کتاب «در پس کوچههای پاریس» که به خاطرات عیسی هدایت با برادرش صادق هدایت میپردازد، با تلاش و گردآوری جهانگیر هدایت راهی بازار نشر شد.
در پشت جلد این کتاب آمده است: «از وزارت امور خارجه استعفا داد. برای انتشار کتاب «وغ وغ ساهاب» به نظمیه تهران احضار شد. شاکی علی اصغر حکمت وزیر فرهنگ وقت بود ولی خانواده هدایت هم از نفوذ و قدرتی بهره میبرد که در مقابل وزیر شاکی ایستادگی کند و این ماجرا بالاخره با این نتیجه پایان گرفت که تامینات شهربانی از صادق هدایت تعهد گرفت مطلبی ننویسد! او را باید نخستین ممنوع القلم رسمی معاصر ایران نامید.»
عیسی هدایت، برادر بزرگتر صادق هدایت بود. او در دانشکده افسری در تهران افسر ارتش شد و به دلیل اینکه در امتحانات پایانی دانشکده رتبه ممتازی کسب کرده بود، برای ادامه تحصیل به فرانسه اعزام شد. مدت تحصیل عیسی هدایت در فرانسه دو سال بود. در ابتدای کار که صادق هدایت هنوز در بلژیک، شهر گان اقامت داشت ارتباط دو برادر توسط کارت پستال انجام میشد، اما بعد از آنکه صادق هدایت به پاریس منتقل شد، این فرصت به وجود آمد تا دو برادر بتوانند با هم ملاقات داشته باشند. البته ملاقاتها در روزهای تعطیل انجام میشد چراکه هر دو برادر محصل بودند و وقت آزاد نداشتند.
عیسی هدایت خاطرات این دو سال را در داخل تقویمی به فارسی و فرانسوی نوشته که جهانگیر هدایت خاطرات مشترک او با صادق را در قالب این کتاب منتشر کرده است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: »نزدیک ظهر رفتم بیرون. ناهار صرف شده بعد چتری خریدم زیرا دیروز خیلی باران خوردم. بعدازظهر صادقخان آمد با هم رفتیم سینما و بعد هم به قصد کافه حرکت کرده در بین راه به عدهای ایرانی برخورده آنجا نشستیم. بعد شام صرف شد، بعد از شام با صادق خان رفتیم کافه کنسرت. بعد قدری در خیابان گشته بعد هتل آمده خوابیدیم.»
کتاب «در پس کوچههای پاریس» در 140 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه، به بهای 10 هزار تومان از سوی نشر پوینده منتشر شد.
نظرات