پنجشنبه ۲۷ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۵
کریم زمانی: «کیمیا خاتون» منبعی برای تحقیق نیست/ اشعار مولانا خالی از مدح امیران است

کریم زمانی، مولوی‌شناس و مفسر قرآن و مولف بیش از 10 کتاب مهمان این پنجشنبه کتابفروشی آینده بود. وی در این دیدار به زندگی و سلوک مولوی پرداخت و گفت: کتاب «کیمیا خاتون» که درباره زندگی کیمیا و مولوی است دارای جنبه پژوهشی نبوده و نمی‌توان به آن استناد کرد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- کریم زمانی، مولوی‌شناس و مفسر قرآن، مهمان پنجشنبه این هفته  کتابفروشی آینده بود. وی در این دیدار درباره کتاب «کیمیا خاتون» گفت: این کتاب دارای وجوه تحقیقی نیست بلکه زاییده ذهن نویسنده است.

وی در این دیدار که با حضور علاقه‌مندان در کتابفروشی آینده برگزار شد عنوان کرد: در کتابی مانند «مناقب‌العارفین» تنها هشت سطر درباره کیمیا سخن گفته شده است، به هرحال هر نویسنده‌ای می‌تواند از وقایع تاریخی وام گرفته و داستان و شعری بنویسد.

زمانی ادامه داد: باید این نکته را یادآور شوم که ابن تصاویر و مجسمه‌هایی که ار مولانا ساخته شده هیچ‌کدام درست نیست و تنها تصویری که آقای بهزاد از مولانا طراحی کرده به او نزدیکتر است.

اشعار مولانا آینه درون او است

این مولوی‌پژوه در ادامه این دیدار به روحیات پارادوکسیکال مولانا پرداخت و گفت: تمام مذاهب به او علاقه‌مند بودند چنان‌که سلطان ولد در ولدنامه نوشته است که چون مولانا بمرد شهر به  هم ریخت، اینجاست که باید درباره اشعار مولانا گفت که  اشعار مولانا آینه وجود اوست.

زمانی، به آثار برخی از ادبا و نویسندگان پرداخت و اظهارکرد:  برخی از آثار نویسندگان با خلق و خوی اصلی آنها مطابقت ندارد، به‌طور مثال می‌گویند صاحب کتاب «بینوایان» که در کتاب افراد را کمک کننده به افراد ناتوان نشان داده است، به هیچ‌عنوان در زندگی واقعی خود این گونه نبوده است.



وی ادامه داد: شاعری مانند مولانا و آثار او با درون او مطابقت داشته است، باید بگویم مولانا بیش از هفت هزار بیت شعر سروده است اما هیچ کدام از آنها در مدح و ثنای امیران زمان خودش نبوده است، در حالی که برخی بر این عقیده هستند که برخی از شاعران و ادیبان بر اثر شنیدن سخنان او متحول شده‌اند.

عشق در بیان مولانا تجسم عشق است

زمانی به عینیت‌گرایی در عرفان مولانا پرداخت و گفت: وقتی در دل کسی بارانی از معنا باریدن می‌گیرد باید به سمت گلزاری از اخلاقیات پیش رود.
زمانی در ادامه این دیدار در کتابفروشی آینده به مبحث عشق در نزد عرفا و فلاسفه اشاره و عنوان کرد: درباره عشق زیاد نوشتند، افلاطون در رساله «ضیافت» به عشق پرداخته است، ابن سینا نیز در «رساله فی العشق» و ابن دباغ و سهروردی به‌طور مستقل به عشق پرداخته‌اند، اما یک تفاوت اساسی در بیان عشق از منظر مولانا با دیگران وجود دارد.

این مفسر قران ادامه داد: عشق در بیان مولانا به واقع نشانگر عشق است و تجسم آن که از آن میان می‌توان به داستان موسی و شبان و بایزید اشاره کرد.



زمانی  با اشاره به این‌که اغلب تحقیقات ما گسیخته است و درباره اشخاص به شکل پاره پاره قضاوت می‌کنیم اما مولانا هیچ‌گاه این‌گونه عمل نکرده است به‌طوری که می‌توان در مثنوی ردپای دیگران را دید.


زمانی ادامه داد: زندگی مولانا برخلاف بسیاری از عرفا دارای شکستگی نبوده است بلکه حالت استعلایی دارد و رو به  کمال بوده است.

دیدار و گفت‌‌وگو با کریم زمانی، نویسنده بیش از ده کتاب درباره مولانا پیش از ظهر امروز در محل کتابفروشی آینده واقع در خیابان ولیعصر(عج)، سه راه زعفرانیه، کتابفروشی آینده برگزار شد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۳
    سلام.متشکدم.وبدوسخنرانی.نصب در.موببل

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها