خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، سیدقاسم یاحسنی، روزنامهنگار و مورخ اجتماعی: «حدود سی سال پیش که درباب تاریخ مطبوعات در بندر بوشهر و دیگر شهرهای این استان تحقیق و پژوهش میکردم، هنگامی که به تاریخ نشریات چاپ شده در بندر بوشهر رسیدم، به شناسایی و معرفی نشریاتی چون، «نورافشان»، «خلیج ایران»، «دیلینیوز« «بولتن (وابسته به کنسولگری بریتانیا در بوشهر)»، «جنوب»، «پُست خلیج»، «سنگلاخ»، «عرشه ملی» و «دریاکنار» پرداختم و اطلاعاتی را که غالباً از طریق خاطرات و تاریخ شفاهی بهدست آورده بودم، در ویراست نخست کتاب «صد سال مطبوعات بوشهر رکنی اساسی در تاریخ روزنامهنگاری ایران، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر، چاپ اول، بوشهر1374.» گنجانده و ارائه دادم.
اکنون و پس از سی سال، اطلاعات جدیدی درباب چاپ و انتشار یک روزنامه دیگر در بندر بوشهر بهدستم رسیده که تا قبل از چاپ و انتشار ویراست دوم آن کتاب، برای ثبت در تاریخ اطلاعات جدید را تقدیم شما خوانندگان محترم میکنم. من از وجود این روزنامه چاپ بوشهر که بههمّت فرزانه ارجمند، آقای پرویز هوشمند، بهدستم رسیده، تا چند روز پیش خبری نداشتم! اما با مساعی و تلاش آقای هوشمند، عکسی از شماره اول این نشریه در اختیارم قرار گرفت که البته صفحه دوم ندارد و فقط صفحات 1، 2 و 4 آن موجود است. اسم روزنامه «نورافکن» است. تا آنجا که تحقیق و پژوهش کردهام، تا به امروز، در هیچکدام از تاریخهای مطبوعاتی که به زبان فارسی و غیرفارسی نوشته و منتشر شده، حتی دوره چهار جلدی «اسناد مطبوعاتی ایران (1332ـ1320)»، کمترین اشارهای به انتشار روزنامه نورافکن، چاپ شده در بندر بوشهر نشده است!
با دستمایه قرار دادن مجموعه اطلاعات شفاهی (از طریق تماس تلفنی) که از آقایان پرویز هوشمند، کامبیز دیّری و مصطفی فخرایی بهدست آمده، میکوشم آگاهیهایی تازه و تاکنون روایت ناشده از تاریخ سه شماره نشریه، روزنامه «نورافکن» ارائه بدهم.
روزنامه نورافکن در بندر بوشهر
نخستین شماره روزنامه «نورافکن» بهصاحب امتیازی فردی بهنام «مومنی» که نام کوچکش احتمالاً محمد بوده است و دبیر داخلی زندهیاد میرزااحمد دیّری در روز پنجشنبه 14 دیماه 1329ش./4 ژانویه 1954م و در خلال جنبش ملی شدن صنعت نفت در ایران چاپ و منتشر شد. نشریه نورافکن چهار صفحه داشت و در چاپخانه «خلیج ایران» واقع در بوشهر طبع شده است که «جای اداره بوشهر» بوده است. در زیر لوگوی نشریه نوشته شدهاست: «مقالات وارده مسترد نمیشود و اداره در حک اصلاح آن مختار است». همچنین در شانه راست نوشته شده است: «آبونمان پس از ارسال شش نسخه دریافت میشود». بهای «تکشماره 1 ریال» است. «بهای اشتراک، داخله 120 ریال، خارجه 150 ریال است.» صفحهبندی و حروفچینی نشریه، حتی نسبت به سایر نشریات در بندر بوشهر، که غالباً در چاپخانه علوی بوشهر انجام میشد، ابتدایی و بسیار آماتور است.
روزنامه نورافکن فاقد عکس است و مصور نیست. عمده مطالب و نوشتههای آن به قلم میرزااحمد دیّری و برادرش میرزاعلی دیّری تحریر شدهاست. نخستین شماره روزنامه نورافکن بهمناسبت و میمنت سالروز تولد حضرت محمد رسولالله (ص) چاپ و منتشر شده است. بههمین خاطر نیز در صفحه اول، حجم عظیمی از مطالب به توحید و نبوت اختصاص داده شدهاست.
برخی از عناوین شماره اول روزنامه نورافکن عبارتند از:
ـ محمد(ص) رسولالله
ـ ای بوشهر و بنادر، (میرزا احمد دیّری)
ـ ستون توحید
ـ شکایت بیکاران از کارخانۀ اعتمادیه
ـ برق شهر، نظم نور
ـ بیسوادی ما را از قافله تمدن عقب زده است، (ع. دیّری).
ـ تذکر لارم.
ـ شعری از دفاعی در منقبت حضرت محمد(ص)
و...
سرمقاله نشریه نورافکن چنین است: «با تائیدات پروردگار، نهایت خورسند و مفتخر هستیم در این ایام خجسته که مواجه با مولود مسعود فخر عالمیان است، اولین شماره روزنامه نورافکن را منتشر میکنیم. از روزی که طلیعه نورافکن منتشر شد، مورد استقبال قرارگرفت. تلگرافات و نامههای مفصل و تقریضهای ادبی پیدرپی زیادی به ما رسیده. خواهشها (؟) بعض کردهاند که هرچه زودتر به نشر مقصود مبادرت نمائیم. با اینکه ما دچار اشکال فنی، از لحاظ حروف و چاپ و کارگر بودیم، فشار افکار عمومی و غلیان احساسات صمیمانه رفقا و علاقهمندان، مانند مأمورین مسلح اجرا، ما را متذکر میشدند که در چاپ و ارسال روزنامه تسریع نمائیم و دیگر فرصت اینکه ما بتوانیم برای تکمیل نواقص حروف و چاپ جُنب بخوریم، به ما ندادند!
ما با تشکر و خوشوقتی فراوان از عواطف حسنه کلیه آقایان و بانوان بهپیروی از نیات عموم روشنفکران، اینک دست بهکار میشویم و امیدواریم خداوند کریم (؟) ما را مرتباً توفیق خدمات دینی و اجتماعی و ملی عنایت فرماید.» (نورافکن، ص 4).
نکتۀ مهم و جالب توجه در این سرمقاله، توجه به زنان در کنار مردان و مخاطب قرار دادن «بانوان» است. موضوعی که در فضای مردسالار فکری و فرهنگی بوشهر در اواخر دهۀ بیست شمسی قرن گذشته شمسی، قابل ملاحظه و دقت نظر است و نشان از پیشگامی و روشنفکری گردانندگان مذهبی روزنامه نورافکن دارد.
از جمله «از روزی که طلیعه نورافکن منتشر شد» چنین پیداست که پیش از 14 دیماه 1329ش که نخستین شماره نورافکن منتشر شده است، پیش از آن شماره صفری به عنوان «طلیعه» چاپ و منتشر شده است. ما تا امروز به این «طلیعه» دست پیدا نکردیم و نمیدانیم آیا «شماره صفر» و پیششماره بوده یا اعلامیه! (امیدوارم کسانی که این طلیعه را در اختیار دارند، آن را برای ثبت در تاریخ مطبوعات بوشهر به ما بدهند تا به نام خودشان در ویراست دوم کتاب تاریخ مطبوعات بوشهر طبع کنم).
گرایش روزنامه نورافکن، چنانکه از همان شماره اول پیداست، گرایشی ملی ـ مذهبی، با رویکردی عدالتخواهانه و ترقیگرایانه است؛ یعنی نشریه هم حاوی مطالب مذهبی است و هم ملی. طرفدار قشر محروم و بهخصوص کارگران و فقرا است. گرایش و رویکرد مذهبی گردانندگان روزنامه نورافکن، از مطلبی با عنوان «تذکر لازم» بهخوبی هویداست:
«تذکر لازم ـ از کلیۀ مشترکین و قارئین محترم روزنامه نورافکن تقاضا میشود که چون عمده مقصود ما نشر و توسعه و بسط احکام دینی است و به این جهت اغلب ما بهدرج آیات قرآن کریم مبادرت مینمائیم، توجه فرمائید که پس ازخواندن روزنامه، توی دست و پا نیفتد، بهمصداق: انه القرآن کریم فی کتاب المکنون لایمسه الا المطهرون.» (همان، ص1).