰
کتاب برترین چیزی است که انسان در اختیار دارد/ «گذار زن از گدار تاریخ» را بخوانید

حجت‌الله جودکی گفت: این سخن از امام علی (ع) است؛ وای بر کسی که دو روز او مثل هم باشد. بهترین چیزی که در اختیار بشر قرار دارد، کتاب است. در صحبت ممکن است لغزشی وجود داشته باشد، اما کتاب چون بعد از نوشته شدن دوباره با تامل خوانده می‌شود، از لغزش به دور است و برترین و بهترین چیزی است که انسان برای افزایش معلومات در اختیار دارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، حجت‌الله جودکی، پژوهشگر تاریخ و نویسنده آثاری همچون تاریخ بنو رستم، تاریخ فاطمیان، تاریخ ادریسیان و... درباره مطالعه تعطیلات نوروز به گفت: هر فرصتی که پیش بیاید و ما بتوانیم قدمی در راه دانستن برداریم و چیزی را بفهمیم، بهتر از لحظه پیش است. در مقایسه‌ هر ساعت با ساعت قبل اگر دریابیم که به دانسته‌هایمان اضافه شده است، بدون شک موفق بوده‌ایم.

وی افزود: خداوند از تمام پیامبران خواسته است تا از آن چیزی که به آن دانش ندارند، پیروی نکنند. اگر دنبال دانش نباشیم، مجبور هستیم تا از همین چیزهای روزمره پیروی کنیم. خداوند سفارش کرده است تا دانش به دست بیاوریم و مرتب تاکید کرده است که از گمان بپرهیزید، بعضی از گمان‌ها گناه است. اساسا ظن و گمان باری از حقیقت ندارد. ما باید کاری کنیم تا هر ساعت از عمرمان پربارتر از ساعت پیش باشد و چیز جدیدی یاد بگیریم. خداوند به ما حواس پنجگانه عطا کرده است و علاوه بر آن توانایی این را داریم تا بعد از دیدن یک تصویر زیبا، آن را در ذهن خود تصور کنیم و درباره آن تدبر و تعقل کنیم. خداوند خیلی دوست دارد که هر لحظه زندگی انسان پربارتر از لحظه قبل باشد.

جودکی بیان کرد: این سخن از امام علی (ع) است؛ وای بر کسی که دو روز او مثل هم باشد. بهترین چیزی که در اختیار بشر قرار دارد، کتاب است. در صحبت ممکن است لغزشی وجود داشته باشد، اما کتاب چون بعد از نوشته شدن دوباره با تامل خوانده می‌شود، از لغزش به دور است و برترین و بهترین چیزی است که انسان برای افزایش معلومات در اختیار دارد.کسب معلومات نیز ما را در زندگی به جلو می‌برد. اگر از کتاب دوری کنیم باید در انتظار مصیبت‌های زیادی باشیم. اولین مصیبت جعل است و پیامد جعل حاکم شدن جاعلان است. بهترین کار کسب علم است. بهترین روش کسب علم از طریق کتاب است. البته استفاده از محصولات فرهنگی دیگر هم مفید است، چون برای ساخت آنها هم فکر و اندیشه به کار گرفته شده است.

این پژوهشگر تاریخ در ادامه گفت: به نظر من مطالعه باید با علاقه شخصی فرد در یک راستا باشد، هر شخصی باید کتاب‌هایی را مطالعه کند که با علایق او همسان است وگرنه آن تاثیر مثبت را بر جای نخواهد گذاشت. اگر علاقه نباشد، رغبتی پیش نمی‌آید ولی اگر برای انجام هر کاری علاقه باشد، انسان با حرص و ولع به دنبال آن می‌رود. آدمیزاد راحت‌طلب است و دوست دارد که به دنبال کارهای آسان‌تر باشد. 

وی افزود: در روزهای تعطیل معمولا رمان‌ها جذاب‌تر می‌شوند. در تعطیلات رمان بخوانیم. هر کس با توجه به سلیقه خویش می‌تواند به انتخاب بپردازد. این روزها رمان‌هایی با رویکرد روانشناسانه و جامعه‌شناسانه در بازار فراوان است و البته رمان‌هایی با ترجمه خیلی خوب در بازار کتاب وجود دارند که فرد با خواندن آنها هم می‌تواند شخصیت‌سازی کند و هم آگاهی خود را بالا ببرد. خواننده می‌تواند با پیام‌هایی که می‌بیند همدلی و همسرایی پیدا کند. 

جودکی بیان کرد: خواندن کتاب‌های شعر نیز در روزهای تعطیل بسیار خوب است. شعرهای زنده‌یاد فریدون مشیری فوق‌العاده روان است و در خاطره‌ها می‌ماند. همچنین علاقه‌مندان به مطالعه شعرهای شاعران معاصر را بخوانند. در حوزه طنز هم البته کتاب‌های خوبی داریم که خواندن آنها نیز خالی از لطف نیست.  



وی گفت: من کتاب‌های محمد ابراهیم باستانی پاریزی را برای مطالعه توصیه می‌کنم؛ کتاب خاتون هفت قلعه، اثر محمد ابراهیم باستانی پاریزی را برای تعطیلات نوروز مطالعه کنند. تاکنون سرزمین عزیزمان ایران، شاهد پایه‌گذاری و انحلال بسیاری از سلسله‌ها و حکومت‌ها بوده و شکست‌ها، پیروزی‌ها، جنگ‌ها و صلح‌های فراوانی را به چشم دیده و دست‌خوش فتوحات، تصرف‌ها و ویرانی‌های بسیاری قرار گرفته است. فلات‌های این سرزمین نیز، مستثنی از موارد مذکور نبوده و سرنوشت و تاریخ قابل توجهی را در قلب خود محفوظ نگه می‌دارند.

درگیری و کشمکش‌های همیشگی، در میان حاکمان شهرهای مختلف منجر به ایجاد قلعه‌ها و بناهای بسیاری در جای جای این سرزمین شده و عنوان‌های جالبی را با نام‌های دختر به خود اختصاص می‌دهند؛ بناهایی که اغلب‌شان، بر اثر گذشت زمان و بی‌توجهی، به مخروبه و ویرانه‌هایی تبدیل شده‌اند. در همین راستا، این کتاب به تشریح و بررسی گذشته هر یک از این بناها و قلعه‌ها پرداخته و منبعی ارزشمند را در زمینه‌ی تاریخ ایران خلق می‌کند. در واقع این اثر، دربرگیرنده‌ی مجموعه مقالات «محمد ابراهیم باستانی پاریزی»، تاریخ‌دان، نویسنده، پژوهشگر، شاعر، موسیقی‌پژوه و استاد دانشگاه تهران است و مطالب مهم و خواندنی را در اختیار علاقه‌مندان و دوستداران به تاریخ قرار داده و آنها را با نکات و اطلاعات قابل توجهی آگاه می‌سازد.



جودکی افزود: کتاب «نوح هزار طوفان» نیز مجموعه‌ای از نوشته‌های «باستانی پاریزی» در حوزه‌های تاریخ، سیاست و ادبیات است و چون سایر آثار او با زبانی طنزآمیز نوشته شده و با تصاویر متعدد از اشخاص، اسناد و مکان‌ها به چاپ رسیده است.



وی بیان کرد: کتاب «گذار زن از گدار تاریخ»، اثری دیگر از روانشاد استاد باستانی پاریزی است که رویکردی دیگرگونه به رخدادهای تاریخی دارد، در این اثر وی در رویکردی با محوریت نقش زنان، در نقاط عطف تاریخ، به وضعیت زن در دوران‌های تاریخی و همچنین نقش اثرگذار زنان در تاریخ پرداخته است. پیشینه‌ی حاکمیت زنان در سطوح پادشاهی و فرمانروایی در ایران، به دوران پیش از اسلام برمیگردد. پادشاهی زنانی همچون: پوراندخت و آذرمیدخت، دختران خسروپرویز ساسانی، که بر اریکه‌ی تخت شاهی تکیه زدند، اگرچه مدت کوتاهی بود، اما نشانگر تسامحی بود، که در پذیرش زنان در عرصه‌های پادشاهی در ایران آن دوران وجود داشته است.

جودکی افزود: کتاب آسیای هفت سنگ اثر دیگری از دکتر محمد‌ابراهیم باستانی پاریزی مجموعه نوشته‌های متعدد و پراکنده‌ای است از استاد باستانی پاریزی در حوزه‌های مختلف تاریخ، فرهنگ، ادب، سیاست و نظایر آن که گاه به طنز می‌گراید، خواندن این کتاب نیز خالی از لطف نیست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها