عباس حسیننژاد، مدیر دفتر طنز حوزه هنری انقلاب اسلامی در مراسم رونمایی از جلد جدید مجموعه «آبنباتها»گفت که به زودی داستانهای این مجموعه در قالب تصویری (فیلم و سریال) برای مخاطبان عرضه خواهد شد.
مهرداد صدقی درباره ادامه این مجموعه گفت: از این مجموعه تنها یک جلد دیگر باقی مانده است و به زودی مراحل نگارش آن آغاز میشود. امیدوارم کسانی که این جلد را میخوانند مانند گذشته از آن لذت ببرند و در ادامه با اشتیاق به سمت جلد پنجم برویم.
نویسنده مجموعه آبنباتها درباره نتیجه داستان گفت: خیلیها از آخر داستان میپرسند و من در پاسخ میگویم، خیلی به آخرش فکر نکنید. احساس کنید به یک سفر رفتهاید و از مسیر لذت ببرید. کتابها با این هدف نوشته میشوند که خواننده از مسیر خواندن داستان لذت ببرد. چارچوب کلی و پیرنگ جلد پنجم را میدانم اما جزئیاتش مثل اصطلاح آقا شهسواری، حرکت در مه است. مهای وجود دارد و تا شروع نکنم نمیتوانم جزئیات را بیان کنم. البته اگر چیزی هم بگویم، داستان لو میرود.
وی در انتها درباره سیر داستانی این مجموعه گفت: در این داستان شخصیت محسن و بقیه شخصیتهای اصلی پویایی دارند به این دلیل که زمان در داستان میگذرد؛ اساس شخصیت تغییر نمیکند ولی جزئیات بنا به گذر زمان تغییر میکند. مجموعه آبنباتها از اوایل دهه60 شروع میشود و الان به اواخر دهه 70 رسیده است. در این بازه زمانی گرچه اساس شخصیتها تغییر نکرده است؛ اما خیلیهایشان تغییرات شخصیتی و دیدگاهی داشتهاند. تحولات جامعه روی جزئیات شخصیتها، تاثیرگذار بوده است؛ البته تغییرات به شکلی نیست که خواننده حس کند محسن آبنبات نارگیلی، همان محسن آبنبات هلدار نیست. با این حال به صورت کلی شخصیتها ضمن اینکه تغییر میکنند، نقاط مشترک زیادی دارند.
عباس حسیننژاد نیز در این نشست درباره تبدیل مجموعه طنز آبنبات به فیلم گفت: از اینکه دفتر طنز بانی چاپ مجموعه «آبنباتها» شده است، بسیار خوشحال هستیم. به نظر میرسد که مرحله بعد مجموعه «آبنباتها»، تبدیل کردن این کتابها به فیلم است. اقتباس در سینما و تلویزیون ما ضعیف است. امیدوارم از کتابها با محتوای خوبی که در سوره مهر و حوزه هنری منتشر میشود اسقبال شده و برای ساخت فیلمهای طنز قوی استفاده شود.
در این برهوت داستان طنز، صدقی کار هنرمندانهای انجام داده است
داود امیریان نیز در این رونمایی از تعداد کم آثار طنز ابراز تاسف کرد و گفت: در این برهوت داستان طنز، مهرداد صدقی کار بسیار هنرمندانهای انجام داده است. مردم ایران با وجود تمام مشکلات در جامعه، بسیار شوخطبع هستند؛ اما متاسفانه این روحیه در ادبیات ما تبلور ندارد و زمانی که به قفسه کتابفروشیها سری میزنیم، داستان و رمان طنز بزرگسال کمتر به چشم میخورد. صدقی در این عرصه پرچمدار است و کار بسیار سختی را انجام داده است.
وی افزود: نوشتن مجموعه رمان ادامهدار بسیار سخت است و من که نوشتهام، میدانم نویسنده چه هنری به خرج داده است و آرزو میکنم پنجمی و کارهای بعدی را هم بنویسد.
امیریان مجموعه آبنباتها را متفاوت خواند و توضیح داد: تنها مجموعههای ادامهدار در دنیا، اثر جووانی گوارسکی است که کاراکتر دن کامیلو را خلق میکند، البته این مجموعه متشکل از داستانهای کوتاه بهم پیوسته است. در کارهای ایرانی هم قصههای مجید، داستانهای کمال، گردان قاطرچیها و قصههای امیرعلی را داریم؛ اما کار مهرداد صدقی رمان است که نوشتن یک جلدش هم رستم دستان میخواهد، چه برسد به اینکه چهار جلد را نگارش کنی و در عین حال کار افت نکند و مخاطب هنوز دوستش داشته باشد.
وی ادامه داد: آبنباتها هم بهم پیوسته هستند و هم هر جلد را میتوان مستقل از دیگری خواند. اگر جلد قبلی را نخوانید، چیزی را از دست نخواهید داد و این کار را جذابتر میکند. خوشحالم که چراغ این کار مهم را مهرداد صدقی روشن کرده است.
قدرت مجموعههای دنبالهدار به مرور کم میشود اما ...
امیر اسماعیلی دیگر سخنران این نشست، در بیان نقاط قوت مجموعه دنبالهدار «آبنباتها» گفت: در مجموعههای دنبالهدار که روالی مشابه دارند به مرور از قدرت اولیه کم میشود. این موضوع در مجموعههای تلویزیونی بسیار مشهود است. در آثار صدقی این موضوع دیده نمیشود. در صورتی که نگارش یک مجموعه بسیار سخت است.
وی افزود: او در موقعیتهای ساده و ملموس موقعیتهای طنز میسازد. نکتههایی که شاید خیلی ساده از کنارش بگذریم در آبنباتها جذاب و خواندنی است. در کل آثار، پیرنگ داستانی جذاب را حفظ کرده است. نویسنده آبنباتها نشانههای امید در جامعه را حفظ میکند و امیدواریم که این خط و روال ادامهدار باشد.
اسماعیلی نیز مجموعه آبنباتها را اثری مناسب برای اقتباس در ساخت سریال دانست و گفت: مهرداد صدقی قبل از اینکه کلمات را روی کاغذ روان کند، آنها را در ذهن نوشته است و این نشاندهنده ذهن تصویری اوست. این فضا کار را برای اقتباس راحت میکند. در حال حاضر خلا طنز مستحکم و پاکیزه هم در ادبیات و هم سینما و تلویزیون به چشم میخورد. متاسفانه روالی در سریالسازی جا افتاده که شخصیتهای منفی از ابتدا تا انتها، هرکاری که میخواهند، انجام میدهند و در قسمت آخر پایان خوش میشود؛ شخصیت منفور به سزای کارهایش میرسد و آدم خوبها حاکم میشوند. ولی شخصیت محسن در آبنباتها شیطنتهای خودش را دارد و در لحظه از کاری که کرده پشیمان میشود.
نظر شما