جمعه ۲۳ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۴:۳۰
«تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران در عصر آل بویه» نقد می‌شود

نشست هفتگی شهر کتاب مرکزی به نقد و بررسی کتاب «تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران در عصر آل بویه» اختصاص دارد. این نشست سه‌شنبه 27 خرداد برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نقد و بررسی کتاب «تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران در عصر آل بویه» با حضور سید محمدصادق سجادی، معاون پژوهشی، مدیر بخش تاریخ و عضو شورای عالی علمی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی، علی بهرامیان عضو هیات علمی دایره‌المعارف بزرگ اسلامی و پژوهشگر تاریخ صدر اسلام و صادق حجتی، نویسنده کتاب  در مرکز فرهنگی شهرکتاب برگزار می‌شود. 

آل بویه در اوج تمدن پر نقش و نگار اسلامی بر بغداد استیلا یافتند و با اقداماتی که تساهل فرهنگی ویژگی اصلی آن بود، در شمار یکی از حامیان پر ارج این تمدن قرار گرفته و بر شکوه و مجد آن افزودند. برآمدن آل بویه به عنوان حکومتی شیعی نیز تاثیر چشمگیری در بسط مباحث فقه سیاسی در اندیشه‌ شیعی و طریقه‌ تعامل این مذهب با مقوله‌ حاکمیت و مباحث مرتبط با آن چون مشروعیت، حدود اختیارات، شرایط حاکم و... داشت. باید به این نکته نیز اشاره کرد که درباره‌ دوره‌ آل‌بویه منابع فارسی بسیار محدود است. 

کتاب «تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران در عصر آل بویه» شکل‌گیری و قدرت‌یابی و سپس افول دولت بویهی را در فصل‌های متعدد تشریح کرده و ریشه‌های قدرت گیری، حاکمان و سیاستمداران آن دوره، اقتصاد و نظام مالی، مناسبات خارجی، وزارت‌ها و دیوان‌ها، و جنبه‌های علمی، فرهنگی و هنری این دوره را بررسی کرده است.

حکومت آل بویه را میان پرده ایرانی حکومت‌های بعد از اسلام دانسته‌اند چرا که آن‌ها توانستند برای نخستین‌بار در میان حکومت‌های عرب‌نژاد اموی وعباسی و ترکان سلجوقی و مغولان که خاستگاهی خارج از ایران داشتند، سلسله‌ای را بنیان گذارند که از ایران برخاسته بود و بر امور بغداد و بین‌النهرین مسلط شد.

اگرچه برخی محققان، حکومت بویهیان را درحد یک امپراتوری ندیده و آن را به اتحادیه نامنظم از حکومت‌ها تشبیه کرده‌اند اما تسلط آن‌ها بر بغداد که مرکز جهان اسلام تلقی می‌شد - و دست کم اقدام‌های در خور توجه عضدالدوله - در احیای استقلال سیاسی و فرهنگی ایران در دوره اسلامی سهم درخور توجهی داشت. 

در این دوره کتابخانه‌ها، محافل و مجالس علمی و حکمی پُرشمار از سوی حکمرانان و کارگزاران حمایت شد و اندیشمندان و علمای بسیاری پر و بال گرفتند. صادق حجتی که دانش آموخته دکترای تاریخ علم است در روایت روان و پرجزئیات خود شرح داده، پیدایی و افول آل بویه یکی از مهم‌ترین و پرافت و خیزترین ادوار تاریخ ایران بوده است. 

«تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران در عصر آل بویه» به قلم صادق حجتی از مجموعه پژوهش‌های نوین تاریخی انتشارات پارسه به شمار می‌آید. این کتاب همراه با پیوست‌ها، گزیده مکتوبات، گاهشمار رویدادها، کتاب‌نامه و نمایه در 512 صفحه از سوی بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه منتشر شده است. 

این نشست سه‌شنبه 27 خردادماه ساعت 16 و 30 دقیقه در مرکز فرهنگی شهر کتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر، نبش کوچه‌ سوم برگزار می‌شود و ورود برای علاقه‌مندان آزاد است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها