اخبار حوزه اندیشه در هفتهای که گذشت؛
از نقد و بررسی تاریخ نگاری برنامه کتب درسی در ایران تا انتقاد از میزان پایین جوایز جشنواره فارابی
تاریخ نگاری برنامه کتب درسی در ایران، نشست خبری پانزدهمین جشنواره بینالمللی فارابی، نقد و بررسی کتاب «زندگیای که میتوانی نجات دهی» از جمله موضوعاتی بودند که اخبار آنها در هفته گذشته در بخش اندیشه مخابره شد.
دومین کنفرانس میان دورهای فرهنگ، پژوهش و فناوری در آموزش عالی برگزار میشود
دومین کنفرانس میان دورهای فرهنگ، پژوهش و فناوری در آموزش عالی، ویژه طرحهای موظف اعضای هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی، مشتمل بر ارایه اولیه ۲۶ طرح پژوهشی برگزار میشود. این کنفرانس میان دورهای در هشت گروه (مطالعات فرهنگی، مطالعات اجتماعی، مطالعات آیندهنگر، مطالعات زنان، مطالعات ارتباطات و فضای مجازی، مطالعات علم و فناوری، مطالعات دانشگاه و تمدن نوین اسلامی، و مطالعات حکمرانی آموزش عالی) در تاریخ ۱۶ و ۱۸ مهر ۱۴۰۲ از ساعت ۸ الی ۱۷ در محل تالار فارابی پژوهشگاه به نشانی پاسداران، خیابان مؤمننژاد (گلستان یکم)، پلاک ۱۲۴، پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی (پمفات) برگزار خواهد شد.
کتاب «تحلیل مبانی فلسفی ظهور بحران محیط زیست» نوشته سیدحسین حسینی عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شده است که در 6 فصل مسائل و موضوعات مختلفی همچون مبانی و ریشههای فلسفی بحران محیط زیست، نقش علم و تکنولوژی در ظهور بحران محیط زیست، تحلیل سیستمی و نظاممند بحران محیط زیست، اهمیت علم دینی در حل بحران محیط زیست مطرح میشوند و مورد بررسی قرار میگیرند.
آنطور که حسینی در ساختار تحلیل مسئله آورده است، این تحقیق به بررسی ارتباط و نسبت بحران زیستمحیطی جهان معاصر با مبانی و نگاههای فلسفی میپردازد تا راهی به سوی طرح دیدگاههای دینی در مسئله بگشاید. بر همین اساس نیز میتوان بحران جهانی موجود را با ریشهها و علل عمیقی پیوند زد و آن، تحلیل مسئله از زاویه مبانی و رویکردهای فلسفی است.
تاریخ نگاری برنامه کتب درسی در ایران نقد و بررسی شد
نشست «تاریخ نگاری برنامه کتب درسی در ایران» از سلسله نشستهای گروه علوم تربیتی خانه اندیشمندان علوم انسانی همزمان با تولد نعمتالله موسیپور مدرس روانشناسی، برنامهریزی و تربیت اسلامی برگزار شد. یکی از موضوعاتی که در ابتدای این نشست مطرح شد این بود که هر فرد استاد و پژوهشگری دو تا حوزه را باید بلد باشد یکی فلسفه است و دیگری تاریخ. بر اساس آنچه در نشست مطرح شد، به نظر میرسد کاری که در دانشگاهها باید انجام شود این است که دانشجویان فلسفه بیاموزند و در کنار این فلسفه محض، فلسفه علم خود را نیز یاد بگیرند. اگر این اتفاق نیفتد آن دانشجو به لحاظ نظری و علمی نمیداند کجا قرار دارد. در مورد تاریخ هم به همین شکل است و دانشجویان باید آن را فرابگیرند. در این نشست مطرح شد که کسی که تاریخ رشتهاش را نمیداند، گم است و نمیداند کجا ایستاده است.
موضوع دیگری که در نشست مطرح شد تاریخچه کتابهای درسی در ایران بود که به 100 سال پیش برمیگردد. هرچند برخی معتقدند ما از 100 سال پیش برنامه درسی نداشته ایم و تنها کتاب درسی داشته ایم. «تاریخنگاری برنامه کتب درسی در ایران» عنوان آخرین اثر نعمتالله موسیپور است.
نعمتاله فاضلی جامعهشناس و مدرس دانشگاه در نشست «تاریخنگاری برنامه کتب درسی در ایران» به این موضوع اشاره کرد که یکی از بنیادیترین فلاکتهای دانشگاههای علوم انسانی ما فقر سوژگی است. به ندرت دانشمند علوم انسانی اجتماعی ایران را میشناسیم، که توان روایتگری داشته باشند.
تفاوت محسوس جوایز جشنواره فارابی با جایزه خوارزمی
نشست خبری پانزدهمین جشنواره بینالمللی فارابی با حضور عبدالحسین کلانتری، حجت الاسلامرضا غلامی و مهدی عباس زاده در پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم برگزار شد. رئیس دبیرخانه دائمی جشنواره بینالمللی فارابی در این نشست گفت: واقعیت این است که ما در سالهای گذشته شعار تحول یا کیفیتبخشی به علوم انسانی را فراوان میشنویم تا حدی که گاهی این شعاردهیها حاشیههای سیاسی نیز برای کشور ساخته است، از سالها قبل حاکمیت متهم به مداخله در علوم انسانی شده است اما واقعیت این است که حاکمیت حتی در چارچوب شئونات واقعی خود هم کار ممتازی درباره علوم انسانی نکرده است. شعار زیاد است اما در میدان عمل، نه درک عمیقی از تحول و کیفیت بخشی مشاهده میشود و نه کسی حاضر است برای تحول در علوم انسانی هزینه کند.
عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در حاشیه نشست خبری پانزدهمین دوره جشنواره بین المللی فارابی در پاسخ به این سوال خبرنگار ایبنا که چرا در دوره گذشته جوایز برگزیدگان داخلی فارابی با تاخیر اعظا شده و نیز جوایز برگزیدگان خارجی اعطا نشده است و این اقدام میتواند به برند جایزه فارابی لطمه بزند بیان کرد: البته یک روز تاخیر هم درست نیست. در دوره گذشته با مدیریت خوبی که صورت گرفت این اتفاق رخ نداد. البته رقم بودجه هم طی این دو سال تغییر زیادی کرده و متناسب با بودجه پژوهشگاه و منابع آن نبود و وزارتخانه باید کمک میکرد تا این مشکل برطرف شود.
او گفت: البته شما به عنوان رسانه باید معین ما باشید، علی رغم افزایش جوایز فارابی در مقایسه با سایر جشنوارهها هنوز این ارقام پایین است و متناسب با زحمات اهالی علوم انسانی نیست.
کتاب «زندگیای که میتوانی نجات دهی» روی میز نقد
نشست نقد و بررسی کتاب «زندگیای که میتوانی نجات دهی» با حضور حسین شیخرضایی، اردشیر منصوری، احمد محمدزکی و کیوان شعبانی مقدم 16 مهر 1402 در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد. پیتر سینگر نویسندهای است که در دفاع از حقوق حیوانات کتابهایی را نوشته است. او علاوه بر اینکه چهرهای آکادمیک است، به عنوان یک چهره مناقشهبرانگیز نیز شناخته میشود و تظاهراتهایی حول اظهار نظرهای او شکل گرفته است. کتاب او درباره مفهوم اصلی نیکوکاری و خیریه و کمک به دیگران است. او از این حیث که علاوه بر فلسفهپردازی، در حیطه عمل نیز کارهای خیری انجام میدهد مورد توجه ویژه مخاطبان قرار دارد.
شعبانیمقدم عضو هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه به عنوان مترجم کتاب بیان کرد: به عنوان فتح باب دوست دارم بگویم که چطور به ترجمه آثار سینگر علاقمند شدم. در بین فیلسوفان سرشناس که کتابهای پرتیراژی دارند، اغلب از سر تفنن مینویسند و بیشتر در پی بازی با گزارههای منطقی هستند. برخی میگویند کمتر فیلسوفی به شفافاندیشی سینگر آمده است که مفاهیم زندگی واقعی را مطرح کند و برای آنها پاسخ داشته باشد. لااقل برای مسائل سرزمین خودش پاسخ دارد.
اردشیر منصوری مدرس فلسفه و منطق و اخلاق در نشست نقد و بررسی کتاب «زندگیای که میتوانی نجات دهی» به طبقهبندی اخلاق اشاره کرد و به این موضوع پرداخت که حد وسط اخلاقگرایی میگوید جایی که جانی در خطر است، بخشش یک وظیفه میشود. او همچنین به این موضوع اشاره کرد که با بخشش جمعی میتوان فقر شدید را ریشهکن کرد
روایت مروین کینگ از پول، بانکداری و آینده اقتصاد جهان
کتاب «پایان کیمیاگری؛ پول، بانکداری و آینده اقتصاد جهان» از سری کتابهای مجموعه «کتابخانه انسان، اقتصاد، سیاست» نوشته مروین کینگ با ترجمه افشین خاکباز توسط نشر نو منتشر شده است. مخاطبان در این کتاب میتوانند با عناوینی چون «خوب، بد، زشت»، «خیر و شر: به پول توکل میکنیم»، «معصومیت از دست رفته: کیمیاگری و بانکداری»، «بیاطمینانی بنیادی: هدف بازارهای مالی»، «قهرمانان و تبهکاران: نقش بانکهای مرکزی»، «ازدواج و طلاق: پول و ملتها»، «معصومیت بازیافته: اصلاح پول و بانکداری»، «مداوا و غرور: اقتصادی جهانی امروز» و «جسارت بدبینی: معضل زندانی و بحران پیش رو» آشنا شوند.
کتاب «روانشناسی رانندگی» نوشته گراهام هول منتشر شد
کتاب «روانشناسی رانندگی» نوشته گراهام هول به ترجمه مجتبی پردل در 152 صفحه به بهای 100 هزار تومان از سوی انتشارات فرهنگ نشر نو روانه بازار نشر شده است. در پشت جلد کتاب میخوانیم: «سنمان که بالا میرود رانندههای بهتری میشویم یا بدتر؟ چرا هنگام رانندگی در رفتارهای پُرخطر زیادهروی میکنیم؟ آیا فناوری نقش انسان را در رانندگی کاملاً حذف خواهد کرد؟
روانشناسی رانندگی مقدمهای جذاب است بر عوامل روانشناختیِ دخیل در زمانِ رانندگی. این کتاب با کندوکاو در نقش خصلتهای شخصیتی و کارکردهای شناختی، مانند دقت در هنگام رانندگی، بررسی میکند که چرا در تصادفهای جادهای ایراد از خطای انسانی است، و چگونه میتوان امنیت رانندگان را بهبود داد. نیز این افسانه را از اعتبار میاندازد که مردها از زنها «رانندهترند»، و به این میپردازد که چرا برخی افراد آگاهانه در حین رانندگی از موبایل استفاده میکنند یا مست و نشئه پشت فرمان مینشینند. در زمانهای که «ماشینهای بیراننده» بدل به واقعیت میشوند، روانشناسی رانندگی نشان میدهد که رفتارها و تصمیمات انسانی چگونه هنوز میتوانند در جاده سرنوشتساز باشند.»
نظر شما