سه‌شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۵
بُعد نمایشگاهی، نمایشگاه کتاب پررنگ‌تر می‌شود

مدیر کمیته علمی و فرهنگی سی‌امین نمایشگاه کتاب تهران در نشست خبری ضمن ارائه محورهای این کمیته و پررنگ‌تر شدن جنبه نمایشگاهی سی‌اُمین نمایشگاه کتاب تهران گفت: یکی از دغدغه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ناشران وجه فروش این رویداد فرهنگی است که به دلیل غالب‌بودن همواره مورد انتقاد و اعتراض است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری کمیته علمی و فرهنگی نمایشگاه کتاب تهران امروز (10 اسفندماه) با حضور یحیی دهقانی، مدیرکمیته، فتح‌الله فروغی، معاون کمیته، مسعود پایدار عضو شورای سیاستگذاری کمیته، عبدالعظیم فریدون، عضو شورای سیاستگذاری کمیته و سیدعباس حسینی‌نیک، عضو شورای سیاستگذاری کمیته برگزار شد.
 
یحیی دهقانی در این مراسم اظهار کرد: یکی از دغدغه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ناشران درباره نمایشگاه کتاب تهران این بوده و هست که وجه فروش این رویداد فرهنگی به دلیل غالب‌بودن همواره مورد انتقاد و اعتراض است.
 
وی ادامه داد: از آغاز دولت تدبیر و امید قصد بر این بود که بخش فرهنگی و جنبی نمایشگاه کتاب تهران به‌گونه‌ای تغییر کند که فقط رویکرد فروشگاهی نداشته باشد، بنابراین از حدود 2 سال پیش که مسئولیت کمیته علمی و فرهنگی نمایشگاه را عهده‌دار شدم با همکاری دوستانم تلاش کردیم این مهم را در دستور کار قرار دهیم.
 
مدیر کمیته علمی و فرهنگی سی‌اُمین نمایشگاه کتاب تهران اظهار کرد: امسال نیز با توجه به عزم جزم دولت در حوزه واگذاری‌ها به بخش خصوصی این مهم را در دستور کار قرار داده‌ایم.
 
دهقانی توضیح داد: محورهای کمیته علمی و فرهنگی نمایشگاه کتاب تهران حول سه موضوع هستند؛ نخست فعالیت‌های علمی کمیته است که نشست‌های علمی نمایشگاه زیر نظر آن برگزار می‌شوند. داریوش مطلبی دبیری این بخش از کمیته را برعهده دارد. نشست‌های بخش فعالیت‌های علمی کمیته، موضوع‌های مختلف حوزه نشر را در برمی‌گیرند. همچنین در این بخش حدود 20 کارگاه آموزشی برگزار خواهد شد.
 
وی افزود: بخش دیگر کمیته، فعالیت‌های فرهنگی محسوب می‌شوند که با دبیری محمدحسن محمدی کارهای جنبی نمایشگاه اعم از کارنامه نشر و سرای اهل قلم و فعالیت‌های مربوط به کودک و نوجوان در این بخش انجام می‌شود.
 
مدیر کمیته علمی و فرهنگی سی‌اُمین نمایشگاه کتاب تهران افزود: پاتوق اهل قلم محور دیگر این کمیته است که محلی برای مترجمان و نویسندگان به منظور گفت‌وگو محسوب می‌شود. شهرام‌ اقبال‌زاده دبیری این بخش را به‌ عهده دارد.
 
در ادامه این نشست، فتح‌الله فروغی اظهار کرد: فعالیت‌های کمیته علمی و فرهنگی 5 هدف را دنبال می‌کنند. این اهداف عبارتند از ارتقای سطح علمی و فرهنگی نمایشگاه، پاسداشت و ارتقای جایگاه اصحاب اندیشه، قلم و نشر، ترویج و افزایش فرهنگ مطالعه، ارتقای سطح دانش و آگاهی‌های حرفه‌ای دست‌اندرکاران حوزه نشر و آگاهی از وضعیت نشر در عرصه‌های بین‌المللی.
 
وی افزود: در این دوره تلاش کردم تا از تعداد نشست‌ها و سخنرانی‌ها کاسته شود و بیشتر به برگزاری کارگاه‌ها توجه کنیم؛ کارگاه‌هایی که می‌توانند ما را به رساندن اهداف کمیته کمک کنند.
 
سخنران بعدی این نشست عبدالعظیم فریدون بود. وی اظهار کرد: به دلیل این‌که برپایی نمایشگاه کتاب تهران در طول یکسال یک فرصت فرهنگی محسوب می‌شود باید شرایطی فراهم شود که به غیر از عرضه کتاب فعالیت‌های فرهنگی نیز فرصت ظهور و بروز پیدا کنند. از این رو در دولت یازدهم واگذاری برخی امور به بخش خصوصی صورت گرفت و بخش خصوصی نیز به سمتی حرکت کرد تا از این فرصت فرهنگی به منظور پُررنگ‌تر کردن صبغه فرهنگی نمایشگاه استفاده کند. به همین دلیل نشست‌های متعددی با پدیدآورندگان و ناشران به منظور تبادل‌نظر و ارائه تجربیات برگزار شد.
 
مسعود پایدار از دیگر سخنرانان این نشست بود. وی عنوان کرد: کارکرد نمایشگاه کتاب تهران در سه دهه اخیر با نمایشگاه‌های موفق دنیا کاملا متفاوت بود. اگر می‌خواهیم فاصله میان نمایشگاه کتاب تهران با نمایشگاه‌های موفق دنیا را از میان برداریم باید اصلاحاتی صورت بگیرد، این اصلاحات در بخش‌های آموزشی، پژوهشی و جنبی نمایشگاه ضرورت دارد.
 
وی افزود: به این منظور از حدود 2 سال پیش تشکل‌های نشر در کمیته‌های مربوطه از جمله کمیته علمی و فرهنگی ورود پیدا کردند تا هم به پدیدآورندگان و هم به مردم بشناسانند که نمایشگاه صرفاً فروشگاه نیست.
 
سیدعباس حسینی‌نیک در بخش دیگر این مراسم اظهار کرد: کمیته علمی و فرهنگی نمایشگاه کتاب تهران باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد؛ اگر این کمیته تقویت شود و بتواند سال به سال استقلال پیدا کند و همچنین ناشران و نویسندگان و اصحاب رسانه کمک کنند تا پیام‌ها و خروجی‌های این کمیته در ایام نمایشگاه به گوش اهالی فرهنگ برسد بسیاری از مسائل حوزه نشر حل می‌شوند.
 
وی ادامه داد: امیدواریم در سال جاری یا سال‌های آینده به جای مطرح کردن مسائل تکراری حوزه نشر و فرهنگ در نشست‌های نمایشگاه، چالش‌های اساسی نشر اعم از مسائل مربوط به ممیزی ارائه شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها