چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۳
محمود آموزگار: «فیپای مختصر» باری مضاعف بر دوش ناشران است

محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران درباره تحول صدور فیپا و جایگزینی «فیپای مختصر» به‌جای «فیپای کامل» از سوی کتابخانه ملی گفت: اجرای طرح «فیپای مختصر» از سوی کتابخانه ملی باری مضاعف بر دوش ناشران است ومی‌تواند کار نشر کتاب را طولانی‌تر کند.

محمود آموزگار در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در واکنش به طرح تحول صدور فیپا و جایگزینی «فیپای مختصر» به «فیپای کامل» گفت: اجرای این طرح از سوی کتابخانه ملی باری مضاعف بر دوش ناشران است که فرایند تولید کتاب را طولانی‌تر می‌کند.

وی با تاکید بر این‌که کتابخانه ملی باید محل و مرجع ثبت شناسنامه کتاب‌های منتشر شده باشد گفت: آمارهای کتابخانه ملی دال بر انتشار همان تعداد نیست چرا که برخی فیپا‌های صادر شده برای کتاب‌ها از سوی کتابخانه ملی ممکن است در مراحل انتشار با مشکل مواجه شود یا امکان دارد مجوز نشر دریافت نکند  در حالی که در مرجع آماری کتابخانه ملی به ثبت رسیده است.

آموزگار در پاسخ به پرسشی درباره درج کامل فیپا در چاپ بعدی کتاب‌ها گفت: اگر قرار باشد کتابی به چاپ دوم برسد کمتر برای فیپا و صدور مجوز اقدام می‌شود چون برای چاپ نخست مجوز صادر شده است. اما در کل باید بگویم اجرای طرح «فیپای مختصر» و در ادامه اعطای فیپای کامل نوعی اتلاف وقت و انرژی است که در آن منابع انسانی، وقت و زمان پرسنل در کتابخانه ملی و ناشران به هدر می‌رود.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران اظهار کرد: متاسفانه آمار‌سازی نیز در حوزه کتاب آشفتگی ایجاد می‌کند و برای حل و فصل این موضوع و اجرای طرح «فیپای مختصر» باید ادارات مسئول مانند خانه کتاب، کتابخانه ملی، اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنف ناشران جلساتی برگزار کنند تا این موضوع حل شود.

آموزگار ادامه داد: ترجمه رقم قابل‌توجهی از تقاضاهای انتشار است و کتابخانه ملی نیز بنا به وظیفه‌ای که دارد برای هر کتاب که درخواست‌کننده‌ای دارد فیپا صادر می‌کند اما این فیپا‌ها و آمار گواه درستی برای انتشار همان تعداد ترجمه نیست.

«فیپا» یا همان شناسنامه کتاب شامل اطلاعات کتابشناختی لازم برای شناسایی و بازیابی یک کتاب براساس استانداردهای بین‌المللی قبل از انتشار است و معمولا این اطلاعات در صفحه نخست کتاب درج می‌شود. در خواست فیپا جزو نخستین اقداماتی است که ناشر برای اخذ مجوز کتاب خود به انجام می‌رساند و برای دریافت آن به کتابخانه ملی مراجعه می‌کند.

دراین باره بخوانید:
- مدیر انتشارات معین: «فیپای مختصر» سندیت کتاب را از بین می‌برد/ برای درج فیپای کامل، امید به چاپ‌ مجدد کتاب نیست (اینجا)
- علی‌اکبر اشعری: روش کتابخانه ملی برای صدور فیپا نامناسب‌ است/ استانداردهای کتابداری را زیر سوال نبریم (اینجا)
- مدیر نشر ثالث: اجرای فیپای کامل در چاپ مجدد کتاب غیر واقعی است/ کار 48 ساعته، 20 روز طول می‌کشد(اینجا)

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها