چهارشنبه ۵ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۰
بلقیس سلیمانی: اخلاق و عقلانیت در جامعه به قهقرا رفته کارایی ندارد

بلقیس سلیمانی بر این باور است که نکته مهم رمان «کوری» روایت وضعیت نکبت به معنای خروج از عقلانیت و اخلاق است و ساراماگو می‌خواهد در این رمان بگوید چرا اخلاق و عقلانیت در جامعه‌ای که به قهقرا رفته، کارایی ندارد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) سلیمانی درباره رمان «کوری» گفت: بسیاری، رمان «کوری» را داستان موقعیت دانسته‌اند. نکته‌ای که در این اثر بارز است، روایت وضعیت نکبت به معنای خروج و نبودن عقلانیت و اخلاق است. ساراماگو می‌خواهد در این رمان بگوید چرا اخلاق و عقلانیت در جامعه‌ای که به قهقرا رفته، کارایی ندارد.

وی ادامه داد: اگر ما در جامعه مدرنی زندگی می‌کنیم و دم از اخلاق  می‌زنیم به دلیل ساختار بدنی ماست. اگر ما این ساختار بدنی را نداشتیم، مثلاً اگر از بینایی محروم بودیم، وضعیت فرهنگ و تمدنمان فرق می‌کرد. شکل تمدن‌سازی ما هم متفاوت بود. در حقیقت عقلانیت حاصل حواس پنج‌گانه ماست. در رمان «کوری» وقتی اخلاق فروکش می‌کند، جامعه به یک کلونی حیوانی تبدیل می‌شود.

خالق «به هادس خوش آمدید» با بیان ترتیب «هرم مازلو» اضافه کرد: در نوک این هرم نیازهای اولی مانند گرسنگی و تشنگی است و نیازهای جنسی در طبقه دوم به چشم می‌خورد. طبقه سوم مخصوص نیازهای اجتماعی است. هنگامی که سقوط می‌کنیم به نوک این هرم می‌رسیم. اخلاقیات و عقلانیت مختص جامعه مدنی است.

سلیمانی همچنین گفت: داستان «کوری» می‌خواهد بگوید انسان در این موقعیت اقتضایش رعایت یک سری اصول است اما وقتی سقوط می‌کند، باید خود را بازتعریف کند. ما در همه زندگی با افتادن و برخاستن مواجهیم. حقیقت زندگی زنده ماندن است، اما زنده ماندن جسمی در درجه اول اهمیت قرار دارد.

متن کامل این خبر را اینجا بخوانید

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط