چهارشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۲:۴۰
نمایشگاه مجازی تهران؛ نماد مقاومت فرهنگی ایران

علی محمدپور، فعال حوزه نشر دیجیتال معتقد است؛ برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران؛ رویدادی که فراتر از یک راه‌حل موقت، پیامی روشن از تداوم زندگی، تاب‌آوری زیرساخت‌های دیجیتال داخلی و جریان بی‌وقفه فرهنگ در سخت‌ترین شرایط را به همراه دارد.

سرویس فرهنگ و نشر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - علی محمدپور، فعال حوزه نشر دیجیتال: «در شرایط جنگ و قطعی اینترنت، نمایشگاه مجازی کتاب پیامی روشن از تداوم زندگی و جریان فرهنگ است.

نمایشگاه کتاب تهران امسال در شرایطی متفاوت برگزار می‌شود؛ شرایطی که برگزاری مجازی آن را بیش از همیشه مهم کرده است. ما درگیر یک جنگ سرنوشت‌ساز هستیم و همزمان به دلیل نگرانی‌های امنیتی، اینترنت بین‌المللی قطع شده و زندگی روزمره مردم بیشتر روی شبکه‌های داخلی جریان دارد.

در چنین شرایطی، تصمیم به برگزاری نمایشگاه کتاب به صورت مجازی، فراتر از یک راه‌حل موقت است. این تصمیم نشان‌دهنده ظرفیت و آمادگی زیرساخت‌های دیجیتال کشور است. شبکه‌های داخلی ثابت کرده‌اند که حتی در زمان قطع اینترنت جهانی هم می‌توانند نیازهای مردم را در فضای مجازی تا حد زیادی پوشش دهند.

نقش شرکت ملی پست در این نمایشگاه هم بسیار کلیدی است. ارسال کتاب‌ها به نقاط مختلف کشور در مدت محدود نمایشگاه، آزمون مهمی برای سیستم لجستیک کشور به شمار می‌رود؛ سیستمی که در سال‌های اخیر نشان داده توانمندی خوبی در این زمینه دارد و در سخت ترین شرایط جنگ هم کار جابه جایی مرسولات را انجام داده است.

از نظر فرهنگی، برگزاری نمایشگاه مجازی پیام مهمی دارد: جریان کتاب، ادبیات و فرهنگ در کشور متوقف نشده و حتی در سخت‌ترین شرایط هم ادامه دارد. این استمرار، نشانه‌ای از زنده بودن چرخه تولید و مصرف محصولات فرهنگی در ایران است.

از سوی دیگر، این نمایشگاه می‌تواند به گردش مالی در صنعت نشر کمک کند. تزریق نقدینگی به بازار کتاب، به‌ویژه در شرایط اقتصادی دشوار برای بسیاری از ناشران، اهمیت زیادی دارد. این حمایت نه تنها به پایداری ناشران کمک می‌کند، بلکه به کل زنجیره نشر — از نویسنده و مترجم تا تصویرگر و چاپخانه — انگیزه و امید می‌بخشد.

حضور کتاب‌های الکترونیکی و صوتی طبق آیین‌نامه نمایشگاه، فرصت خوبی برای کسانی است که این روزها با محدودیت دسترسی به اینترنت یا محتوای دیجیتال مواجه هستند. این بخش می‌تواند به گسترش استفاده از ظرفیت‌های داخلی در تولید و توزیع محتوای دیجیتال کتاب کمک کند.

نمایشگاه مجازی کتاب هرچند از دوران کرونا تجربه شده بود، اما در سال‌های اخیر با استقبال چشمگیری روبه‌رو شده است. سال گذشته حدود ۷۰ درصد خریدهای مردم از طریق سامانه نمایشگاه مجازی انجام شد و این سامانه توانست دسترسی افراد در شهرها و روستاهای دورافتاده را به نمایشگاه فراهم کند؛ در حالی که قبلاً فقط کسانی که امکان سفر به تهران را داشتند، می‌توانستند از آن بهره ببرند.

ایران یکی از معدود کشورهایی است که تجربه قابل توجهی در برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب دارد. امسال با اضافه شدن کتاب‌های الکترونیکی و صوتی، و در شرایط خاص جنگ، این نمایشگاه پیام ارزشمندی به جهان می‌دهد: مردم ایران هم عاشق کتاب و فرهنگ هستند و هم در استفاده از فناوری‌های جدید پیشرو و خلاق‌اند. این ویژگی‌ها نوید آینده‌ای روشن برای کشورمان است.

به همه فعالان حوزه نشر، نویسندگان، ناشران و علاقه‌مندان کتاب پیشنهاد می‌کنم در این رویداد بزرگ مشارکت کنند. این فرصت خوبی است که تجربه ایران را به رویدادهای جهانی کتاب اضافه کنیم و نشان دهیم که ایران همچنان سرزمین کتاب و فرهنگ است.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها