پنجشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۵
«مطالبات معوق بانکی» شاید ناجی شود/نظام بانکی در باتلاق

حجت‌السلام سید عباس موسویان، در نشست رونمایی و نقد و بررسی کتاب «مطالبات معوق بانکی» نظام بانکی را گرفتار باتلاق دانست و اظهار کرد: اجرای مباحث کتاب «مطالبات معوق بانکی» می‌تواند نظام بانکی را نجات دهد.

به گزارش خبرگزاری کتاب  ایران (ایبنا) نشست رونمایی و نقد و بررسی کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» نوشته مشترک اصغر پورمتین و سعید جمشیدی بعدازظهر امروز چهارشنبه (9 اردیبهشت‌ماه) با حضور اصغر پورمتین،‌ نویسنده و فعال حوزه بانکداری،‌ دکتر بیتا شایگانی،‌ رئیس واحد آموزش دانشگاه علمی کاربردی بانک تجارت، حجت الاسلام دکتر سید عباس موسویان،‌ عضو شورای فقهی بانک مرکزی،‌ ناصر زنگباری،‌ حقوقدان و نویسنده و علی‌اصغر علیزاده، ‌مدیر انتشارات «گپ» در سرای اهل قلم برگزار شد.

  لزوم همکاری گروهی در تألیف کتاب
در این نشست علیزاده، درباره انگیزه انتشار کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» گفت: هدف از برگزاری آیین رونمایی از کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» دعوت از فعالان حوزه بانکداری است تا تجارب خود را  با انتشار کتاب در اختیار دیگران قرار دهند. موضوع معوقات بانکی، یکی از موضوعات مهم کشور است.    
 
وی افزود: از سال 87  در مجموعه «گپ» با کمک آقای پورمتین، به چاپ کتاب در حوزه علوم بانکداری اقدام کردیم. اصلی‌ترین انگیزه در انتشار این منابع تولید کتاب‌هایی کاربردی برای بانکداران و علاقه‌مندان به این حوزه است.

علیزاده، در ادامه با تأکید بر لزوم فعالیت گروهی در حوزه تولید کتاب اظهار کرد: متأسفانه در حوزه تألیف شاهد همکاری‌های گروهی نیستیم. انتشارات (گپ) در تولید کتاب به‌صورت گروهی تجربیاتی را کسب کرده است. انتشار کتاب سه جلدی «مرجع همه‌گیر‌شناسی بیماری‌های شایع ایران» نتیجه همکاری 68 نفر از کارشناسان کشورمان است. نویسندگان و مترجمانی که در تولید گروهی کتاب با انتشارات (گپ) مشارکت داشته‌اند به 300 نفر می‌رسد.

وی در ادامه گفت: در حوزه تولید کتاب‌هایی با موضوع مدیریت امور بانکی کمتر شاهد همکاری گروهی نویسندگان یا مترجمان هستیم این در حالی است که در دیگر شاخه‌های حوزه بانکداری این همکاری بیشتر است.
 
«مطالبات معوق بانکی»، ژورنالیستی نیست
دکتر پورمتین در ادامه این نشست افزود: کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» پیش از این در کمیته‌ بانکداری اسلامی و  کمیته‌های زیر مجموعه مجمع تشخیص مصلحت نظام به‌طور تفصیلی بررسی شده است. کتاب به‌دور از نگاه ژورنالیستی نوشته شده و تلاش داشتیم با رویکردی واقع‌بینانه موضوع را بررسی کنیم.

بانک‌ها، خرید کتاب را هزینه نبینند
در ادامه این نشست، زنگباری با اشاره به لزوم تقویت فرهنگ مطالعه در بین بانکداران گفت: متأسفانه مشکل اصلی در بحث کتاب، فقدان فرهنگ مطالعه و بدتر از آن نبود فرهنگ خرید کتاب در بین اقشار مختلف جامعه است. در حوزه بانکی ما، به جز چند بانک که نگاهی به مقوله آموزش دارند، کتاب خریداری نمی‌شود؛ این در حالی است که بانک‌ها از لحاط مالی توانایی دارند.
 
وی تأکید کرد: امیدواریم بانک‌ها، خرید کتاب را هزینه نبیند و آثار افرادی مانند دکتر پورمتین و حجت‌السلام دکتر سید عباس موسویان را مطالعه کنند. 
   
زنگباری، در ادامه، با اشاره به لزوم توجه مولفان، به موضوع دانش حقوقی بانکداران اظهار کرد: کارکنان چندان از لحاظ دانش حقوقی توانمند نیستند بنابراین باید در کتاب‌های این حوزه به این موضوع پرداخته شود.


 
این کارشناس مسائل حقوقی درباره کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» افزود: معتقدم هر کتاب در هر شکلی زمینه‌ساز  توجه سایر مولفان و در نهایت موجب ارتقاء موضوع مورد بحثش می‌شود. تألیف بر اساس بنیان‌های پژوهشی نیز بر جامعه مخاطب خود بسیار موثر خواهد بود. کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» نیز به خوبی توانسته چالش اخذ مطالبات بانکی را بررسی کند.

   این کارشناس حقوقی اظهار کرد: صد‌ در صد محتوای این کتاب برای سیستم بانکی کشورمان در همه رده‌ها قالب استفاده است. «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» حاصل تجربه مولفان آن و‌ ضعف عمده این کتاب، فقدان طرح مباحث حقوقی وصول مطالبات است.
نویسنده کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» در پاسخ به انتقاد‌های زنگباری گفت: به مباحث حقوقی وارد نشده‌ایم چراکه در تخصص ما نبود. راهکار‌های اعتباری، موضوع اصلی این کتاب است البته سعی می‌کنیم در چاپ‌های بعدی به مقولات حقوقی نیز توجه شود.

«مطالبات معوق بانکی کاربردی است/ لزوم توجه به تازه کاران
دکتر بیتا شایگانی، در ادامه این نشست گفت: انتشار این کتاب تکانه‌ مثبتی، به دانشگاهیان و فعالان حوزه بانکداری است. کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» منبعی کاربردی است اما در صورت پرداخت بیشتر به موضوعات، می‌توانست منبعی کاربردی‌تر برای شاغلین کم سابقه باشد. کتاب همچنین ازجذابیت‌های لازم برای فروش برخوردار است.



شایگانی، در بیان نقاط ضعف کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» اظهار کرد: به نظر می‌رسد نویسندگان بیش از اندازه به موضوعات روان‌شناسی مانند زبان بدن پرداخته اند.. طراحی جدول و استفاده از آمار‌های قابل انتشار در نسخه‌‌های آینده کتاب می‌تواند در جذب مخاطب بیشتر موثر باشد.
پورمتین، در پاسخ به انتقاد‌های شایگانی گفت: کتاب‌های مملو از جدول، آمار و ارقام به‌نظر مخاطب چندان جذاب نیستند. ارایه آمار‌های مستدل  در کشور ما نیز کار چندان آسانی نیست حتی بانک مرکزی  در ارایه آمار دچار مشکل است.

در ادامه این نشست حجت‌السلام و المسلمین دکتر موسویان اظهار کرد: کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)»  در سه محور قابل برسی است. ابتدا موضوع کتاب که به نظر می‌رسد بزرگ‌ترین چالش امروز نظام بانکی ما است.
 
وی با اشاره به مسائل معوقات بانکی افزود: براساس اعلام شورای پول و اعتبار، نظام بانکی کشور با 92 هزار میلیارد تومان معوقات بانکی روبه‌رو است؛ بنابراین 16 درصد از تسهیلات بانکی معوق هستند.

نظام بانکی در باتلاق
موسویان تصریح کرد: حجم بالای معوقات بانکی مسأله بزرگی است. حتی یک صنعت با کارایی بالا با 16 درصد معوقه در باتلاق است و از عرصه کنار می‌ماند.

این کارشناس حوزه بانکداری ادامه داد: متوسط معوقات جهانی و منطقه‌ای در حالی به سه درصد نمی‌رسد. کشور‌های صاحب  نظام بانکی منسجم، معوقات زیر یک درصد دارند. کشور‌هایی مانند چین هم 9 دهم درصد معوق بانکی دارند. معوقات غیر جاری ما نیز در منطقه بالا اعلام شده که موجب کاهش کارایی صنعت بانکداری است.

موسویان، با اشاره به میزان تأثیرگذاری کتاب‌هایی مانند «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» گفت: کتاب‌هایی مانند «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» اگر یک دهم درصد در موضوع معوقات بانکی موثر باشند به اندازه 92 میلیارد یه صنعت بانکداری کشور کمک کرده است.

وی در تشریح دومین محور بررسی کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)»  اظهارکرد: موضوع نویسندگان نیز در بررسی این کتاب قابل توجه است. هر دو نویسنده صاحب دانش بانکداری و تجربه فعالیت در حوزه بانکداری هستند. تألیف یک کتاب به دست دو فرد آشنا، به مباحث بانکداری پیامی به اعضای بدنه بانکداری کشور است. کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)»  نخستین کتاب در حوزه معوقات بانکی است.



نویسنده کتاب «معاملات بانکی از منظر مراجع تقلید» در بیان اشکالات صوری کتاب افزود: به‌نظر می‌رسد بین حجم فصل‌ها توازن وجود ندارد چراکه محتوای علمی ساختار کتاب را ساماندهی می‌کند. توزان در تیتر‌ها نیز دیده نمی‌‌شود که در صورت اصلاح در نسخه‌‌های تجدید چاپ موجب جذب مخاطب خواهد شد.  
 
محتوای علمی، حجم کتاب را تعیین می‌کند
موسویان ادامه داد: در فصل نخست کتاب ابتدا احادیث مطرح شده‌اند و بعد آیات قرآن این در حالی است که قرآن از لحاظ سنت و مباحث علمی بر احادیث مقدم است. درباره حجم مطالب نیز با دیگر منتقدان موافقم  چراکه برای ارایه مطالب نباید نگران حجم باشیم.  حجم کتاب تا دو برابر هم می‌تواند با افزودن جدول و آمار اضافه شود

این محقق حوزه علوم اسلامی، درباره محتوای کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» گفت: چند مورد در بیان دلایل به وجود آمدن معوقات بانکی موثرند که نویسندگان به آن نپرداخته‌اند. مانند نبود حتی نیم خطی در قانون بانکداری اسلامی درباره برخورد با افرادی که در پرداخت بدهی خود تأخیر دارند.

بدهکاران بانکی چند دسته‌اند؟
موسویان، ادامه داد: طبقه‌بندی بدهکاران بانکی از نکات مثبت این کتاب است، اما چندان به آن پرداخته نشده است. طبقه‌بندی بدهکاران بانکی از منظر فقهی و شرعی و قانونی قابل بحث و بررسی است. نویسندگان به چهار دسته بدهکاران اشاره کرده‌اند که به نظر من در سه دسته می‌توان به آن پرداخت.
وی در تشریح ویژگی هر یک از بدهکاران بانکی اظهار کرد: ورشکستگان، افرادی که از منظر شریعت پرونده آن‌ها باید سریع‌تر بسته شود. ورشکستگان، بدهکارانی هستند همه دارایی خود را از دست داده‌اند.

موسویان، ادامه داد: دسته دوم، متخلفان یا پیمان‌شکنان هستند. افرادی که به دنبال پرداخت بدهی خود نیستند. متأسفانه،  ما به این دسته به دید مجرم نگاه نکرده‌ایم. دسته سوم، فعالان اقتصادی هستند که براساس یک اتفاق توان مالی خود را از دست داده‌اند بنابراین فرد ورشکسته مجرم نیست.

جای خالی قوانین فقهی، در «مطالبات معوق بانکی»
وی با اشاره به جای خالی قوانین فقهی در کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» گفت:  مشکلات را بر اساس قوانین حقوقی و شرعی باید حل کرد؛ موضوعی که در کتاب مغفول مانده است.   
پورمتین، در پاسخ به انتقاد‌های موسویان گفت: کتاب «مطالبات معوق بانکی (چالش‌ها و راهکارها)» در کمیته بانکداری اسلامی، بانک تجارت برررسی شده است. برای تولید کتاب‎های بانکداری به وجود متخصص شرعی، حقوقی و بانکی نیاز است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها