کتاب «زن در اسلام» نوشته فریبا علاسوند که ازسوی نشر هاجر منتشر شده در همایش شانزدهم کتاب سال حوزه درگروه علمی علوم تربیتی و روان شناسی، شایسته تقدیرشناخته شد.
کتاب زن در اسلام در دو جلد تألیف شده است که جلد اول آن به کلیات و مبانی شناخت و فهم، نظام و حقوق زن در اسلام میپردازد و جلد دوم این کتاب به یک دوره فقه حقوق زنان در عرصه فردی، اجتماعی و خانوادگی میپردازد.
مؤلف در این کتاب کوشیده است افزون بر استناد به منابع دسته اول مانند قرآن، روایات و کتب گرانسنگ فقها، ادبیات علمی پدید آمده توسط اندیشمندان بنامِ شیعه در حوزه مطالعات اسلامی زنان را مورد توجه قرار دهد.
وی با نظر به ماهیت بین رشتهای مطالعات زنان و ورود دانش فمینیستی به عرصههای حقوق، جامعهشناسی، روانشناسی و علوم سیاسی، لازم دانسته است برای تبیین و اثبات برتری دیدگاه دینی، نظریات رقیب و شبهات ضد اندیشه اسلامی در این حوزه را مطرح و با آمیزهای از احکام، آداب، اهداف و فلسفۀ نظام حقوقی اسلامی در بارۀ زن و خانواده، با قالبی نو پاسخی درخور به آنها بدهد.
پیشفرض نگارنده در این نوشته، تعهد به استواری استدلال و محتوای یک کتاب درسی است. از این رو، تلاش کرده است در هر بخش از اثر خود، نظریههای مطرح فقهی و اخلاقی در باره زن و خانواده را با رعایت ادبیاتی فاخر و بدون پیشداوری نشان بدهد. وی همچنین مطالب کلامی، اصولی و قاعدههای فقهی را با واژگانی روان توضیح داده است.
نویسندۀ این اثر، در سه بخش، به تبیین حقوق و تکالیف فردی، خانوادگی و اجتماعی زنان پرداخته است.
وی در بخش اول، ویژگیهای فقهی و حقوقی زنان را در بلوغ و عبادت برشمرده و در بخش دوم، مسائل خانواده را از ازدواج تا طلاق به ضمیمه مباحثی درباره خشونت بررسی کرده است. بخش سوم این کتاب، به دیدگاه اسلام درباره مشارکتهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زنان اختصاص دارد.
نظر شما