علی اتحاد، نویسنده، نمایشنامه جدیدی به نام «دیو آب» را از سوی انتشارات اتفاق راهی بازار نشر کرده است.
داستان این نمایشنامه در لازمان و لامکانی اسطورهای شرح شده و حتی نام شخصیتهای اصلی داستان ساختگی است. «دیو آب» درباره روزگاری خیالی است که در آن جهان دچار خشکسالی شده و شخصیتهای اصلی داستان بر اساس خوابی که دیدهاند تلاش میکنند دیو خشکسالی را شکست دهند.
اتحاد درباره کتاب تازهاش به ایبنا گفت: «دیوآب» اسطورهای ساختگی است. آن چنان که از ویژگیهای اساطیر شناخته شده غرب آسیا سود میبرد و با این همه نمونهای عینی از این قصه در روایات مکتوب فارسی موجود نیست. این روایت با زبانی غیر معاصر و در بیزمان و بیمکان رخ میدهد که خود را به دورهای مشخص از تاریخ متصل نمیکنند.
وی ادامه داد: از احوال کلی روایت و عناصر صحنه بازی میتوان گمان برد که در همین ناحیه جغرافیایی قرار داریم. با این همه حتی نامها ساختگی است و مخاطب را ملزم بر انطباق بر جغرافیا و فرهنگی شناخته نمیکند.
این نمایشنامهنویس در توضیح نحوه اجرای این نمایشنامه گفت: «دیوآب» برای من به منزله متنی مستقل است. چه آن را من اجرا کنم یا کسی دیگر اجرا کند این متن به شکلی مستقل به حیاتش ادامه میدهد. کنش متنی در این سالها آنچنان برایم در اولویت بوده است که مقدم بر کار به عنوان هنرمند هنرهای دیداری یا اجرایی یا کارگردان قرار میگیرد.
وی در پایان گفت: پیشاپیش مطمئنم که مخاطب این متن خوانندگان علاقهمند به ادبیات قدیم ایران و یا علاقهمندان به متون کهن و اساطیرند و این مسئله از شمار خوانندگان احتمالی خواهد کاست. فارغ از علاقه شخصی به این الگوی زبانی، ترجیح میدهم این میراث زبانی را به هر شکل ممکن حفظ کنم؛ چراکه امروز از پس سالها به شکلی گسترده این الگوی زبانی روایی از رونق افتاده است و شاید اگر پای آن خُرده آبی نریزیم به کلی بخشکد.
«دیوآب» سومین متن نمایشی منتشر شده علی اتحاد است. وی پیش از این نسخه دیداری و مکتوب «مرثیهای برای کتابسوزیها» را با انتشارات بتهوون و موسسه هنر معاصر و همین طور «چکامههای روشنایی» را با انتشارات اختران روانه بازار کتاب کرده بود.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «مینار کتابچه را به دست میگیرد و دمی چشمهاش را میبندد. چشمبسته کتابچه را بو میکشد. میترسد و در خود مچاله میشود و کتابچه را به گوشهای میافکند. اندکی پس از این به نرمی روی زانوها میایستد. دهان میگشاید و با صدای برگشته که بسیار کشدار و مردانه شده است سخن میگوید.»
نمایشنامه «دیوآب»، اثر علی اتحاد در 68 صفحه، شمارگان 500 نسخه و بهبهای 9 هزارتومان از سوی انتشار اتفاق راهی بازار نشر شده است.
نظر شما