به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مارگریت دوراس، با نام کامل مارگریت ژرمن ماری دونادیو، متولد ۱۹۱۴، نویسنده، نمایشنامهنویس، فیلمنامهنویس، مقالهنویس و فیلمساز فرانسوی بود که برخی از منتقدان ادبی لقب «بانوی داستاننویسی مدرن» را به او دادهاند.
دوراس در طول دوران فعالیت ادبی و هنری خود بیش از ۱۹ فیلم ساخت و ۶۰ کتاب شامل رمان، داستان کوتاه، نمایشنامه، اقتباس و فیلمنامه نوشت. وی به جای نامخانوادگی اصلیاش، دونادیو، اسم دوراس، که نام منطقه محل مرگ پدرش بود را انتخاب کرد، نامی که تا پایان عمر در تمام آثارش استفاده شد و همگان دوراس را به این نام میشناسند.
وی بهخاطر گوناگونی و نوگرایی آثارش، همچنین سنتگریزی و ساختارشکنی که موجب شد خلاقیت و نوآوریهای جدیدی در ادبیات فرانسه از خود بهجای بگذارد یکی از چهرههای برجسته ادبی نیمه دوم قرن بیستم به شمار میرود و زبانش، شاعرانه و نثرش، ساده و بیآلایش است.
این کتاب را نخستین زندگینامه واقعی مارگریت دوراس میدانند. خواندن مارگریت دوراس، بدون خواندن و دانستن زندگیاش کار دشواری است، چرا که رمانهای او هرگز به تجربیگرایی صرف محدود نمیشوند، بلکه مسائلی شدیداً شخصی را آشکار میکنند تا جایی که درک آنها بهطور جداگانه دشوار است.
در بخشی از مقدمه کتاب آمده است: «منبع مهم موضوعات و الهامات او برای نوشتن داستانهایش زندگیاش بود؛ بسیاری از صحنهها و شخصیتهای زندگی دوراس در رمانهای او بازسازی شدهاند، و اغلب از تجربیات زندگی خود، بهویژه دوران کودکیاش در ویتنام، در آنها استفاده کرده است؛ داستانهای شخصیاش را در داستانهای خود گنجانده و حسی از اصالت و عاطفه عمیق پدید آورده است. برای دوراس نوشتن درباره خود راهی برای پرداختن به موضوعی ممکن در میان بسیاری از موضوعات دیگر است بااینحال او در تلاش بود ریشههای میل خود به نوشتن را پیدا کند و میدانست که از عناصر ناهمگون در تجربیاتش سرچشمه گرفته است؛ جنون مادرش، تجربه او از بیداری تمایلاتش، کودکی دشوار او در آسیای جنوبشرقی استعماری در سرزمینی بیگانه و دست و پا زدن در فقر، تجربه خطرناک او از پیوستنش به جنبش مقاومت فرانسه، اعتیادش به الکل، زندانی شدن دلخراش شوهرش در داخائو، برگشتن به زندگی پس از پنج ماه اغما… بنابراین هر بار برای نوشتن به زندگی شخصی خودش برمیگردد.
انتشارات چام این کتاب را در ۴۲۶ صفحه و با قیمت ۳۶۰ هزار تومان عرضه کرده است.
نظر شما