به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هفته گذشته سرویس هنر چندین گزارش، خبر و مصاحبه، یادداشت داشته که در این گزارش، چندی از مهمترینهای این اخبار بازگو میشود. اخبار این هفته گزیدهای از گفتوگو با هنرمندان و هنرپژوهان تا کتابهای تازه در زمینه هنر است.
کتابهای عکس ۸ سال دفاع مقدس ایران، نه تنها به حفظ تاریخ جنگ ایران و عراق کمک کرده، بلکه احساسات، لحظات حماسی و جنبههای انسانی این دوره مهم را به تصویر کشیده و نقش مهمی در مستندسازی و حفظ تاریخ جنگ ایران و عراق ایفا میکنند.

چاپ دوازدهم کتاب «هنر مقدس، اصول و روشها» تألیف تیتوس بورکهارت با ترجمۀ جلال ستاری از سوی انتشارات سروش منتشر وبا قیمت ۲۲۰ هزارتومان و روانه بازار نشر شد.

در دنیای هنر، اقتباس به معنای نوآوری و بازآفرینی آثار شناختهشده در قالبی جدید و جذاب است.

نشست نقد و بررسی نمایشنامه «شش شخصیت در جستجوی نویسنده» اثر لوئیجی پیراندللو با کارگردانی و بازیگری علی شمس، روز یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳ از ساعت ۱۶ تا ۱۷:۳۰ در انتشارات قطره برگزار میشود.

کتاب «معماری رویا» نوشته فرهاد دوانقی به مقوله تدوین در سینما میپردازد و آن را هنر ساختمانسازی در سینما میداند در ۲۸۰ صفحه نگاشته شده است و با قیمت ۱۷۰ هزار تومان روانه بازار نشر شده است.

کتاب «رگ تاک» شامل مجموعهای از ۷ نمایشنامه است که بهصورت پیوسته با توجه به نیازهای گروه تئاتر «پرما» شکل گرفتهاند. هر کدام از این نمایشنامهها نه تنها دارای هویت مستقل خود هستند، بلکه به نوعی یکدیگر را تکمیل کرده و بهعنوان مجموعهای جامع از آثار نمایشی عمل میکنند.

کتابهای مصور با ترکیب روایتهای احساسی و تصویرگری هنری، تجربههای واقعی رزمندگان را به شکلی زنده و تاثیرگذار به مخاطب منتقل میکنند.

ششمین کتاب از مجموعه «مطالعات هنر و معماری قاجار» با عنوان «شمایلنگاری مذهبی در هنر قاجار» نوشته علیرضا بهارلو در ۳۱۲ صفحه تمام رنگی به قیمت ۷۵۰ هزار تومان به همت انتشارات دانیار منتشر شد.

قهرمانهای وافعی جنگ ۸ ساله ایران و عراق، شهدا هستند. در سینمای تمام دنیا قهرمانان جنگ، ورزش و.. همیشه سوژههای جذابی برای ساخت فیلم زندگینامهای بوده و هستند.

دبیر فراخوان «مونودراما»، اسامی ۳۳ نمایشنامه مورد پذیرش برای دفترهای سوم و چهارم این مجموعه را اعلام کرد.

به مناسبت هفته دفاع مقدس، فرصتی فراهم آمد تا در این شماره از پرونده «کتاب، تئاتر و سینمای کودک و نوجوان» به معرفی دو اثر که یادآور رشادتهای بهنام محمدی، دانشآموز ایرانی در برابر دشمنان است، بپردازیم.

کتاب «معماری رویا» نوشته فرهاد دوانقی در ۲۸۰ صفحه با قیمت ۱۷۰ هزار تومان ۱۴۰۳ منتشر شده است.

مقایسه روند تولید کتاب در ۶ ماه گذشته به تفکیک شهر تولید، تالیف یا ترجمه، تازه نشر یا تجدید چاپ در این ۶ ماه، وضعیت فراز و نشیب نشر کتابهای هنری را نشان میدهد. با نگاهی به نمودار مشاهده میشود که ماه اردیبهشت و مرداد به نسبت سایر ماههای نیمه ابتدایی سال ۱۴۰۳ وضعیت مطلوبتری بر نشر کتابهای هنری کشور حاکم بوده است.

مدیرکل هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران گفت: کاهش تولید کتابهای گرافیک منحصر به ایران نیست. در سراسر جهان، تولید و فروش کتابهای هنری رو به افول است. گسترش مطالعه در فضای مجازی و شرایط اقتصادی نامساعد، این روند را تشدید کرده است. حتی در این شرایط نیز نباید از چاپ کتابهای این حوزه دست کشید. تاکید بر این امر، تلاشی برای حفظ این فرهنگ و رویکرد است تا آثار نمایشگاهی در کتابخانههای مرجع جایگاهی ثابت داشته باشند.

این مراسم در روز جمعه ۱۳ مهرماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۱ الی ۱۳ در سالن خزر واقع در فرهنگسرای نیاوران برگزار میشود.

محمدمهدی سیار گفت: طرح اولیه را میکائیل براتی طراحی کرد و برای من فرستاد. پس از آن مصرع را تقدیم کردم و بیت کامل آن «سرو لبنان ریشه در خون دارد و سر برفلک / ذکر عشاقش همه یا لیتنا کنا معک» است.

در سینمای ایران، آثار اقتباسی همواره جایگاه ویژهای داشتهاند؛ چرا که بازتابدهنده تعامل عمیق فرهنگ، ادبیات و تاریخ با هنر هفتم هستند. در ۶ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳ نیز فیلمهایی با اقتباس از کتابها به روی پرده رفتند که در این گزارش به بررسی آنها میپردازیم.

کتاب «طواف عشق» عکسواره ۱۳۹۶-۱۴۳۹ هیئت حضرت اباالفضل علیه السلام حسینیه روستای مزرعه امام نایین است که توسط انتشارات شهر علم منتشرشدهاست. این مجموعه عکسها توسط حسین شهریاری گردآوری شدهاست. کتاب «طواف عشق» برای نخستین بار در سال ۱۴۰۳ ودر شمارگان ۵۰۰ نسخه به بازار نشر عرضه شدهاست.

اصلیترین هدف استون از نوشتن کتاب «در جستوجوی روشنایی» شرح تلاشها و دستاوردهایش است که بدون حمایت سازمان خاصی و حتی در برخی از موارد با تحریم و سختگیری به کارش ادامه داده و فیلمسازی کند.

سومین و آخرین ترجمۀ عباس نعلبندیان با عنوان «پُرِمتوسِ در بند» اِسکیلِس بعد از ۵۲ سال منتشر شد.

پژوهشگر هنر فلسطین مطرح کرد: یکی از راهحلهای پیشنهادی به عنوان درمانی سریع برای ارتقای آثار در حال تولید، خروج آثار عمیقتر از انزوا، جلوگیری از شهادت امثال ناجیعلی و دیده شدن آثاری شبیه به آثار او، این است که آثار در قالب جدی مثل کتاب بازنشر شود، نمایشگاه گذاشته بشود، برنامه تلویزیونی کار بشود و یا پرتره هنرمند کار بشود. به نوعی یک اثر هنری رها شده در فضای مجازی به حال خویش باقی نماند و حمایتهایی از آن صورت بگیرد.

کتاب «فنون نمایشهای ایرانی» نوشته یدالله آقاعباسی به همت نشر قطره، به دبیری قطبالدین صادقی در ۴۳۵ صفحه منتشر شدهاست.

فیلمنامه انیمیشن «گیسو» نوشته عاطفه صالحی و سعید قاسمی به مسابقه فیلمنامه نهمین جشنواره فیلم زنان آمریکا راه پیدا کرد.

با نگاهی دقیقتر و مقایسه دو جشنواره چهلویکم و چهلودوم و نگاه آماری به آنها متوجه میشویم در سال ۱۴۰۲ یعنی درجشنواره سال قبل هرچند به لحاظ تعداد تولیدات فیلم جنگی فیلمسازان و متولیان امر فیلمسازی به تعداد مساوی فیلم تولید کردهاند اما اقبال به مقوله اقتباس ادبی و الهامگیری از واقعیت در جشنواره چهلویکم بیشتر از جشنواره سال پیش بودهاست.

اجرای نمایش «قضیه تفنگ چخوف» به نویسندگی احسان بدخشان و کارگردانی اشکان پیردلزنده برای دومین دور اجرا در تئاتر هامون از ۵ مهر، ساعت ۱۹ در تئاتر «هامون» اجرا میشود.

کتاب «جهان مکتوب؛ چگونه ادبیات به تاریخ شکل داد» نوشته مارتین پوکنر با ترجمه علی منصوری، به تازگی به چاپ ششم رسیده است.

کتاب «خیال پردازان عکاسی» نوشته مری وارنر مارین و ترجمه مهدی نوری مقدم، با پرداختن به ابعاد مختلف هنری، اجتماعی و فرهنگی به خواننده این امکان را میدهد تا با زندگی و آثار عکاسانی از سراسر جهان آشنا شود و نگاهی جامعتر به نقش عکاسی در جهان معاصر پیدا کند.

کشورهایی هستند که ناشران خوبی در رشته گرافیک دارند اما در ایران، جسته و گریخته است. نشر ما یک کتاب گرافیک چاپ کرده، ناشر دیگر یک کتاب دیگر، اما همه اینها مدون شده نیست. با حمایت بزرگان این رشته، شرایط را میتوان به دوران دهه ۸۰ برگرداند. برندسازی در حوزه گرافیک تاثیرگذار است.

آمار کتابهای ثبت شده در بانک اطلاعاتی خانهکتاب و ادبیات ایران نشان میدهد در شهریور ماه ۱۴۰۳ در کشور ۲۰۵ عنوان کتاب در حوزه هنر منتشر شده که در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته با ۲۸۳ عنوان کاهش ۲۷ درصدی را نشان میدهد.

کتاب «شکسپیر؛ گفتوگوهایی با یان کات» نوشته چارلز ماروویتزو ترجمه رضا سرور در نوبت اول ۱۴۰۳ با ۲۱۲ صفحه در ۵۰۰ نسخه به قیمت ۲۶۵ تومان به همت انتشارات بیدگل منتشر شده است.

مراسم رونمایی از مجموعه آموزشی و پژوهشی «دستگاه های موسیقی ایران» بعد از برپایی نشست رسانهای این پروژه با حضور حسین علیزاده و تعدادی از هنرمندان در فرهنگسرای ارسباران تهران برگزار شد.

مترجم کتاب «در جستوجوی روشنایی» گفت: این کتاب علاوه بر جنبههای سینمایی، حالت قصهگونه نیز دارد و موضوعاتی مانند همکاری با آل پاچینو و دیپلمات را در قالب یک رمان روایت میکند. نویسنده، این کتاب را با قلمی جذاب نوشته و به همین دلیل بسیار ارزشمند است.

کتاب «فَشِن» نوشته ربکا آرنولد و ترجمه منظر محمدی با ۲۰۸ صفحه به قیمت ۲۲۹ تومان به همت انتشارات مشکی در نوبت دهم منتشر شد.

نظر شما