دوشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۹
آسیب‌شناسی جایزه‌های ادبی دفاع مقدس از دید کارشناسان

بهره‌گیری همزمان از نهاد‌های دولتی و مردمی، دعوت از حامیان مالی و دوری از شعارزدگی، برخی پیشنهاد‌ها و راهکار‌ها برای برگزاری مطلوب‌تر جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی حوزه دفاع مقدس از نگاه کارشناسان ادبی است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- در دو هفته اخیر، ایبنا به موضوع راهکارها و ضرورت‌های برپایی بهتر جایزه‌های ادبی دفاع مقدس از نگاه برگزارکنندگان، بنیان‌گذاران، برگزیدگان، ناشران و نویسندگان پرداخت. تصویب طرح جامع جایزه‌ها و جشواره‌های ادبی، حمایت نهادهای دولتی از جایزه‌های مردمی، بین‌المللی شدن جایزه‌های ادبی، ضرورت هم‌سویی سازمان‌ها در حمایت از اثر برتر و راه‌اندازی دبیرخانه دایمی، برخی از راهکارهای ارایه شده بودند و گزارش پیش رو، نظر برخی دیگر از کارشناسان و نویسندگان در این باره است.

 کمرنگی خلاقیت در آثار جشنواره‌زده
حسین قنادیان، رییس سازمان بسیج هنرمندان ایجاد فضای رقابتی برای تولید آثار فاخر و ارزشمند، معرفی و شناسایی چهره‌های ادبی جوان و جریان‌سازی و اثرگذاری بر فضای فرهنگی کشور را از محاسن برپایی جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی حوزه دفاع مقدس دانست و جشنواره‌زدگی شرکت‌کنندگان، کمرنگ‌شدن خلاقیت در آثار و تعدد جشنواره‌‌های ادبی را از آسیب‌های این حوزه معرفی کرد.

وی تاکید کرد که برگزاری جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی  به مفهوم دخالت نهاد‌های حکومتی در این آیین‌های ادبی نیست و افزود: انتظار داریم که شورای انقلاب فرهنگی طرح جامع جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی را تصویب کند. قنادیان در ادامه اظهار کرد: چنین طرح جامعی می‌تواند ضرورت‌ها، اهداف و شیوه برپایی آیین‌های ادبی حوزه دفاع مقدس را مشخص می‌کند.
شرح کامل مصاحبه حسین قنادیان را درباره شیوه‌ بهتر برپایی جشنواره‌های دفاع مقدس اینجا بخوانید.

تبلیغات اندک ادبیات دفاع مقدس
عزت‌الله الوندی، از برگزیدگان جشنواره‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، از تبلیغات اندک در حوزه ادبیات دفاع مقدس انتقاد کرد و گفت: سلیقه‌ای عمل کردن از آسیب‌های تمام جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی است و متاسفانه با چنین نگاهی ارزش‌های ادبی واقعی و کیفیت هنری آثار کمرنگ‌تر دیده می‌شود.

الوندی بر ضرورت ورود حامیان مالی در عرصه جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس تاکید کرد و افزود: از این راه می‌توان برپایی جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس را بیشتر از سوی مردم دید. شرح کامل مصاحبه این داستان‌نویس را درباره شیوه برگزاری جایزه‌های ادبی دفاع مقدس اینجا بخوانید.

کمرنگی جایزه‌های ادبی دفاع مقدس
علی ناظری، مدیر انتشارات فاتحان در این باره به کمرنگ بودن جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس در سال‌های اخیر اشاره کرد و گفت: این جایزه‌ها رونق چندانی در سطح کشور ندارند و با رونق چنین جشنواره‌های ادبی، علاوه بر نویسندگان، ناشران و طراحان و صفحه‌آرایان کتاب نیز برای حضور بهتر در عرصه ادبیات دفاع مقدس ترغیب خواهند شد.

مدیر انتشارات فاتحان دیده شدن نظر مردم درباره آثار ادبی را ضروری دانست و ادامه داد: معتقدم جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس پاسخ مناسبی به تهدید‌های فرهنگی بیگانگان هستند. شرح کامل مصاحبه با علی ناظری را درباره شیوه برگزاری جایزه‌های ادبی دفاع مقدس اینجا بخوانید.

ضرورت بهره‌گیری هم‌زمان از نهاد‌های دولتی و مردمی
علی شجاعی صائین، مدیر اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و از بنیان‌گذاران جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس درباره شیوه‌های بهتر برپایی جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی این حوزه گفت: مشارکت بخش دولتی و خصوصی همراه با هم می‌تواند باعث هم‌افزایی در این زمینه شود و باید از استعداد هر دو گروه در این زمینه بهره گرفت.

وی با بیان این‌که نمی‌توان به طور کلی نهاد‌های دولتی را از برگزاری جایزه‌های ادبی دفاع مقدس حذف کرد، افزود: برپایی این جایزه‌ها، به‌ویژه زمانی که با تدوین و نگارش کتاب با مراکز اسنادی ارتباط می‌یابد، نشان می‌دهد که نمی‌توان به حذف کامل نهاد‌های دولتی اندیشید اما در عین حال باید از ظرفیت مردم و نهاد‌های مردمی بهره برد. شرح کامل مصاحبه با مدیر اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را درباره شیوه برگزاری جایزه‌های ادبی دفاع مقدس اینجا بخوانید.

دوری از شعارزدگی
محمدباقر شمسی‌پور، از برگزارکنندگان جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی حوزه دفاع مقدس نیز در یادداشتی ایجاد دبیرخانه‌ای دایمی و واقعی با حضور کارشناسان دارای اهلیت و صلاحیت علمی-فرهنگی و خارج از دسته‌بندی‌های معمول، برای پاسداست این امر مهم و خارج‌کردن آن از معیارهای سلیقه‌ای و ایجاد فرصت‌های مطالعاتی، پژوهشی، سیاحتی با چارچوب مشخص و ... را ضروری و اجتناب ناپذیر دانست.

وی در این یادداشت تاکید کرد: انتظار می‌رود دولت- در معنای گسترده آن- و نهادهای وابسته و پیوسته مستقیم وغیرمستقیم، به جای تصدی‌گری این‌چنینی حمایتی و سایه‌پروری غیر اصولی، جسارت سپردن تکلیف و سرنوشت کیفی و کمّی این میراث مکتوب 8 ساله پرماجرا و ارزش را به اهل آن و تک‌تک رقم‌زنندگانش – البته با تدبیر، برنامه‌ریزی و درایت حساب‌شده و به دور از احساسات و شعارزدگی- بسپارند. متن کامل یادداشت این برگزارکننده جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس را اینجا بخوانید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها