علی نوری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خرمآباد، درباره نقش ادبیات فارسی در بازتاب رشادتها و روحیه مقاومت ایرانیان گفت: ایرانیان در طول تاریخ، هرگاه سرزمینشان مورد حمله و هجمه دشمن قرار گرفته یکدست، منسجم و یکپارچه عمل کرده و با افتخار جان را برای دفاع از میهن در طبق اخلاص نهادهاند و بازتاب این فداکاری در متون ادب فارسی کاملاً آشکار است.
مدیر مرکز لرستانشناسی دانشگاه لرستان گفت: در شاهنامه فردوسی که مهمترین وجه آن بیان و توصیف دلاورمردیها و قهرمانیهای ایرانیان در برابر اقوام متجاوز است، چنین ادبیاتی مؤید این روحیه و این رفتار و رویه ایرانیان است، همانگونه که میگوید: «چو ایران نباشد تن من مباد / بدین بوم و بر زنده یک تن مباد» و «اگر سربه سر تن به کشتن دهیم / از آن به که کشور به دشمن دهیم».
نوری افزود: نظامی نیز ایران را قلب جهان میداند و میگوید: «همه عالم تن است و ایران دل / نیست گوینده زین قیاس خجل».
عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان افزود: در اشعار شاعران دوره مغول مانند سیف فرغانی نیز بر شهسواری و سرافرازی ایرانیان تأکید کرده و گفته: «آن کس که اسب داشت غبارش فرونشست / گرد سم خران شما نیز بگذرد».
وی گفت: شاعران عصر صفوی و قاجار، به ویژه شاعرانی چون ملکالشعرا بهار، ایرج میرزا، عارف قزوینی، فرخی یزدی و عشقی نیز در قصاید، غزلیات، قطعات و تصنیفهایشان بر مضامینی چون وطن، آزادی، پیروزی بر دشمن و جز آن تأکید کردهاند. شاعران عصر پهلوی مانند دهخدا، نیما و اخوان نیز شعرهای زیبا و اثرگذاری در این زمینه سرودهاند؛ از جمله اخوان که در قصیدهای به مطلع دارد «ز پوچ جهان هیچ اگر دوست دارم / تو را ای کهن بوم و بر دوست دارم» نیز در شعر نیمایی موسوم به «میراث» به بهترین وجهی بر ضرورت میهن دوستی و عشق به مظاهر هویت ملی تأکید میکند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه شاعران پس از انقلاب نیز مانند سلمان هراتی، حسن حسینی، قیصر امینپور و موسوی گرمارودی و… در اینباره شعرهای درخشانی دارند، گفت: برخی از این اشعار چنان فراگیر شدهاند که در ذهن و زبان همه ایرانیان نقش بستهاند؛ مانند شعر «ایران ای مرز پرگهر»، سروده حسین گل گلاب که با صدای زیبای استاد بنان، ماندگار شد و شعر «ایران ای سرای امید» هوشنگ ابتهاج که با صدای ماندگار استاد شجریان، جاودانه شد و اکنون نیز که دشمن پلید صهیونی با وقاحت تمام به این سرزمین مقدس تجاوز کرده ایرانیان آزاده، خردورز و سلحشور با تمام وجود بدان پاسخ دندانشکن و پشیمانکننده میدهند و تا نابودی کامل این جرثومه فساد از پا نمیایستند.
وی با تاکید بر اهمیت نقش نویسندگان و شاعران در این برهه حساس از تاریخ گفت: ضروری است در این روزها نیز شاعران و نویسندگان و دیگر هنرمندان، ارج و منزلت میهن و ضرورت یکپارچگی و وحدت و جانفشانی در راه دفاع از دین و میهن را با زبان و بیان زیبا و اثرگذار هنری به همگان، بهویژه جوانان و نوجوانان و کودکان نشان دهند.
نظر شما