دوشنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۸
بررسی نقوش صخره‌ای غار کرفتو کردستان در یک کتاب میسر شد

کتاب «کرفتو بوم زمان، بررسی نقوش صخره‌ای» که به بررسی نقوش صخره‌ای غار کرفتو کردستان پرداخته از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به چاپ رسید.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «کرفتو بوم زمان، بررسی نقوش صخره‌ای» که به قلم طاهر، اکام و سوران قسیم به رشته تحریر در آمده به بررسی نقوش صخره‌ای غار کرفتو کردستان پرداخته است.
 
در دیباچه این کتاب آمده است: «مدارک باستان‌شناسی نشان می‌دهند که غارها حداقل درطول چند هزار سال گذشته همواره مورد توجه جوامع انسانی بوده‌اند.

این پناهگاه طبیعی در طول هزاران سال به عنوان سکونتگاه‌های فصلی یا اطراق‌گاه‌های گذری مورد استفاده جوامع دوران پارینه سنگی بوده‌اند. غارها و پناه‌گاه‌ها علاوه بر کاربرد سکونتی و معیشتی از حدود چهل هزار سال پیش کاربری‌های دیگری نیز یافتند که عمده‌ترین آنها آئینی و نمادین است.

شماری از غارها در دوره‌های تاریخی و اسلامی کاربردهای چندگانه می‌یابند که شامل استحکامات نظامی، کاربری آئینی و استفاده‌های دیگر است در این دوره‌ها فضاهای داخلی غارهای طبیعی از طریق تراش دیواره‌ها و کف گسترش می‌یابد که نمونه‌های آن در نواحی مختلف زاگرس و در دیگر نقاط ایران دیده می‌شوند.

یکی از این نمونه‌ها مجموعه غارها و پناه‌گاه‌های کرفتو در نزدیکی دیواندره و سقز که در دوره‌هایی بخش‌های ابتدایی آنها دست‌کاری و تراشیده شده است.

بخش مهمی از مدارک باستان‌شناسی یافت شده در این مجموعه شامل نقوش کنده مختلفی است که در بخش‌هایی از دیواره و کف این مجموعه و پناه‌گاه‌های مجاور آن‌ها پراکنده‌اند.
تردیدی نیست که ثبت و ضبط این نقوش و تجزیه و تحلیل آن‌ها گام بسیار مهمی در درک بهتر این مجموعه و کاربرد آن است.

در این کتاب 88 تصویر از نمای غارکرفتو، راهروها و اتاق‌های آن، محل کتیبه یونانی بر روی سر در ورودی اتاق معبد هرکول، فسیل‌ها و نقوش صخره‌ای گوناگون به چاپ رسیده است.»

کتاب «کرفتو بوم زمان، بررسی نقوش صخره‌ای» با شمارگان 500 نسخه از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها